”Kan Emil Roback kan väl jag också”

Kontraktsskrivning med Paolo Maldini och Frederic Massara.
Foto: PRIVAT
Det blev två år i MFF. ”Jag siktar högre”, säger 16-åringen.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Emil Roback lämnade Bajen i somras.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Och har redan satt avtryck i Milan.
Foto: PRIVAT

Lukas Björklund lämnade Malmö FF för Milan i somras. 16-åringen pratar mycket med den ett år äldre Emil Roback som redan gjort avtryck i italienska jättens A-lag.

– Det pushar mig ännu mer. Kan han så kan väl jag också, berättar den offensiva mittfältaren. 

I augusti lämnade Lukas Björklund Malmös U17-lag för spel i Milan. Inte vilken flytt som helst för en 16-åring, som dessutom lämnat tryggheten hemma i Sverige för ett liv i Milano utan så väl familj som flickvän.

– Första tiden har verkligen varit lärorik. Det var tufft i början att komma hit ensam, men jag känner att jag kommit in i det allt mer. Det är en annan kultur här i Italien och det är inte samma spelstil som hemma i Sverige, man lär sig nya saker hela tiden. Men ja, i början var det lite jobbigt, säger Björklund. 

En annan spelare som lämnade MFF för Italien så sent som 2 september är Donart Lubishtani – som i Kvällspostens intervju i samband med kontraktsskrivningen med Chievo riktade en känga mot svensk fotboll: ”Fotbollen i Sverige passar inte många. Fotbollen utomlands däremot, den passar mig och många andra bättre. Man utvecklas mer i utlandet. I Sverige är det mycket långbollar och så”, konstaterade 16-åringen som är jämngammal med Björklund. 

Håller inte med om kritiken 

Den nyblivne Milanspelaren, som i MFF lirade med de ett år äldre 17-åringarna, håller inte med Lubishtani i kritiken. 

– Malmö har filosofin att alltid spela bollen hela vägen, så nej, jag håller inte med där. Så som jag märkt av fotbollen här i Italien är det faktiskt mer fysisk fotboll än i Sverige. 

Björklund är fostrad i Ystad och gjorde två år i MFF innan flyttlasset till Milano. I Milan, där han skrivit avtal på tre år, spelar han med U18-laget och därefter är tanken att han ska slussas vidare till Primavera - sista steget innan A-laget. 

Inspireras av Emil Roback 

En som också värvades till Milan från Sverige i somras är Emil Roback - som såldes för omkring 15 miljoner kronor av Hammarby. 17-åringen har redan nu presenterat sig i A-laget, något som inspirerar Björklund.

– Vi bor på samma ställe och snackar mycket. Tanken var att han skulle köra med Primaveralaget, men det har gått så bra för honom att han är uppe i A-laget nu. Milan tror på de unga spelarna, det är tydligt. Att det går bra för Emil pushar mig ännu mer. Kan han så kan väl jag också, tänker jag. 

”Gjorde en svinbra match mot Milan” 

Skåningen är en offensiv mittfältare som beskriver sig som en spelare som gillar att dribbla, har bra blick för spelet och ett vasst skott. Än så länge har han inte träffat Zlatan Ibrahimovic – som bekant blir kvar i Milan.

– Tyvärr har jag inte mött honom än. A-laget och Primavera tränar på samma anläggning utanför Milano, medan resten av kullarna håller till närmare city. 

Känner du inte att detta är en liten chansning att gå till en så här stor klubb?

– Alltså... Vi mötte Milan i en turnering med MFF och jag gjorde en svinbra match. Jag kände att ”detta var ju inte så svårt, det var som U17 hemma i Malmö liksom”. Jag ville ta den här chansen, annars hade jag säkert ångrat mig om jag inte flyttat. 

Hur kom det sig att det blev just Milan?

– Efter turneringen fick jag meddelanden på Instagram hela tiden från agenter och klubbar. När Milan hörde av sig fortsatte jag och min agent (Martin Dahlin) jobba för det - och det löste sig. 

Du ville inte satsa på MFF och att komma upp i deras A-lag?

– Malmö kommer alltid vara en storklubb för mig och jag tyckte om att spela där, men jag siktar högre än så. Jag har större mål och det är dessa mål jag strävar mot. Lyckas jag inte i Milan finns kanske chansen att jag kommer tillbaka till MFF - och då till A-laget, säger Björklund och fortsätter:

– Malmö har format mina spetsegenskaper. Klubben gjorde mig till en bättre fotbollsspelare. Ystad byggde upp mig och MFF såg till att utveckla det jag redan var bra på. Det är jag tacksam över.