Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kalmartränaren självkritisk – efter den tunga tiden

Henrik Rydström är nöjd med att hittat en identitet i Kalmar FF – men är samtidigt självkritisk till att laget inte vunnit de matcher man borde.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Kalmar går in i matchen mot Mjällby med tre raka förluster.
Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kalmar har överraskat många experter under säsongen.

Men på slutet har man gått tungt i allsvenskan. 

Inför hemmamatchen mot Mjällby har man bara samlat in en poäng på fyra matcher.

– Det handlar om att få verkningsgrad på det och den har varit för låg, säger KFF-tränaren Henrik Rydström. 

Efter en fjolårssäsong där man nätt och jämnt höll sig kvar i allsvenskan, hade nog få väntat sig att Kalmar FF i år skulle vara ett lag som styr sina matcher.

Men Henrik Rydström och hans mannar har visat skeptikerna motsatsen. Under vårsäsongen var man ett av de stora utropstecknen i serien. 

Hittat en ny riktning

Själv är Kalmartränaren nöjd med den nya identitet som laget hittat under säsongen.

– När man pratar Kalmar i en större kontext så har det varit ett par säsonger som varit jäkligt sega. Man har egentligen över huvudtaget inte vetat i vilken riktning man ska. När vi gick in i den här säsongen gjorde vi det med nån form av ny identitet och det tycker vi att vi har lyckats med, säger Henrik Rydström.

Är du nöjd med det du har åstadkommit i Kalmar?

– Mm... Branschen är ju rätt krass, man lever ju och dör med de senaste matcherna så att säga. Just nu är man bara missnöjd och frustrerad, men samtidigt försöker jag höja blicken och ta in att vi lyckats förändra många saker i sättet vi spelar. Sen handlar det om att få verkningsgrad på det och den har varit lite för låg. Där är jag självkritisk. Generellt har vi varit ett lag som styrt spelet i de flesta av matcherna, men ändå tycker jag inte att vi vunnit de matcher som vi borde ha gjort, säger han.

”Där har vi inte räckt till”

På sistone har poängen lyst med sin frånvaro och det är inget smickrande facit man visar upp efter uppehållet.

Bara en poäng på de fyra senaste matcherna. Dessutom blev man nollade mot Djurgården senast och mot AIK i omgången innan. 

Den svaga poängskörden har blivit en källa till mycket frustration. 

– Vad ska man säga... Det är välförtjänt lite utifrån det vi har gjort, men på ett annat sätt oförtjänt lite också om man ser till hur det sett ut. Mot AIK och Djurgården kammade vi noll och det tycker vi kanske inte att vi borde ha gjort. Samtidigt har vi insett att det är en del saker som vi inte gjort tillräckligt bra, säger Rydström.

Vad behöver ni förbättra?

– I stället för att vi njuter av att motståndarna anpassar sig efter oss, så har vi blivit frustrerade. I matcherna mot AIK och Djurgården har de varit bättre på det som är gratis, det vill säga att jobba hårt och ta vara på sina chanser. Det har nånstans synts i vår offensiv, att vi inte har löpt tillräckligt och att vi har stått och väntat för mycket. Där har vi inte räckt till helt enkelt, även om bitar av matcherna varit väldigt bra.

Kreddar Mjällby – trots svaga resultaten

På söndag väntar match mot ett annat formsvagt lag – nämligen Mjällby. Ett lag som var seriens stora överraskningslag i fjol. 

Men i år har det gått tyngre. Blekingelaget har inte vunnit på sju matcher och ligger inför matchen trea från slutet av tabellen.

Men även om Mjällby gått tungt under säsongen menar Henrik Rydström att laget på många sätt är bättre än förra årets upplaga. 

– Det är det som är så jävla intressant med fotboll. Mjällby ville göra en riktningsförändring inför den här säsongen och jag tycker egentligen att de varit bättre nu än stora delar av förra säsongen.

– Men förra säsongen hade de marginalerna med sig och med Moses längst fram som gjorde mål på allt. Då kom de undan i de matcher de inte skulle vinna. I år tycker jag att Järdler och hans tränarkollegor har utvecklat laget, men då har man i stället haft marginalerna mot sig, fortsätter han. 

Henrik Rydstöm menar att Mjällby på många sätt är bättre i år än i fjol – då man var det stora överraskningslaget i allsvenskan.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Söndagens match har därför potential att bli en jämn historia, tror Rydström.

– Jag tror att det kan bli en bra match. Och jag är övertygad om att det kommer lossna för Mjällby, förhoppningsvis bara inte mot oss, säger Kalmartränaren och skrattar.