Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Klart: Henrik Larsson tillbaka som tränare

Henrik Larsson på presskonferensen Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Foto: EMIL LANGVAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

Comebacken är ett faktum.

Tre år efter degraderingen är Henrik Larsson, 47, tillbaka som huvudtränare för Helsingborgs IF.

– Det känns alldeles fantastiskt att vara tillbaka på Olympia, säger Henrik Larsson.

Kontraktet gäller först och främst säsongen ut.

Nyheten slog ner som en smärre bomb i fotbolls-Sverige under gårdagen.

Under lördagskvällen avslöjade Helsingborgs Dagblad och Fotbollskanalen att en av klubbens störste ikoner genom tiderna, Henrik Larsson, tar över Helsingborgs IF efter sparkade Per-Ola Ljung.

Henrik Larsson basade över HIF säsongerna 2015 och 2016 där han var med om att leda klubben ner till superettan 2016 efter kvalförlust mot Halmstad.

Efter matchen utbröt skandalscener när supportrar stormade planen och attackerade sonen Jordan Larsson, vilket ledde till att Henrik Larsson anmäldes till disciplinnämnden då han gick i försvarsställning.

Klart: Henrik Larsson tar över Helsingborgs IF

– Det är historia. Jag har inte kommit tillbaka sedan dess och jag tror inte att jag någonsin kommer komma tillbaka till klubben, har Henrik Larsson tidigare berättat för Independent.

Nu gör han alltså sensationell comeback i klubben som huvudtränare sedan HIF sparkat Per-Ola Ljung tidigare i veckan.

– Det känns alldeles fantastiskt att vara tillbaka på Olympia. Jag har inte varit här på ett tag, klubben som jag har en lång historik med som tränare och spelare. Jag ser fram emot den här utmaningen som ligger framför oss. Känns jättebra, säger Henrik Larsson själv.

– Krister (Azelius, HIF:s ordförande) kontaktade mig i onsdags. Jag behövde fundera lite och ringde min fru samt min rådgivare och kände på honom. Efter de samtalen var det väldigt klart att jag skulle tacka ja, säger han på presskonferensen.

Ordförande Krister Azelius berättar om spelet bakom värvningen av Henrik Larsson.

– Den här processen har gått fort, mycket fort, men den har likväl gjorts ordentligt. Styrelsen har ägt frågan men vi har stämt av med sportkontoret och vår framtida sportchef Andreas Granqvist. Beslutet fattades formellt på ett styrelsemöte vid 10.30 i går förmiddag. Vi har haft två olika shortlists med tränare, en lista med alternativ med gedigen erfarenhet, en med lite yngre och färskare namn. Valet föll till slut på Henrik Larsson. Det känns fantastiskt bra, säger Krister Azelius.

”Det är ett avslutat kapitel”

Henrik Larsson lämnade HIF efter turbulensen i samband med degraderingen.

Nu berättar han om känslorna att återvända.

– När jag lämnade för 2,5 år sedan har jag egentligen aldrig fått annat än kärlek på min telefon. Jag har gått på gatorna i Helsingborg och inte varit ett dugg orolig. Det är klart att det alltid kommer vara en och annan som inte tycker om det här beslutet, men det är en del i det hela så att säga, säger han.

– Sättet jag lämnade på här senast var inte optimalt. Men för mig är det ett avslutat kapitel. Från och med här ser jag framåt och försöker skapa de bästa möjliga förutsättningarna för att Helsingborgs IF ska kunna spela kvar i allsvenskan nästa år också.