Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kan ta över efter Lantz: ”Ska ha en diskussion”

Christian Järdler är högaktuell att ta över som huvudtränare i Mjällby AIFFoto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Marcus Lantz lämnar Mjällby efter succésäsongen.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Mjällby överraskar alla i allsvenskan 2020. Nu kan man slå tidigare klubbrekordet.Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN

Christian Järdler, 37, kan ta över som tränare i Mjällby AIF.

Nu kommenterar Järdler uppgifterna som cirkulerar på Listerlandet.

– Jag ska ha en diskussion med klubbledningen i nästa vecka, säger han.

Brytningen mellan Mjällby AIF och Marcus Lantz blev offentlig på torsdagen. Trots succésäsongen i allsvenskan går man skilda vägar. 

”Vi har olika sätt att se på hur vårt arbetssätt ska vara för vår sportsliga organisation i framtiden”, var Mjällby-ledningens första kommentar.

– Jag blev överraskad. Jag visste att Marcus skulle träffa klubbledningen. Men att det skulle komma ett sådant besked visste jag inte, säger Christian Järdler som varit assisterande tränare under 2020.

För snart ett år sedan presenterades Lantz och Järdler som Mjällbys nya tränarpar. Båda signerade ett 1+1-kontrakt. De har överraskat fotbolls-Sverige och lyft laget till en nivå som kan slå alla tidigare rekord i klubbens historia.

– Vi kom inte som ett team, vi hade hade inte jobbat ihop tidigare. Mjällby satte ihop oss för att man trodde det skulle fungera bra och att vi skulle komplettera varandra. Vi tog jobbet för att göra en så bra säsong som möjligt. Ingen av oss har haft en längre plan, säger Christian Järdler.

Han utvecklar:

– Vi tog oss an 2020 tillsammans och vi har gjort vårt yttersta för Mjällby AIF. Mitt uppdrag var att komplettera Marcus och göra de delarna som jag är duktig på. Nu har klubben tagit beslutet som alla har sett. Marcus lämnar när säsongen är över.

Hur har samarbetet fungerat?

– Vi är olika som tränare men vi har hittat ett sätt att samarbeta som fungerar för båda, säger Christian Järdler.

Christian Järdler om framtiden i Mjällby

Kort efter att Mjällbyledningen förklarat att man söker en ny huvudtränare kunde Kvällsposten berätta att Christian Järdler är högaktuell för jobbet.

Om Mjällby säger att man vill ha dig som huvudtränare, vad svarar du då?

– Jag kommenterar inte min framtid i dag, men vi ska ha en diskussion. Nu har vi en ledig helg, så det blir någon gång i nästa vecka, säger Järdler.

Den tidigare backen (Helsingborgs IF, Gençlerbirliği i Turkiet, Malmö FF, Halmstads BK) har varit huvudtränaretränare i Ängelholm, Värnamo och Öster. 2021 kan han skriva allsvensk tränare på visitkortet.

Christian Järdler bor kvar i Växjö sedan tiden i Öster.

Funkar det att pendla?

– Ska man ha ett jobb som fotbollstränare måste man flytta eller pendla. Men jag kan inte hålla på att flytta, jag har en familj att tänka på. Nu har jag jag elva mil från dörr till dörr. Jag har kört varje dag, det funkar, säger han.

Järdler om Mjällbys säsong

Med tre omgångar kvar av coronasäsongen har Christian Järdler en tydlig analys av Mjällby AIF:s comeback i högsta serien.

– Vi har lyckats hantera belastningen. Oftast har vi kunnat ha det lag vi vill ha på planen. Dessutom har vi haft möjlighet att rotera, vilket varit nyttigt för oss. Och vi har ställt ett fräscht lag på benen i de flesta matcherna.

– En annan stor anledning är att vi har hittat ett sätt att uppträda. Vi har varit konsekventa – och det har vi fått betalt för. Det handlar om kontinuitet i spelsättet och i organisationen.

– En annan bidragande faktor är att vi har forwards som levererar. Moses Ogbu delar skytteligaledningen (13 mål) i allsvenskan, säger Järdler.

Tre omgångar återstår i allsvenskan. Mjällby är sjua på 38 poäng, bara två poäng bakom femma IFK Norrköping.

Avslutningsmatcherna mot Sirius (borta), Djurgården (hemma) och Falkenberg (borta) avgör om firma Lantz&Järdler kan avsluta samarbetet med att slå klubbrekordet på 43 poäng och en sjätteplacering.

– Det har rekordet har vi möjlighet att slå. Nu siktar vi på en bra avslutning, vi kan bli tidernas bästa Mjällbylag i allsvenskan, säger Christian Järdler.