Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kalmarmålvakten om nya situationen: ”Det är aldrig tråkigt”

Lucas Hägg Johansson tycker aldrig att det är tråkigt under matcher, även om han ibland har lite att göra.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Segern mot Mjällby betyder att Kalmar åter är ett vinnande lag.

Efter tre viktiga poäng och en hållen nolla blickar man nu uppåt i tabellen.

– Får vi det att stämma, då kan vi vinna mot vem som helst, säger målvakten Lucas Hägg Johansson. 

Efter den tunga förlustsviten är Kalmar återigen ett lag som vinner fotbollsmatcher. Vinsten hemma mot Mjällby var lagets första trepoängare sedan man vann mot Hammarby i maj månad. 

Segern med 1-0 betyder även en ny hållen nolla för målvakten Lucas Hägg Johansson. 

Första vinsten sedan i maj

Och 27-åringen var mycket nöjd med lagets insats när han summerade matchen efteråt.  

– Vi visste att det skulle bli tufft på förhand. Mjällby är tunga att möta. Men jag tycker att vi spelar bra, vi hittar kombinationer och kommer till många avslut. I första halvlek känns det som att vi öser avslut mot deras mål. Sen gör vi målet tidigt i andra och sen stänger vi matchen, säger han till Kvällsposten.

Kalmar fick återigen fira en vinst efter hemmamatchen mot Mjällby.
Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det blev trots allt ”bara” en uddamålsseger för Kalmar, som efter ledningsmålet slog av på takten och inte gick lika mycket framåt som tidigare matchen.

Var du någon gång orolig att ni skulle bjuda in dem?

– Risken finns ju alltid att man blir lite avvaktande och ger bort initiativet. Å andra sidan ger det oss möjlighet för att ställa om mot dem. Jag tycker att vi jobbar stenhårt för varandra och vinner helt rättvist. 

– Sen har vi haft en tuffare period med tre raka förluster, så i dag var det viktigt för oss bryta den trenden och visa att vi kan vara ett lag som kan ta fajten och som inte viker ner oss, trots att vi kan vara mer spelförande också. I dag tycker jag att vi visar prov på fler element än i matcherna innan, forsätter han. 

Har aldrig tråkigt

Under säsongen har Kalmartränaren Henrik Rydström fått mycket beröm av experter för den offensiva fotboll Kalmar presterat och att han förvandlat laget till ett lag som numera ofta styr sina matcher. 

Så har det inte alltid sett ut.

Lucas Hägg Johansson har varit given mellan stolparna i klubben under flera säsonger och har därmed varit med på resan laget gjort - från att ha varit ett gäng som ofta fått lägga mest tyngd på försvarsspelet - till att nu vara ett mer spelförande lag.

– Förutsättningarna blir så klart annorlunda. Det blir ju helt klart mer fokus på uppspel än vad det har varit tidigare för min del. Men jag ser det bara som en utmaning för mig och ett sätt för mig att utvecklas och bli bättre, säger han.

Blir det svårare för dig som målvakt, nu när ni ofta är de som styr spelet?

– Som det är nu så kan det bli lite längre perioder där man kanske inte är lika aktiv och då kan det vara lite svårare att komma in i matchen, jämfört med de matcher när vi inte är lika spelförande. Då kan det absolut vara lättare att komma in i matchen och känna av matchpulsen på ett annat sätt.  Men så är det ju även för toppmålvakterna, de står overksamma långa stunder och sen när det blir hundraprocentiga lägen är de där. Så det hör till arbetet som målvakt att man kan hantera det.

Har du aldrig tråkigt under matcherna?

– Nej, det är aldrig tråkigt. Jag tycker det bara är fantastiskt att vissa stunder få stå och se det enorma arbetet som alla lägger ner på planen för varandra. Det ger mig en oerhörd stolthet att få vara med i ett sånt lag, säger Hägg Johansson.

”Kan vinna mot vem som helst”

Efter vinsten mot Mjällby kan nu Kalmar börja blicka uppåt i tabellen. Och även om poängskörden kunnat vara högre under säsongen, menar målvakten att laget har potential att utmana de allra bästa lagen.

 – Kollar man till de matcherna som vi har spelat är det kanske en match där vi har varit det sämre laget. Många matcher som vi har förlorat tycker jag fortfarande att vi har varit speldominanta. Det gäller nu att vi får ut poäng av den dominans som vi har. Får vi det att stämma och agerar som vi har gjort mot de lagen vi har mött hittills, då kan vi vinna mot vem som helst känns det som.