Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Kan överleva superettan – pandemin är utmaningen”

Krister Azelius, ordförande i Helsingborgs IF.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
HIF-spelarna har haft desto mer att deppa än jubla över under säsongen 2020.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Kniven mot strupen, med ett allsvenskt kontrakt på spel. 

Men även utanför fotbollsplanen går Helsingborgs IF en kamp för överlevnad. Ordförande Krister Azelius berättar här om betydelsen av att få tillbaka publiken, miljonstödet från staten, covid-19 och superettan.

– Vi kan överleva en degradering. Den stora utmaningen framöver är pandemin, säger han. 

Egentligen gick Helsingborgs IF in i det nya året med en rensad ekonomi efter några turbulenta år. Först när covid-19 drog fram och satte idrottsvärlden i brand blev situationen kritisk för HIF.

Kanske till och med mer än kritisk.

I mitten på juni hördes ett högt nödrop från HIF-ordföranden Krister Azelius

– Klubbens existens är i rådande situation i stor fara.

Sedan dess har mycket hunnit hända. HIF har fått delar av hyran för Olympia struken och jättetalangen Armin Gigovic har blivit såld till ryska Rostov

Så med två omgångar kvar på allsvenskan – hur mår egentligen Helsingborgs IF?

– HIF under många år hade en svag ekonomi och det gör oss känsliga, säger Krister Azelius, och fortsätter: 

– Även om vi just nu befinner oss med näsan över vattnet har vi inte uthållighet att ta oss igenom detta utan extern hjälp om det blir en ännu längre tids publikfrånvaro. Men där är vi inte ensamma och blickar man utanför fotbollen kommer många andra idrotter också få väldiga problem. 

Det allsvenska spelschemat visar att Helsingborgs IF har två matcher på sig att klättra upp från botten och till säkrare terräng. På söndag väntar en riktig nyckelmatch mot bottenrivalen Falkenberg. 

Seger där och HIF kan kliva upp till en kvalplats. Men då krävs att Kalmar FF förlorar borta mot AIK. 

– Det är så klart så att när vi riskerar degradering så är det mycket som står på spel. Om vi isolerat tittar på en degradering ekonomiskt så är det ett avbräck. Men vi är förberedda för att om det verkligen inträffar så kan vi anpassa vår organisation och trupp efter superettan, säger Krister Azelius.

Budgeterade för stor miljonförlust

– Vi är rustade för en degradering, om det blir verklighet. Sedan finns en annan dimension, och då är det värre för oss om vi är i superettan, och det är covid. Covid är ett större hot mot oss själva och mot idrotten i stort än vad en degradering är.

Oavsett om du driver en förening inom fotboll, hockey eller handboll innebär en degradering alltid viss osäkerhet. Hur mycket värre blir den osäkerheten av covid-19?

– Ja, avseende pandemin är det på det viset att om vi är kvar i allsvenskan har vi en större ekonomi men vi kommer ändå behöva vara väldigt noggranna och ”hålla i pengarna” för att klara pandemieffekterna.

– Men om vi åker ner till superettan blir marginalerna att arbeta med under pandemin mindre. Med en mindre ekonomi blir det blir svårare att bygga en buffert, fortsätter Krister Azelius.

Andreas Landgren, Krister Azelius och klubbdirektör Joel Sandborg i samband med en presskonferens den 30 mars.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Tidigt under covid-19-krisen budgeterade Helsingborg för en förlust på upp emot 17 miljoner kronor. Boven i dramat var bland annat alla uteblivna publikmiljoner och sponsorer som tvingats dra sig ur sina samarbeten.

Men därefter har Armin Gigovic sålts i en affär som uppges ha inneburit drygt 30 nya miljoner kronor till klubbkassan. Dessutom mottog HIF nyligen ett statligt stöd på strax över 3,3 miljoner från den så kallade ”idrottsmiljarden”.

