Nytt namn på Stadion – miljonregn över MFF

Därför lämnar tränaren Uwe Rösler Malmö FF
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Malmö FF:s hemmaborg byter namn.

Ny namnet blir Eleda Stadion.

– Vi ser vikten av vår damfotboll. Den är en klart bidragande faktor till att vi fått med Eleda ombord, säger Malmö FF:s vd Niclas Carlnén.

Det var inför den allsvenska säsongen 2008 som Malmö FF:s helt nya hemmaarena, exklusivt byggd för fotbollsmatcher, stod klar att ta i bruk.

Arenan invigdes med allsvensk match mot Örgryte och Labinot Harbuzi gjorde det historiska första målet på platsen som redan ett år innan invigningen fått namnet Swedbank stadion.

Ett ekonomiskt tyngt MFF var synnerligen nöjt med avtalet med Swedbank som utöver fem miljoner kronor om året i sponsorintäkter gav förmånliga räntor på de höga lån som föreningen finansierat bygget med.

Sökt en ny namnpartner i två års tid

Hösten 2017 avslöjade Kvällsposten att Swedbank inte skulle förlänga det tioåriga avtalet som då var på väg att löpa ut och kort senare avslöjades att arenan tills vidare enbart skulle heta Stadion, allt medan Malmö FF sökte en ny namnsponsor till sin stadion.

Föreningen hade via ett flertal olika experter noga analyserat marknadsvärdet för namnrättigheterna till Stadion och enligt vad Kvällsposten erfor hade summan landat på över 10 miljoner kronor om året.

I två år har Malmö FF sökt en namnpartner som rimmat med klubbens värdegrund (bland annat spelbolag har fallit bort på vägen) och som varit beredda att investera de pengar MFF anser att namnrättigheterna till stadion varit värda.

På fredagen presenterades så Stadions nya namn: Eleda stadion.

– Ser man utifrån det samhällsarbete Malmö FF gör varje dag så rimmar det väldigt bra med det vi gör, säger Emilie Condrup som är hållbarhetschef och marknadsansvarig på AKEA som är en del av Eleda-gruppen.

Avtalet värt mellan 30 och 35 miljoner

I ett pressmeddelande beskrivs Eleda Group som en koncern som specialiserar sig på anläggnings-, entreprenad- och servicetjänster inom infrastruktur. Inom koncernen finns flera regionala bolag och hela koncernen omsatte drygt 2,8 miljarder år 2018.

Emilie Condrup betonar att Malmö FF:s satsning på damfotboll haft betydande del i att Eleda nu väljer att gå in i Malmö FF.

– För oss har det varit väldigt viktigt och vi ser fram emot att få vara en del av den resan som Malmö FF nu gör.

Några tio miljoner kronor som analysen för två år sedan kom fram till kommer Malmö FF inte att få.

Avtalet är initialt skrivet på fem år och parterna vill inte kommentera några summor.

– Vi är väldigt nöjda med det här samarbetet, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

När avtalet med Swedbank avslutades kostade det banken under fem miljoner kronor om året. 

Summan nu är högre, men betydligt närmre fem miljoner än de tio som MFF initialt hade hoppats på.

Enligt vad Kvällsposten erfar är avtalet värt mellan 30 och 35 miljoner kronor, sett över hela femårsperioden.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.