Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart: Rydström ny tränare för Kalmar

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Kalmar FF klarade sig med nöd och näppe kvar i allsvenskan. 

Nu tar Henrik Rydström över laget. 

Det offentliggjorde den småländska klubben under tisdagen. 

– Kalmar kommer ju alltid att kännas som hemma så det här känns jäkligt bra, säger Rydström. 

För andra året i rad krävdes kvalspel för att Kalmar FF skulle hålla sig kvar i allsvenskan. Förra året var det Brage som besegrades, nu i december var det Jönköpings Södras tur att snubbla på mållinjen mot KFF.

Sedan tidigare stod det klart att Nanne Bergstrand lämnar tränarposten och i stället kom uppgifter att en annan KFF-ikon skulle ta över: Henrik Rydström. Barometern skrev 21 december att parterna är överens. 

Det visade sig också stämma. Under tisdagseftermiddagen offentliggjordes det hela. Den forne Kalmarkaptenen, som i år gjorde succé som tränare i Sirius och efter säsongen valde att ta farväl av Uppsalaklubben, har skrivit på som ny huvudtränare för KFF – laget som han gjorde 551 matcher i som spelare.

– Kalmar kommer ju alltid att kännas som hemma så det här känns jäkligt bra. Jag är tacksam att det blev på det här sättet. Sportsligt trivdes jag väldigt bra i Sirius men helheten fungerade inte så jag är otroligt laddad att jobba i KFF igen, säger Rydström som både verkat som assisterande och temporär huvudtränare i KFF (2016-2018) där det då skar sig med ledningen.

”Jag var ju så jävla mycket, haha”

– Jag var väl medveten om min del i det hela den gången. Jag var ju så jävla mycket, haha! Jag förstod att mitt sätt att vara och kommunicera inte uppskattades hela tiden, så det har jag förändrat. Jag är glad att KFF gör en sportslig bedömning av mig, att de plockat in mig på grund av mina egenskaper som tränare och inte för alla matcher jag gjorde som spelare i klubben. Det känns jävligt bra. 

Du lämnar ett Sirius som länge jagade topplagen medan KFF två år i rad räddat sig kvar genom kval. Hur känner du kring den omställningen?

– Det blir en utmaning så klart att få stukade spelare att faktiskt tro på det och det påminner lite om hur det var i Sirius från början. En stor fördel nu är ju också att jag kan klubben, har koll på organisationen och akademin och att jag känner till intresset från sponsorer och supportrar! 

”Grundidén måste vara att motståndarna ska anpassa sig efter oss”

Blir det roligare att se på Kalmar med dig som tränare?

– Haha! Det beror på vem du frågar. Fundamentalisterna säger att det är roligt att vinna – och vår ambition är att vinna matcher så klart. Men man måste också ha någonting mer... Man KAN förstås sparka bort bollen så långt det bara går, men grundidén måste väl ändå vara att motståndarna ska anpassa sig efter oss. Det är enklare att lyckas med det om man har bollen. Visst, har man bollen kan man också tappa den, men jag tycker det är viktigt att ha en tilltro till spelarna och tro att de löser situationerna! 

Vill att Nanne blir kvar i KFF

När Kalmar FF vann SM-guld 2008 var Rydström lagkapten och Nanne Bergstrand tränare. Den sistnämnde fick till och med en gata uppkallad efter sig. Rydström ser det som ett hedersuppdrag att ta över efter Bergstrand.

– Det finns så klart en symbolisk innebörd i detta, det kan man inte bortse från. Jag har otroligt mycket att tacka Nanne för, både vad gäller ledarskap och fotbollssyn. Jag hoppas Nanne blir kvar i någon form så att jag kan gnabbas med honom på kontoret!  

Fotnot: KFF vill inte kommunicera hur långt kontraktet med Rydström är.