Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kändes långt till FCK efter skadan”

Henrik Bellman firar drömmålet mot Sirius.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
I Dubai 2018 skadade han sig på en FCK-träning.Foto: ANDERS KJÆRBYE / BILDBYRÅN
Den tekniska mittfältaren efter uttåget mot Italien i kvalet till U19-EM 2017.Foto: STEFAN LANTZ / BILDBYRÅN
Från danska huvudstaden till Jämtland – men 21-åringen trivs.Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Han var supertalangen som spåddes bli nästa svensk i FC Köpenhamns A-lag, men en skada satte stopp för det. 

Efter två tunga år i Östersund fick helsingborgaren Henrik Bellman till sist presentera sig på allvar under söndagen då han satte 3-1 i krysset borta mot Sirius.
– Jag har sett målet några gånger i repris. Väldigt skönt så klart och inte en dag för tidigt, utbrister 21-åringen. 

När Sveriges U19-landslag spelade EM-kval hösten 2017 var Henrik Bellman en av de mest framträdande spelarna, en annan var Anel Ahmedhodzic.

Medan den sistnämnde är tokgiven i MFF och numera också startman i Bosniens landslag har det gått motigare för Bellman, som då för tre år sedan spåddes bli nästa svensk i FC Köpenhamns A-lag. Men så kom skadan som spolierade chanserna till att ta sig från akademin upp till danska huvudstadslagets finrum.

– Jag var med på A-lagets träningsläger i Dubai i januari 2018, men åkte dessvärre på en bristning i baksidan när det gick som allra bäst för mig... Det ställde till det kan man lugnt säga. Jag missade hela våren och missade då också min chans att spela in mig i A-laget. Det var verkligen en viktig period just då och jag var på gång, säger Bellman och fortsätter:

– När jag väl var tillbaka från skadan kände jag att jag inte var i hundra procent slag. Jag vet inte om möjligheten stängdes, men det kändes långt till speltid i FCK:s A-lag där och då. Under sommaren 2018 hade jag ett halvår kvar på kontraktet och vi kom överens om att det bästa var att jag skulle söka mig vidare.

”Inte det sexigaste klubbvalet” 

I stället kritade den tekniska mittfältaren på för Östersund – ett lag som halvåret tidigare lirade Europa League-sextondel mot Arsenal. Men trots att Bellman firat stora triumfer i svenska ungdomslandslagen och länge sågs som ett mycket lovande namn i FCK blev det ingen lyckad första tid uppe i Jämtland. Ett ynka framträdande i allsvenskan under första halvåret följdes upp med två inhopp 2019 innan han lånades ut till norska Levanger för att få speltid. Tiden i Norge gjorde mycket för helsingborgaren. 

– Det var kanske inte det sexigaste klubbvalet... Men det visade sig bli otroligt viktigt för mig. Jag var inte positiv till en början, men transferfönstret skulle precis stänga och de (Levanger) tryckte på för en flytt samtidigt som jag behövde matcher – vilket jag fick. Min kropp behövde verkligen få spela 90 minuter tio matcher i följd så jag ångrar inte en sekund att jag gick dit. Norska tredjeligan låter inte så bra haha, men nivån överraskade mig på ett positivt sätt, konstaterar Bellman som i år spelat tolv allsvenska matcher. 

”Viktigaste målet i min karriär” 

Under söndagen kom också första målet – och det var inte vilket mål som helst. Utanför straffområdet placerade Bellman in bollen i bortre krysset och sköt därmed 3-1 till gästerna borta mot Sirius. ÖFK vann till sist med 3-2 och Bellman är givetvis glad och belåten.

– Jag har väntat på detta. Väldigt skönt så klart att få göra mål. Inte en dag för tidigt! Jag har sett målet några gånger i repris, konstaterar 21-åringen och skrattar.

– Jag har gjort några snygga mål tidigare men det har av naturliga skäl inte fått samma uppmärksamhet då det inte varit på A-lagsnivå, så skönt att göra det här i allsvenskan också! Detta var personligen det viktigaste målet hittills i min karriär – och sedan var det ju snyggt också! 

Från Köpenhamn till Jämtland: ”Väldigt annorlunda” 

Hur frustrerande har det varit att tidigare inte fått det att lossna i ÖFK? 

– Klart man velat spela sedan första dagen, men jag vet också att det tar tid att etablera sig. Sedan kanske det tagit längre tid för mig än väntat... 

Henrik Bellman lämnade HIF:s akademi 2015 för spel i FCK och har sedan 16 års ålder bott ensam. Han medger en omställning rent socialt att flytta från Danmarks huvudstad Köpenhamn till lilla Östersund i Jämtland.

– Klart det varit så för mig. Samtidigt kom man tillbaka till Sverige, spelade med svenska lagkamrater igen... Men ah, miljön och så är ju väldigt annorlunda. Jag trivs dock riktigt bra här!