Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Truppen ser bra ut – ska hitta en ersättare”

Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Danske landslagslegendaren Jon Dahl Tomasson tar över Malmö FF. 

Och han räds inte den höga kravbilden i klubben. 

– Malmö FF är historiskt Skandinaviens största klubb och förväntningarna ska vara stora, säger Tomasson och delklarerar att han är i klubben för att ta SM-guldet. 

I december stod det klart att Uwe Rösler lämnar Malmö FF. Klubben har varit på jakt efter en ersättare – och i fredags kunde SportExpressen avslöja att den före detta danske landslagshjälten Jon Dahl Tomasson var nära jobbet.

Och nu är det också officiellt. Under söndagen presenterades nya tränaren.

– Jag är stolt över att få arbeta med en klubb som Malmö FF. Här finns en fantastisk historia och engagerade supportrar och man tävlar med FCK om att vara bäst i Norden. Jag och föreningen har haft bra samtal om klubbens filosofi och vilka förutsättningar och förväntningar som finns, säger Jon Dahl Tomasson till klubbens hemsida.

I samband med söndagens presskonferens gav han sin syn på MFF:s lagbygge.

– Jag har sett MFF fem gånger live under 2019. Truppen ser riktigt bra ut. Markus (Rosenberg) har lagt av, det är tufft, men vi ska hitta en ersättare, säger han till Kvällsposten. 

Har du något drömnamn?

– Det har jag inte, men hade jag haft det hade jag ändå inte sagt det. 

 ”Fotbollsfilosofi som överensstämmer”

Den 43-årige dansken tillträder sin tillsvidareanställning som huvudtränare i MFF 10:e januari. Han har därmed en dryg månad på sig att förbereda laget inför sextondelsfinalen mot Wolfsburg i Europa League.

– Jon Dahl Tomasson har en modern syn på fotboll med influenser från flera av de länder han har spelat i som stämmer väl överens med vår grundfilosofi. Som spelare är han van vid att verka på hög europeisk nivå, säger Daniel Andersson till klubbens hemsida.

På presskonferensen berättade Daniel Andersson även om hur processen gått till i jakten på Uwe Röslers ersättare.

– Vi har haft många möten med olika kandidater. Jon har varit med hela tiden i den processen och det har blivit tydligare och tydligare att han varit rätt man för oss, säger sportchefen.

Tomasson var assisterande till Hareide

Jon Dahl Tomasson har en framgångsrik karriär som spelare att blicka tillbaka på – där han bland annat gjorde gjorde 52 mål på 112 landskamper för Danmark. Han var bara 18 år när han flyttade till holländska Heerenveen där han gjorde 37 mål på 78 matcher innan han såldes till Newcastle i Premier League.

Därefter gjorde Tomasson fyra framgångsrika säsonger i Feyenoord innan han spelade för Milan i tre säsonger. Han spelade sedan även i Stuttgart och Villareal innan han återvände till Feyenoord där karriären avslutades 2011.

Det var också i Holland som Tomasson inledde sin tränarbana, först som assisterande och sedan som huvudtränare i Excelsior.

Jon Dahl Tomasson var även verksam som manager i Roda och assisterande i Vitesse innan han 2016 blev assisterande förbundskapten till Åge Hareide, som tidigare tränat MFF, i det danska landslaget. En roll han nu lämnar för att ta över MFF.

– Åge har bara positiva saker att säga om Malmö. Vi har haft många kul samtal om fotboll och MFF, säger Tomasson.

Kravbilden i Malmö är väldigt hög – hur ser du på det? 

– Malmö FF är historiskt Skandinaviens största klubb och förväntningarna ska vara stora.

Känner du att du måste vinna SM-guld? 

Ja, det är det jag är här för. 

Kommer du flytta från Holland till Malmö nu? Eller blir det Danmark? 

– Jag ska flytta till Malmö nu i början, så får vi se hur det utvecklar sig.

 

Här presenteras Jon Dahl Tomasson

Se delar av presskonferensen