Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kan göra samma succé som Anel”

Hugo Andersson är på lån i danska Hobro.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Han ser Anel Ahmedhodzic som inspirationskälla.Foto: LUDVIG THUNMAN
Mittbacken har gjort dundersuccé i år.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Malmö FF:s tränare Jon Dahl Tomasson.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Anel Ahmedhodzic har gått från frysboxen under Uwe Röslers ledning till såväl stjärna i Malmö FF som startman i Bosniens landslag.

Nu hoppas Hugo Andersson på liknande succé då han är på lån i det Hobro som Ahmedhodzic lämnade i förtid i vintras. 

– Det är jävligt kul att det går så bra för Anel och jag känner att om han kan så kan jag också, säger 21-åringen. 

Hugo Andersson var bara 19 år gammal när han 2018 debuterade från start i allsvenskan för Malmö FF. Succén lät inte vänta på sig då mittbacken nätade redan efter två minuter mot Trelleborg. 

Det blev totalt fyra allsvenska framträdanden under Uwe Röslers ledning det året, men i stället för att fortsätta kriga om en plats i fjol lånades den 195 centimeter långa försvararen ut till just TFF i superettan. 

Under nya MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson visade det sig att Hugo Andersson inte ingick i planerna. En ynka gång fanns han med i matchtruppen och i slutet av augusti stod det klart att mittbacken lånas ut till Hobro.

Ringer det några klockor? Ja, det var ju hos den danska klubben som Anel Ahmedhodzic efter ett par månader i Röslers frysbox hamnade förra sommaren. Bara ett halvår senare återvände mittbacken till MFF i förtid för att spela till sig en ordinarie plats i elvan per omgående i dubbelmötet med Wolfsburg i Europa Leagues sextondelsfinal. Resten är, som det så fint heter, historia.

Vill göra samma succé som Ahmedhodzic: ”Vägen är öppen” 

Hugo Andersson är jämngammal med Ahmedhodzic och de spelade ihop i ungdomslandslagen. Att det går så pass bra för MFF-mittbacken, som förra torsdagen startade för Bosnien i EM-playoffet mot Nordirland, stärker Andersson ännu mer i tron om att han kan göra en likande resa.

– Jag känner att om han kan så kan jag också. Vägen ligger öppen för mig, det gäller bara att lägga ner ett jäkla jobb och ta till vara på chanserna, säger 21-åringen som inte förvånas över Ahmedhodzics succé.

– Det är jävligt kul att det går så bra för Anel och jag har alltid känt att han kan bli en riktigt bra spelare. Det är inga konstigheter. 

Men du tror att du kan göra samma succé?

– Så klart jag kan göra samma succé som Anel, det tror jag absolut! 

”Andraligan i Danmark bättre än superettan” 

Till skillnad från när Ahmedhodzic spelade i Hobro är laget nu i danska andraligan, detta efter att klubben åkte ur Superligaen. Men flytten har stärkt Andersson som är ordinarie i backlinjen. Ett lyft jämfört med fjolårets spel i Trelleborg är det också.

– Danska högstaligan har ju bara tolv lag så det blir ju per automatik så att andraligan i Danmark är bättre än superettan. Nivån är bra tycker jag och matcherna är givande. Det är mycket tuffa tag.

En annan MFF-spelare som nyligen var på lån i Danmark är Franz Brorsson, som väl tillbaka från Esbjerg slaktade fotbollen som spelas på andra sidan Öresundsbron. 

– Svenska lag spelar mycket bättre fotboll. I Danmark är det mer fysiskt fram och tillbaka, långbollar och kötta. Ja, det är bara kötta i Danmark medan vi här spelar mer längs backen, sa Brorsson 5 augusti.  

”Läste intervjun – förstår vad han menar” 

Hugo Andersson skrattar när ämnet kommer på tal.

– Haha jag läste den intervjun. Jag kan förstå vad han menar och jag håller med om att det är en annan sorts fotboll som spelas i Danmark. Det är en mer energifylld fotboll och det handlar om att ta tillbaka bollen så snabbt som möjligt genom presspel. Man smäller på direkt! 

Du känner att flytten gynnat dig?

– Absolut. Det känns skitbra. Jag får spela hela tiden och det var ju därför jag kom hit. 

Med tanke på din flygande start i allsvenskan 2018, känner du inte att det är konstigt att du hamnade helt vid sidan såväl i fjol som denna säsong? 

– Absolut känner jag väl så, jag fick ju smak för det 2018! Det kändes bra när jag fick chanserna, men det är inte mycket som ligger i mina händer, jag kan inte göra så mycket mer än att spela så bra jag kan. Jag har i alla fall alltid känt att jag tagit chansen när jag fått den. 

”Kände att Tomasson just nu inte har förtroende för mig” 

Hur jämför du förtroendet från Jon Dahl Tomasson kontra Uwe Rösler? Känner du att Rösler trodde mer på dig?

– Jag var ju fler gånger i truppen under Uwe och fick som sagt göra ett par matcher under hans första år. Samtidigt valde Uwe att spela med en mer erfaren elva än vad Jon gör. Jon har ju satt Marko (Johansson) i mål och gjort Anel till en startspelare. Sedan har ju Amin (Sarr) fått en del speltid också. Så uppenbarligen tror Jon på unga spelare!

Men inte på dig?

– Jag kände själv att han just nu inte anser sig ha förtroende för mig och då var det bättre att lånas ut för att få speltid.  

Du har ju tidigare varit med i U21-landslaget, men är inte med nu. Hur ser du på det? 

– Skillnaden förra året var att jag spelade varje match i TFF och då kom jag också med i U21-landslaget. Fram till flytten till Hobro blev det ju ingen speltid och då är det också svårt att bli uttagen. Nu när jag återigen spelar ökar chansen naturligtvis, men skulle jag komma med framöver ser jag det som en bonus.