Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kalmar reagerar mot skärpta säkerhetskrav

Foto: STEFAN ANDERSSON / FRILANSFOTOGRAFERNA / 444 FRILANSFOTOGRAFERNA.SE

Kalmar FF reagerar rejält efter SportExpressens avslöjande om Riksidrottsförbundets ordförande Björn Erikssons dubbla roller.

Enligt KFF innebär de nya säkerhetskraven kostnader på lite drygt en halv miljon kronor.

”Alltså pengar som går till den bransch som Björn Eriksson har arbetat för som lobbyist fram till april 2019,” skriver KFF på sin hemsida. 

I förra veckan kunde SportExpressen visa att Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson dragit in miljoner som lobbyist för flera av Sveriges största vaktbolag – samtidigt som han i både regeringens och Riksidrottsförbundets namn har varit drivande i att polisen ska släppa säkerheten vid fotbollsmatcher till privata vaktbolag.

Lobbyarbetet har pågått parallellt med att just Riksidrottsförbundet skruvat upp säkerhetskraven kring den svenska fotollen, ihop med polisen. 

Det får nu den allsvenska klubben Kalmar FF att reagera kraftigt. 

Enligt KFF har polisen tagit ”tydliga avvikelser från det långa samarbete” som fotbollen och polisen tidigare har haft. Detta eftersom de nya säkerhetskraven arbetats fram av Riksidrottsförbundet och polisen – utan att inkludera klubbarna.

”Som ett resultat av nyordningen och om tumskruvarna kommer vara fortsatt lika hårt åtdragna kring Kalmar FF och våra matcharrangemang räknar vi med cirka 500 000 kr i obudgeterade ökade kostnader för att köpa in privata vakttjänster säsongen 2019. Alltså pengar som går till den bransch som Björn Eriksson har arbetat för som lobbyist fram till april 2019,” skriver Kalmars ordförande Jonas Persson.

I sitt pressmeddelande skriver Kalmar FF även att de vid sitt nästa styrelsemöte den 17 juni kommer behandla polis- och säkerhetsfrågor, samt situationen med Björn Eriksson.

Utreds för matchfixning

Kalmar FF bemöter även avslöjandet att deras match mot Elfsborg förra månaden utreds för misstänkt matchfixning. 

”I sammanhanget är det viktigt att påpeka att inga misstankar riktats mot Kalmar FF eller våra spelare”, skriver Jonas Persson, och tillägger:

”Numera är det inte bara förbjudet att satsa pengar på den match den match eller tävling idrottaren, domaren eller ledaren själv är involverad i utan även andra matcher och deltävlingar i samma serie som den enskilde deltar i. Alla berörda parter i Kalmar FF informerades om de nya reglerna omedelbart av klubbchefen Mattias Rosenlund.”