Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malmö FF blir svenska mästare

MALMÖ/STOCKHOLM. Malmö FF är svenska mästare 2021 efter stor dramatik.

Laget hade all press på sig inför sista omgången – och pallade trycket.

Det är klubbens 22:a SM-guld.

– Vi är extremt glada, det kan ni säkert höra, säger tränaren Jon Dahl Tomasson i Discovery Plus.

– Jag kunde inte be om mer, säger Anders Christiansen.

Efter en säsong där alla lag i toppen blandat och gett var det Malmö FF som hade allt i egna händer inför den sista omgången.

Förutsättningarna var glasklara. Malmö FF behövde minst en poäng för att avgöra på egen hand – vid förlust behövde de hjälp från Sirius mot AIK.

Men Malmö FF gjorde vad som krävdes och spelade hem SM-guldet. Det var klubbens andra raka guld och det 22:a i föreningens historia.

Mållös match för Malmö FF

Och det började bra för hemmalaget.

Tidigt i matchen hördes ett jubel från publiken – men inte för att MFF gjort mål. Det var Sirius som i den tolfte minuten chockade AIK och tog ledningen. En ledning de utökade till 2-0 efter dryga 20 minuter. 

Men i inledningen av den andra halvleken fullbordade AIK sin vändning. Det bäddade för stor dramatik när det samtidigt var mållöst i Malmö.

Det var Malmö FF som dominerade matchen mot Halmstad och skapade chanser – men bollen ville inte in. 

Anders Christiansen, som dragits med en skada under en längre tid, var ett osäkert kort inför matchen. Kaptenen började på bänken men när MFF skulle forcerar i slutet kom han in. 

Malmö FF försvarade guldet

Men det blev gästerna som gick för segermålet för att undvika kvalplatsen. Samtidigt som publiken samlades kring sidlinjen backade MFF hemåt för att försvara den poäng de hade.

Vilket de lyckades med och matchen slutade 0-0. Poängen blev avgörande då AIK vann hemma mot Sirius. Malmö FF och AIK slutar på samma poäng – men MFF vinner med en bättre målskillnad.

– Fan vad skönt. Det är fantastiskt. Vi har jobbat hela året för det här, haft många motgångar, haft Champions League, säger Anders Christiansen i Discovery Plus.

– Vi är stabila. Det är rättvist att vi vinner.

Anders Christiansen var glad över att Malmö FF fick avgöra på hemmaplan.

– Nu kunde vi få hela Stadion med oss på hemmaplan. Jag kunde inte be om mer.

Jon Dahl Tomasson var nervös i slutet av matchen – men glad efteråt.

– Vi är extremt glada, det kan ni säkert höra, säger han i Discovery Plus.

Tomasson: ”Bloody hell...”

Tomasson fortsätter:

– Det har gjort det svårare att spela i Europa. Vi har spelat två turneringar i Sverige och i världens bästa turnering. Om vi inte haft Europa hade vi vunnit den här ligan för två månader sedan.

Tomasson är också glad över att ha tagit sitt andra raka guld.

– Bloody hell, det var väldigt nervöst i slutet. Vi spelade inte bra, det var en bedrövlig plan, vi var lite stressade. Plötsligt spelade vi åtta minuter extra också. Men jag är väldigt glad att stå här och leda de här killarna. Vi har vunnit två år i rad nu, säger han i Discovery Plus.

För Halmstads del väntar nu kvalspel mot Helsingborgs IF efter att Degerfors vunnit mot Östersund.

Djurgårdens oväntade tapp i guldstriden