Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Känslosamma hyllningen av svenske legendaren

Ronnie Hellströms hyllningsmonter på Betzenberg stadion i Kaiserslautern.
Ronnie Hellström under tiden som svensk landslagsmålvakt.
Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN
Ronnie Hellström.
Foto: TOMAS LEPRINCE

En Skånepåg från Beddingestrand på sydkusten hyllas just nu på en egen två veckor lång eriksgata i tyska Kaiserslautern.

Nåja, det är ingen vanlig påg, utan världens bäste målvakt Ronnie Hellström, som efter tio års proffsspel i Bundesliga fortfarande är ofattbart stor i ett land där man har den goda smaken att hylla gamla hjältar.

Ronnie Hellström har nyligen fyllt 70 samtidigt som hans bok ”Ronnie – bäst i världen” översatts till tyska – det finns mycket att fira!

I går hyllades Hellström, som korades till ”världens bäste målvakt” efter VM 1974 och VM 1978, i Kaiserslautern där han redan har en egen monter, på hemmaklubbens museum i klassiska Betzenberg stadion. I montern finns till exempel Hellströms handskrivna (!) kontrakt med Kaiserslautern från 1974.

Ronnie, som gjorde allsvensk karriär i Hammarby men sedan ett antal år återvänt till Skåne där han föddes 1949, njuter av alla utmärkelser.

Var världens bästa målvakt

I går utsågs han till ambassadör för Fritz Walter Stiftung (Betzenberg stadion döptes 1985 om till Fritz Walter Stadion, men alla säger fortfarande Betzenberg) av ”Innenminister für Sport Rheinland Pfaltz” Roger Lewentz tillsammans med FIFA-domaren Marcus Merk (se bilden).

Ronnie Hellström, tvåa från vänster, hyllas i Kaiserslautern.

Tysk tv sänder dagligen hyllningsprogram om svenske legendaren, som presenterar sin biografi översatt till tyska och som fått namnet ”Ronnie – der fliegende Wikinger” (Ronnie – den flygande vikingen), ackompanjerad av en cd med text om Ronnie som släpps i tusen exemplar och som som ska spelas inför Kaiserslauterns hemmamatcher.

- Jag upplever fantastiska dagar här. Det är mycket stort för mig och jag känner mig oerhört hedrad, säger Ronnie Hellström, som har en del att jämföra med.

På meritlistan har han, förutom tio proffsår i FC Kaiserslautern, 77 A-landskamper för Sverige, 3 VM-slutspel och 2 guldbollar.


Läs mer: Andreas Granqvist om landslagsångesten ”Fan, känns inte bra”