Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag kommer inte lägga mer energi på idioterna”

Henrik Larsson lämnar Helsingborgs IF.
Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Henrik Larsson, 47, lämnar Helsingborgs IF efter verbala påhopp.

För Kvällsposten berättar HIF-ikonen om kraven på honom som tränare, påhoppen – och beslutet som han tog för familjens skull.

– Jag kommer inte att lägga någon mer energi på de idioterna som är där ute som väljer att hantera en besvikelse på detta sätt, säger den tidigare HIF-tränaren. 

Den 16 juni kom det överraskande beskedet från Helsingborgs IF. Henrik Larsson tar över som tränare efter sparkade Per-Ola Ljung. Detta efter att ”Henke” hade lämnat klubben 2,5 år tidigare efter skandalscener på Olympia i samband med att Helsingborg åkte ur allsvenskan. 

Supportrar stormade planen och attackerade sonen Jordan Larsson, vilket ledde till att Henrik Larsson anmäldes till disciplinnämnden då han gick i försvarsställning.

– Sättet jag lämnade på här senast var inte optimalt. Men för mig är det ett avslutat kapitel. Från och med här ser jag framåt och försöker skapa de bästa möjliga förutsättningarna för att Helsingborgs IF ska kunna spela kvar i allsvenskan nästa år också, sa Larsson i samband med sin comeback för drygt två månader sedan.

Sedan den 16 juni har Henrik Larsson lett Helsingborg under sin andra sejour som huvudtränare. HIF fick en positiv start med ”Henke” som manager med två segrar på tre matcher, men har sedan dess tappat fart och ligger för närvarande på tolfte plats i allsvenskan – två poäng över kvalstrecket.

Henrik Larssons första ord om avhoppet

Under fredagen kom ett nytt överraskande beslut. Helsingborg meddelade att Henrik Larsson avgår från sitt uppdrag som manager. Anledningen till beslutet var att den tidigare skyttekungen fick utså en mängd verbala påhopp, vilket gjorde Larssons situation ohållbar, enligt Helsingborgs hemsida. 

Nu bryter den tidigare HIF-tränaren tystnaden och berättar om beslutet i, vad han tillägger, är den enda intervju han kommer att göra för tillfället.

– Det är aldrig roligt. Kritik har jag inga problem med att ta, men när det börjar bli mer än så... När det blir personliga påhopp och man kallas det ena och det andra. Då försvinner lusten. Jag håller på med detta för att jag älskar fotboll. När man får detta emot sig så tar det en jävla energi. Det blir inte roligt längre. Sen blir det andra saker man måste tänka på. Då funderar man på om det är värt att göra detta. Det är inget vanligt ”7-16-jobb”. Man jobbar dygnet runt. 

Vad det något speciellt som du läste inatt som fick dig att sluta? 

– Jag visste att det var motvind redan från början när jag tog uppdraget. Det var både jag och klubben inställda på. Då får man visa genom att göra bra resultat i början. Då blev det lite lugnare, men så fort det inte går som en del tycker blir det värre. Jag tycker inte att Helsingborg ska slå Elfsborg borta till exempel, och jag tycker inte att Helsingborg måste slå Hammarby borta. Vi är nykomlingar i allsvenskan. Helsingborg har inte varit en storklubb under de senaste fem åren. Det trycket som man sätter på laget, det är inte bra. Hur är det att prestera i en sådan miljö? Hur kan det vara okej i vår bransch att behöva utstå det mesta? Det är en fråga jag gärna ställer öppet. Hur kan det vara okej när det inte är okej någon annanstans? 

Larsson: ”Jag kommer inte polisanmäla”

Handlar det om påhopp på sociala medier eller är det saker du har upplevt i verkliga livet? 

– Det är de sociala medierna. När jag går på stan i Helsingborg är det inget annat än kärlek. Det är så det fungerar. Det är alltid lätt att trycka in något anonymt på en dator. Det är samhället vi lever i. Det är alldeles för enkelt att slänga ur sig vad som helst om mig. Sen om man gör det i affekt eller om man är ung, det lägger jag ingen värdering i.

Har det varit påhopp mot familjen? 

– Det är jag som har fått påhoppen. Jag tänker givetvis på familjen i längden. Jag menar, om man tittar på min fru och min dotter och min son... Jag tittar även på min mamma och pappa och min bror. De berättar ingenting för mig, så jag vet inte. Jag tror inte att de har fått utstå något. Jag är säker på att de hade sagt något då. Sen har min mamma och pappa ingen Instagram, så de är ganska förskonade. 

Har du polisanmält något av påhoppen?

– Nej, det har jag inte gjort. Jag tänker att jag inte ska göra det heller. Jag kommer inte att lägga någon mer energi på de idioterna där ute som väljer att hantera en besvikelse på detta sätt. Om jag ska polisanmäla och om polisen får tag i någon, då måste jag infinna mig... Och det har jag inte tid med. Jag har ingen lust med det heller. Det är viktigt för en klubb att skydda sina spelare och ledare i framtiden. Det är inte bara Helsingborg, utan det är andra klubbar också. 

Henrik Larsson: ”Jag förstår inte det”

Vad tycker du att man ska göra åt det? 

– Det har jag inget bra svar på. Det är den tuffa nöten. Vi har alla tillgång till internet och allt det här. Sen måste det vara upp till varje individ som hanterar det. Det är ingen annan som kan styra det. 

Hur ser du på din andra sejour i Helsingborg?

– Uppdraget som jag togs in för inför säsongen var att klara det allsvenska kontraktet när säsongen var färdig. Vi har tagit de poängen vi ska ta. Jag tycker inte att vi ska åka upp och slå Hammarby, även om vi var nära en poäng. Jag förstår inte det. 

Har fansen för höga krav på HIF? 

– Det är bilden av Helsingborgs IF. Den är inte anno 2010. Då man var nära att vinna ett SM-guld. Det är inte 2014 heller, då man tog sin senaste titel. Jag förstår att Helsingborg är ett krävande stad, men vad är de realistiska förväntningarna man kan ha? Jag menar att klubben var klar och tydlig med målsättningarna. Det viktigaste var att klara sig kvar, och nu är allt enligt plan. Men om man har andra förväntningar, orealistiska förväntningar, då är det tufft. Då blir det jävligt tufft. 

Henrik Larsson tillägger:

– Samtidigt vill jag vara tydlig med att jag inte hyser något agg mot Helsingborgs IF. Jag önskar dem all lycka till i framtiden.