Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”För stort tryck mot honom och familjen”

Henrik larsson lämnar Helsingborgs IF.
Henrik Larsson tog över som tränare i HIF i mitten av juni. Han väljer redan - efter två månader - att lämna sitt uppdrag.Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Anledningen är ”den stora mängd verbala påhopp” som Henke har tvingats utstå, skriver HIF.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
HIF förlorade ytterst oväntat mot division 1-laget Oskarshamn i svenska cupen under torsdagskvällen.Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

HELSINGBORG/STOCKHOLM. Henrik Larsson lämnar jobbet som tränare för Helsingborgs IF.

Bakom beslutet ligger den stora mängd verbala påhopp han tvingats utstå.

– Det är oerhört tråkigt att det ska vara på detta vis. Vi ser allvarligt på de verbala påhoppen och kommer att gå till botten med det, säger HIF:s ordförande Krister Azelius i ett pressmeddelande.

– Det handlar främst om sociala medier. Det är alldeles för stort tryck mot honom och hans familj, säger klubbdirektören Joel Sandborg. 

Helsingborgs IF ligger tolva i allsvenskan, har samlat ihop 18 poäng på 20 matcher och har bara två poäng ner till Falkenberg på kvalplats.

På torsdagskvällen åkte laget dessutom ur svenska cupen genom att förlora mot Oskarshamn som spelar i division ett.

Henke Larsson lämnar HIF efter påhopp

Detta efter att ha ställt upp med en trupp bestående av flertalet U19-spelare. Helsingborgs IF skriver på sin hemsida att trupputtagningen var förankrad hos både styrelse och klubbledning. 

De skriver också att Henrik Larsson tvingats utstå en mängd verbala påhopp. De påhoppen ligger till grund för hans beslut att lämna sitt uppdrag.

– Alla som verkar inom Helsingborgs IF gör det hela tiden för klubben bästa. Uppdraget Henrik fick var att hålla laget kvar i allsvenskan. När han tog över låg laget på negativ kvalplats och just nu ligger vi på tolfte plats med två poäng ner till den negativa kvalplatsen. Utifrån var vi står nu har han klarat uppdraget, säger HIF:s ordförande Krister Azelius i ett pressmeddelande.

”Tryck mot honom och hans familj”

SportExpressen har talat med klubbdirektören Joel Sandborg.

– Vi håller på och tittar på frågan kring de verbala påhoppen, säger han. 

– Det handlar främst om sociala medier, som jag förstått det. Jag kan inte svara på vad Henrik fått utstå, men det kommer mycket via sociala medier. 

Är det regelrätta hot vi talar om?

– Jag kan inte svara för exakt hur det sett ut. Henrik uttryckte det själv som verbala påhopp. Vi är fullständigt bedrövade över att trycket kan se ut på det här viset.

Kan det bli tal om polisanmälan?

– Vi kommer att se över det. Vi sitter inte med informationen nu, hur det sett ut. Henrik har meddelat att det varit för stort tryck. 

Hur meddelade han?

– Det var dialog sent i natt. Då kom han med det. Det har varit ett alldeles för stort tryck mot honom och hans familj. 

 

LÄS MER: HIF:s ordförande chockades mitt i natten: ”Försökte övertala” 

 

Tog över i juni

Henrik Larsson tog över tränaruppdraget i Helsingborg så sent som i juni efter att Peo Ljung fått sparken.

– Det känns alldeles fantastiskt att vara tillbaka på Olympia, sa Larsson då.

Då återvände han på nytt till den klubb där han fick sitt genombrott som spelare, och där han 2016 var med som manager när HIF åkte ur allsvenskan efter kaosartade scener på Olympia. 

– När jag lämnade för 2,5 år sedan har jag egentligen aldrig fått annat än kärlek på min telefon. Jag har gått på gatorna i Helsingborg och inte varit ett dugg orolig. Det är klart att det alltid kommer vara en och annan som inte tycker om det här beslutet, men det är en del i det hela så att säga, sa Henrik Larsson i juni.

SportExpressen söker Henrik Larsson.

 

LÄS MER: Mattias Larsson: Så oändligt sorgligt - en tragedi för HIF 

 

LÄS MER: Carlos Strandberg nära utlåning - MFF får miljonbelopp