Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Folk har glömt mig – får bevisa vem jag är”

Peter Gwargis har skrivit kontrakt med Malmö FF till 2024.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Peter Gwargis lämnar Brighton och återvänder till Sverige. 

Den 20-årige mittfältaren är klar för Malmö FF och har skrivit under ett kontrakt fram till 2024.

– Jag är väldigt stolt att skriva på för Malmö FF, säger Gwargis.

Redan i mitten på mars rapporterade Kvällsposten att Peter Gwargis var muntligt överens med Malmö FF

Den 20-årige mittfältaren lämnade Sverige 2018, när Brighton köpte loss honom från hans kontrakt med Jönköping Södra. 

– När Malmö hörde av sig tvekade jag inte en sekund. Det är en storklubb med en mycket fin historia. De har många titlar och en vinnarkultur.

– Jag passar in bra här, säger Peter Gwargis.

Sedan övergången till Brighton har det mestadels blivit spel i den brittiska klubbens reservlag. Där står Gwargis noterad för 33 matcher och sju mål. 

– Kontakten med MFF började runt mars och nu är det äntligen klart. Jag är väldigt stolt över att skriva på för Malmö, säger Gwargis. 

Hur är nivån på Brightons reservlag?

– Jag skulle säga att det är en väldigt hög nivå med väldigt duktiga spelare. Jag fick ändå känna på hur det var i superettan när jag spelade för Jönköping Södra. Jag känner att U23-ligan i England är minst lika bra, om inte bättre till och med. 

– För det skiljer stort individuellt, det finns många duktiga spelare där. Jag har lärt mig mycket av min tid där. 

”Jag älskar att vinna”

Under sin korta sejour i J-Södra hann Peter Gwargis göra totalt 16 matcher i superettan. På sitt fotbolls-cv har han också sju ungdomslandskamper med det svenska U17- och 18-landslaget.

– Jag skulle säga att jag är en väldigt kreativ spelare som är väldigt bra i sista tredjedelen. Jag gillar att göra mål och assist. Jag har en vinnarskalle och jag älskar att vinna. Det är kanske den viktigaste delen, säger Gwargis, som främst vill spela som högerytter för sin nya klubb: 

– Jag kan spela till vänster också, men jag gillar att spela till höger mest. Sedan kan jag spela som nummer tio också.

Gwargis ska nu försöka ta en plats på Malmös mittfält där konkurrensen är minst sagt tuff. 

– Det är konkurrens överallt och det är vad man gör det till. Jag kommer hit för konkurrera och jag vet vad jag går för.

Även om det inte blev någon speltid med Brightons seniorer, ger det ändå mycket att bara komma över dit och träna i den typen av sammanhang?

– Ja, det skulle jag ändå säga. Det var hårda träningar med hög intensitet. Faciliteterna som finns där är det få klubbar som har. 

Hur har den sista tiden varit, med tanke på pandemin och alla nedstängning? 

– Den sista tiden var ganska tuff med pandemin. Det var bara träning och hem under hela säsongen. Så det var tufft. Men man fick göra det bästa av det helt enkelt och fokusera på fotbollen helt.

– Man kunde inte göra så mycket av situationen, konstaterar Peter Gwargis.

”Får en chans att bevisa vem jag är”

En annan nuvarande MFF-spelare som också fått delar av sin tidiga fotbollsutbildning i England är succémittbacken Anel Ahmedhodzic.

Han tillhörde Nottingham Forest mellan 2017 och 2019. 

– Jag har inte pratat med honom ännu. Men när jag kommer tillbaka ska jag prata med honom, han har utvecklats jättemycket och det är klart jag också vill ta sådana steg.

Du har inte spelat i allsvenskan tidigare, vad har du förväntningar på nivån?

– Jag har sett allsvenskan mycket och jag tycker ligan håller en okej nivå, som jag klarar av. Det kommer bli kul och jag längtar faktiskt efter att få bevisa mig här i Sverige. Jag gjorde en halv säsong med Södra i superettan, men det känns som folk har glömt bort mig helt här i Sverige.

– Nu får jag en chans att komma tillbaka och bevisa vem jag är. 

Har du saknat Sverige?

– Ja, det är klart jag har saknat Sverige. Det är hemma för mig och jag har sagt att det här landet är det bästa att bo i.