”Kan komma ur 2020 helskinnade” 

– Exakt hur mycket pengar vi får från ”idrottsmiljarden” är inte helt slutgiltigt fördelat. Inom nominella tal innebär den att vi är några miljoner kronor starkare inför nästa år. Men vi kan samtidigt ta en lösbiljettsmatch mot Malmö FF, att inte ha det innebär i sig självt att vi har flera miljoner kronor i matchdagsintäkter som faller bort, säger Krister Azelius, innan han understryker: 

– Varje krona är välkommen, men ”idrottsmiljarden” kommer inte läka idrotten. Varken för oss eller för någon annan.

Hur viktigt blir det för er att få tillbaka publiken nästa år? 

– Jag vill inte balansera det mot pandemin, någon annan får avgöra vad som går och inte går. Men om vi för enkelhetens skull tänker oss hela 2021 utan publik då är det en katastrof i betydelsen att vi missar en massa intäkter.

– I nästa led är det en stor risk att en lång tid utan publik bygger tv-vana och att intresset går ner. Resan att hämta tillbaka publiken kan vara lång.

18-årige Armin Gigovic stod för totalt 34 allsvenska matcher för HIF innan han tackade adjö till nordvästra Skåne och flyttade till den ryska miljonstaden Rostov i oktober. Pengarna från den övergången räddade HIF:s elitlicens och klubbens överlevnad resten av året.

– Man kan säga som så här att den transaktionen medförde att vi kan komma ur 2020 helskinnade och utan någon annan extern hjälp. Vi hade inte kunnat komma ut med positivt eget kapital 2020 utan den försäljningen, konstaterar Azelius. 

SÅ MYCKET FÅR ALLSVENSKA KLUBBARNA

Malmö FF - 9 750 538 kronor

Hammarby - 7 920 196 kronor

AIK - 7 451 143 kronor

Djurgården - 5 889 321 kronor

IFK Göteborg - 5 216 472 kronor

IFK Norrköping - 4 936 452 kronor

Helsingborgs IF - 3 330 432 kronor

IF Elfsborg - 3 157 721 kronor

BK Häcken - 2 801 808 kronor

Kalmar FF - 2 537 782 kronor

Örebro - 2 454 313 kronor

Östersund - 2 296 713 kronor

IK Sirius FK - 2 177 456 kronor

Falkenbergs FF - 1 790 367 kronor

Mjällby AIF - 1 479 671 kronor

Covid-19 kommer leva kvar i flera år 

Oavsett om Helsingborg spelar i allsvenskan eller superettan nästa säsong står en sak mer eller mindre skriven i sten. Även efter det att publiken är tillbaka. Även efter det att samhällsbegräsningarna är ett minne blått.

Covid-19 kommer fortsätta plåga idrotten i flera år framöver.

– Vi har spekulerat om det där i styrelsen och vad vi konstaterat är att om publiken kommer i gång 2021 har vi som utgångspunkt att både 2021 och 2022 kommer påverkas kraftigt.

– Tidigast i januari 2023 kan vi titta tillbaka och säga att vi är i samma utgångspunkt som i januari 2020. Om nästa år försvinner publikmässigt också får man lägga till minst 1,5 år till återhämtningen, säger Krister Azelius.

Ni vill väl gärna börja sälja årskort snart och dra in viktiga miljoner där. Hur går det arbetet nu under pandemin och när ni inte kan garantera att köparna får komma till Olympia? 

– Vi har en marknad med Joel (Sandborg, klubbdirektör) som har planer och vet hur vi ska jobba där. Men jag står tillräckligt nära och på den frågan du ställer kan jag säga att det är en jätteutmaning. Du kan tänka dig själv att sälja något till någon som du inte vet om du kan leverera.

– Det blir en dubbelutmaning för oss. Vi skulle egentligen börjat sälja årskort redan, men nu har vi en oklarhet i vilken division vi ska vara i. Det kommer innebära i vart fall rätt kraftiga förskjutningar, avslutar Krister Azelius. 

SE MER: ”Zlatan har nog känt att det varit ovärdigt honom”