Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jättebra – då kan vi gå till botten med det här”

Viktor Agardius.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
IFK Norrköping har bland annat gjort klart med Viktor Agardius inför säsongen 2021.
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Svenska fotbollsförbundets jurister ska granska Viktor Agardius övergång till IFK Norrköping.

En granskning som ytterbacken själv välkomnar.

– Jag tycker det är jättebra, jag välkomnar det för då kan vi gå till botten med det här en gång för alla, säger Agardius till FotbollDirekt.

I grund och botten är frågeställningen tämligen enkel: gäller ett avtal, även om det ”bara” är muntligt?

Allsvenska Mjällby anser att klubben hade just ett muntligt avtal med ytterbacken Viktor Agardius. Men dagen innan bläcket skulle sättas mot pappret valde 31-åringen att skriva på för IFK Norrköping i stället.

Ett agerande som väckte enorm ilska på Listerlandet. Mjällbys sportchef Hasse Larsson svingade vilt i Kristianstadsbladet och sa bland annat att Agardius ”uppenbarligen” inte har någon moral i kroppen.

Tidigare i veckan berättade Mjällbys ordförande Magnus Emeus för Blekinge Läns Tidning att Svenska fotbollsförbundets jurister ska titta på Viktor Agardius övergång.

”Skillnad mot att faktiskt ha ett avtal” 

Och det är alltså den undersökningen som Viktor Agardius själv välkomnar.

– Vi hade en överenskommelse om att ses nästa dag och göra klart avtalet. Det stämmer absolut att vi var långt gångna i det och det var min intention att göra klart avtalet med Mjällby. Men det är skillnad mot att faktiskt ha ett avtal, säger Agardius till FotbollDirekt.

Viktor Agardius tillhörde Mjällby under säsongen 2020, när Blekingelaget gjorde stort succé och slutade på en smått sensationell femteplats. 

Allt som allt stod 31-åringen för 26 allsvenska framträdanden.

För egen del säger Agardius till FotbollDirekt att han och Mjällby fortfarande hade några frågetecken kvar att räta ut innan avtalet var helt färdigt. Däribland när det nya avtalet skulle sluta gälla och vad som skulle hända med lönen om Mjällby föll ner i superettan.

På FotbollDirekts fråga om Agardius är förvånad att Mjällby tar frågan vidare till SvFF:s jurister säger ytterbacken: 

– Både ja och nej. Det är som jag sagt innan, jag förstår frustrationen hos dem, att det blev som det blev. Men med den fakta som finns undrar man om de som driver saken vidare i Mjällby fått all information. Det gör att man tycker det är ganska överraskande ändå, att de tar detta vidare.

”Skiljer sig ganska mycket”

Mjällbys klubbchef Fredrik Danielsson säger till Kvällsposten att det inte finns någon tidsram för när frågan är utredd och det finns ett färdigt besked på bordet.

Klubbens målsättning är inte nödvändigtvis att få betalt av IFK Norrköping eller att Viktor Agardius ska spela allsvensk fotboll på Strandvallen 2021.

– Vi är i en bransch som är starkt reglerad på olika sätt för att det här ska fungera för alla. Om vi bara backar tillbaka till förra året fick vi böter för att två spelare kramades i ren glädje efter ett mål. 

– Men när en spelare har ett avtal med en klubb så händer ingenting om han skriver på för en annan klubb. Vi tycker att när vi hittar sådana här typer av situationer, som kräver att det tittas närmre på, så behöver vi göra det. Annars kommer vi aldrig utveckla fotbollens verksamhet. Det är det som är huvudmålet, säger Fredrik Danielsson, som står fast vid att Mjällby hade ett giltigt avtal med Agardius:

– Vår värld skiljer sig ganska mycket från det vanliga arbetslivet eftersom spelarna har agenter som representerar dem. Agenterna har ett stort ansvar att informera alla parter som är inblandade om vad som har hänt och var bollen ligger. En fråga då är om det är skillnad på muntligt och skriftligt avtal, och i den ”vanliga världen” är det ingen skillnad. Men det verkar finnas människor som tycker det är skillnad i fotbollsvärlden. Då får vi reda ut det.

Efter Viktor Agardius övergång till IFK Norrköping har Mjällby bland annat skrivit kontrakt med en annan ytterback: kroatiska Josip Filipovic. Sedan tidigare har även den forne MFF- och AIK-spelaren Enoch Kofi Adu skrivit kontrakt med klubben.