”Kanske är vi i Norge som är lite konstiga”

En intensiv guldkamp och stormöte mot jätten Chelsea nästa vecka. 

Mitt i det: Cupkval mot Kungsbackaklubben Onsala från division 2.

Det är kanske tur för Malmö FF att de har en cupgalen norrman i laget som inte har problem att ladda om.

– Vi måste ta det på allvar, säger Jo Inge Berget.

Onsdagskvällen kommer skilja sig en del från Malmö FF:s vardag. Guldstrid i allsvenskan och uppladdning inför Champions League sätts på paus. 

I stället välkomnas division 2-laget Onsala BK för kval till Svenska cupen.

– Vi behöver det cupguldet nu och med tanke på hur vi började cupen i år (red. anm. där MFF åkte ur gruppen) så har vi mycket att bevisa där, säger Jo Inge Berget.

I Norge är cupen något helt annat än i Sverige. Finalen avslutar hela säsongen, spelas alltid på samma arena och kungen är på plats för att dela ut bucklan.

I Sverige går gruppspelet i februari, spelarna är inte riktigt i form och få arenor är fullsatta. Men Berget är inte helt säker på att ett upplägg som i Norge är det rätt väg att gå.

”Det sista lilla som saknas”

– Det finns flera andra länder där cupen inte är stor. Det kanske är vi i Norge som är lite konstiga som tycker cupen är så rolig.

Han har vunnit cupen två gånger i Norge, men aldrig med Malmö FF. I Malmö har cupen blivit en förbannelse och klubben har inte lyckas ta hem cupguldet sedan 1989. 

Och för en norrman som älskar cupen så står det högt upp på listan.

– Jag är väldigt sugen alltså. Det känns som om man har pratat om det varje år, att det är det sista lilla som saknas, säger Berget.

Även om Malmö FF haft en oförmåga att vinna svenska cupen så är klubben åtminstone bra på att kvala sig in till gruppspelet.

MFF har bara missat cupen en gång de senaste åren och det var 2016, när kvalmötet borta mot Landskrona BoIS slutade med torsk.

Mot Onsala tror Jo Inge Berget att det blir viktigt att tidigt sätta tonen.

– Vi måste ta det på allvar. Nu har vi ett halvt lag borta med landslag, så vi som är här måste köra på och vara beredda. Vi behöver också komma upp lite och få en skön vinst, säger han.

”Det här är några nivåer upp”

Själv är han fostrad i en liten klubb i Norge där cupen var en chans att ställas mot de allra bästa. Nu spelar han i den större klubben och Onsala är laget som drömmar om att slå från underläge.

– Det är klart att ju mer tid som går ju mer hopp får de och ju mer känner de att de är med. Det handlar lite om att visa direkt att det här är några nivåer upp, säger Berget, som har förlorat två cupfinaler med MFF.

Dels mot BK Häcken efter straffläggning 2016.

Dels mot IFK Göteborg efter förlängning 2020.

– Vi vore haft två cupguld så för min del är det vikigt att få cupguldet. Det finns inget värre än att förlora en final, säger Berget.TV: SE FLER SPORTNYHETER