"Kan inte riskera avbrutna matcher"

Patrick Winqvist när TFF just säkrat avancemanget till allsvenskan.
Foto: / BILDBYRN
Patrick Winqvist i sitt hem i Malmö veckan efter det allsvenska avancemanget.

I superettan förbjöd Patrick Winqvist sitt lag att spela tillbaka bollen om motståndarna med flit slagit ut den från plan.

Till allsvenskan kommer TFF-tränaren dock att modifiera sina instruktioner.

– Jag har ett ansvar. Jag vill skapa en debatt, men jag kan inte göra det och riskera att vi får avbrutna matcher, säger Winqvist.

Sedan Patrick Winqvist tog över Trelleborgs FF har han förbjudit sina spelare att slå tillbaka bollen till motståndarna om motståndarna valt att spela ut den, exempelvis i samband med kramp eller dylikt.

TFF-tränaren har också instruerat sina spelare att allt spela fullt ut efter nedsläpp, eftersom det då varit domarens beslutat att blåsa av och sedan sätta i gång spelet med ett nedsläpp mellan en spelare från varje lag.

Det sistnämnda skapade stor uppmärksamhet i samband med hemmaderbyt mot Helsingborg i somras och som ledde till stora diskussioner. Helsingborg hade bollen när domaren blåste av men dåvarande TFF-anfallaren Dino Islamovic gick för fullt vid nedsläppet, vann bollen och gick till attack.

Går spelarna till mötes

HIF:arna med målvakten Pär Hansson gick i taket.

I en intervju med Kvällsposten efter att det allsvenska kontraktet var säkrat sa Winqvist bland annat. 

– Jag är en särart när det gäller fair play. Det kräver en djupare diskussion.

Nu kan Kvällsposten avslöja att Patrick Winqvist kommer att vara aningen liberalare i fair play-frågan nu när Trelleborgs FF är i allsvenskan.

Det beror inte på att TFF-tränaren ändrat ståndpunkt utan handlar snarare och säkerhetsskäl.

– Vi hade en diskussion med spelargruppen vid vårt träningsläger i Spanien förra veckan. Det var uppenbart att våra spelare kände sig obekväma med att vara så tydliga som vi varit, säger Winqvist och utvecklar.

– För mig handlar det om att skapa debatt i en fråga som behöver belysas. För fotbollens bästa. Nu har vi haft en diskussion där vi sagt att vi ska göra det på ett sätt som alla känner sig bekväma med.

"Vi ska föra debatten"

Patrick Winqvist poängterar att en stor anledning till den korrigerade inställningen är rent säkerhetsmässig.

– Tar man det som hände mot Helsingborg. Risken att göra så i allsvenskan är att vi kan få avbryta matcher. Att folk springer in från läktaren. Där har jag ett ansvar. Jag kan inte göra det så att det leder till att vi får avbrutna matcher. Det kommer att vara negativt för mig, det kommer att vara negativt för mig och det kommer att vara negativt för svensk fotboll.

Dock kommer TFF på inget sätt att helt överge sin ståndpunkt och sitt agerande kring fair play.

– Vi ska föra den här debatten, den ska in i ljuset, säger Patrick Winqvist.

Efter att förlorat den första matchen svenska cupens gruppspel mot Östersund med 3–0, möter TFF nu Kalmar borta på söndagen.