Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag var helt tom – irriterad på allt”

Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

HELSINGBORG. Kebba Ceesay representerade tidigare Gambias landslag. Det gör han inte längre. HIF-backen förklarar varför.
– Jag var helt tom på energi redan innan matcherna och irriterad på allt runtomkring, säger 32-åringen.

Tidigare Djurgården-stjärnan Omar Colley är given i Gambias mittförsvar – och i senaste landslagssamlingen gjorde Östersunds försvarare Noah Sonko Sundberg debut.

Ytterligare en allsvensk spelare hade varit med – om han själv hade velat. Men Helsingborgs lån från Sirius, Kebba Ceesay, valde för ett par år sedan att säga nej till Gambia – landet som han lämnade som 13-åring för Sverige och Borlänge. Det tog för mycket kraft, berättar han nu.

– Sista landskampen var runt 2015-2016. Vi hade en bra grupp när jag var med där – och det har Gambia fortfarande. Men jag kände bara att det inte fanns någon struktur och det tog alldeles för mycket energi att vara med där, säger 32-åringen och fortsätter: 

– Man var helt tom på energi redan innan matcherna och man var irriterad på allt runtomkring. Det kändes inte värt att vara med i landslaget längre och då bestämde jag mig för att det var bättre att heja på dem i stället. Hellre det än att vara där och vara negativ. Men det är lugnt för mig, jag tittar gärna på matcherna, konstaterar Ceesay. 

Ytterligare allsvenskt namn med liknande erfarenheter – lämnade mitt i samlingen 

En annan spelare som tidigare berättat om liknande upplevelser är Östersunds Ronald Mukiibi, som i december 2016 lämnade Ugandas landslagstrupp inför afrikanska mästerskapen – något han klargjorde för Fotbollskanalen i ett sms: ”Nivån har tyvärr varit väldigt annorlunda mot vad jag är van vid. Framförallt när det kommer till saker vid sidan av planen. Jag har försökt ha tålamod och respektera det som varit. Tyvärr har det nu runnit över för mig”. 

”Varit en ära – tror och hoppas att det är bättre nu”

Ronald Mukiibi har sedan dess återvänt till Ugandas landslag, så han fick inte nog för gott som Kebba Ceesay. Den sistnämnde menar dock att han känner stor kärlek till landet och dess landslag – och hoppas på det bästa för den västafrikanska nationen. 

– Jag är en stor supporter och kommer fortsätta stötta dem. Det har varit en ära att representera mitt land, det har varit häftigt. Man får mycket kärlek från folket så det är väldigt stort, men min resa med landslaget är slut. Jag både tror och hoppas att det är bättre nu än när jag var där när det kommer till struktur och så, berättar Ceesay som är glad över att Noah Sonko Sundberg tagit plats i laget.  

– Gambia har ett väldigt bra lag tycker jag så det det är kul att han kommit in där. Noah är en duktig försvarare och visat det i allsvenskan under flera år!