Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag känner en så stor tacksamhet”

Behrang Safari med hustrun Ivana Safari och sönerna Emiliano och Leon.Foto: PRIVAT
Markus Rosenberg och Behrang Safari.Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

För ett år sedan sågade han allt och alla i Malmö FF, inklusive sig själv.

Nu är klubben i ett historiskt bra läge.

I en lång intervju förklarar Behrang Safari varför allt vände för MFF, hur hans fysik förbättrats, tankarna på livet efter karriären och glädjen över Malmö FF stöd i arbetet att sprida kunskap kring den autism som backstjärnans tvillingsöner diagnosticerats med.

– Jag känner en så stor tacksamhet, säger Safari.

Den 29:e april i fjol stod Behrang Safari på Guldfågeln arena och pratade om ett lag och en klubb som var tvungna att se sig själva djupt i spegeln.

Malmö FF hade just förlorat mot Kalmar FF med 3–0 och SM-guldet var på väg att glida MFF ur händerna redan under seriens första tredjedel.

Mindre än ett år senare befinner sig föreningen i ett historiskt bra läge.

MFF har för första gången i historien spelat utslagsmatcher efter ett europeiskt gruppspel, klubbens förmögenhet är rekordstor och truppen inför årets serie är av ett slag som allsvenskan aldrig tidigare sett.

Behrang Safari försöker förklara vad skillnaden är på Malmö FF av i dag jämfört med april i fjol.

– På den tiden skyllde man mycket på oväsentliga saker i stället för att ta tag i vad problemet var och kolla sig själv i spegeln. Det var det största problemet. Var och en behövde bli lite tuffare mot sig själv.

– Vi letade grejer att skylla på. ”Han är skadad.” ”Den är borta.” ”Det eller det funkar inte.” Vad som helst. 

– Det blir väldigt frustrerande då och när man hamnar i sådana lägen... Det är inte lätt. Men det kändes då som den ena saken ledde till den andra som ledde till den tredje. Det bara gick i en negativ jäkla cirkel och det kändes som att det inte fanns någonting vi till sist kunde göra för att ta oss ur det. Någonting behövde hända, säger Behrang Safari.

Safari om skillnaden på MFF 2018 och 2019

Det som hände var att huvudtränaren Magnus Pehrsson fick lämna sitt uppdrag efter derbyförlusten borta mot det Trelleborgs FF som sedan slutade toksist i allsvenskan.

Magnus Pehrsson tvingades lämna MFF.Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

Sportchefen Daniel Andersson tog över fram till VM-uppehållet under vilket tyske Uwe Rösler kom in som ny huvudtränare.

– Skillnaden från då och nu är att allt är så mycket tydligare, säger Behrang Safari.

– När du har tydlighet, när du vet vad du ska göra i alla lägen då har du alltid en lösning. När du vet exakt vad du ska göra, även om du egentligen inte har kraft och energi kvar att göra det, så finns det där i ditt huvud direkt

– Men om du är trött och inte vet exakt vad du ska göra. Då måste du omedelbart lösa situationer på egen hand på planen. Då ökar antalet misstag.

Så ska MFF ta nästa steg

Behrang Safari gör en rak jämförelse mellan krisens tid i april/maj 2018 och läget där Malmö FF är nu.

– På den tiden var allting väldigt otydligt. Det var oklart och luddigt. Nu är allting jättetydligt. Fast att vi har trötta ben vet vi fortfarande exakt vilket arbete som krävs. Vi vet vad vi ska göra, hur vi ska röra oss, hur vi ska få vårt spel att fungera även i det läget.

Du var i Basel i många år, vann ligatitel efter ligatitel och spelade i Europa varje år. Vad måste Malmö FF göra för att ta nästa steg och nå den nivån?

– Man kan inte fly från den faktorn att ekonomin gör stor skillnad. Även om Basel är större än Malmö framgångmässigt i modern tid så är man många, många gånger större när man kommer till den ekonomiska biten. Basel kan behålla spelare på ett annat sätt, de kan betala helt andra löner. Den ekonomiska faktorn kommer vi aldrig bort från.

– Men Malmö är på rätt spår. Gå fem år tillbaka. I dag har vi spelat gruppspel i Europa tre gånger, vunnit fyra SM-guld och har en ekonomi och en trupp på en nivå som blir högre och högre.

Behrang Safari i Basel, här mot IFK Göteborgs Niclas Alexandersson i CL-kvalet 2008.Foto: ALESSANDRO DELLA VALLE / AP SCANPIX SWEDEN

Hur stort är steget MFF har tagit?

– Det är ett jättestort steg. Det är den utvecklingen man ska försöka bibehålla, för det är rätt riktning. För med framgångarna har kommit en ekonomi som gör det lättare att locka bättre spelare, lättare att få dem att stanna.

Så vill Safari att MFF ska uppfattas

Behrang Safari poängterar att det för framtida framgångar är minst lika viktigt vad Malmö FF presterar utanför planen som på den.

– Det handlar också om att skapa en miljö där spelarna känner hur jäkla mycket proffsigare det är i Malmö än där de kommer ifrån.

– Jag vill att när vi värvar en spelare från ett annat allsvenskt lag, vilket som helst, att de känner när de kommer till Malmö: ”Oj. Det här är varför Malmö FF är framgångsrika”. Det ska vara en skillnad. Det ska i princip vara som att byta liga.

– Det ska inte vara att någon kommer till Malmö från en mindre klubb och känner att ”det här är ungefär som vi hade det”. Jag vill när de kommer in i våra faciliteter, gör sin första träning, åker med på sin första bortaresa att de känner ”shit, det här är proffsigt”.

Vad ser du när du jämför och tittar tillbaka på det Malmö FF du lämnade 2008?

 – Nä, men det kan vi inte jämföra. Malmö FF har tagit sig extremt långt under de åren vad det gäller den professionella biten. Men du får aldrig vara nöjd. Du måste alltid sträva efter vidareutveckling och att bli ännu bättre.

– Och då menar jag alla i klubben. Från spelare via materialare, till kansliet. Alla som får en anställning inom Malmö FF ska ha en hunger om att vilja utveckla Malmö FF på sitt sätt. Bli bättre. Aldrig vara nöjd. Det är endast då du kommer att fortsätta utvecklas.

– Där har vi på all sätt blivit bättre. Jag tror att det är en jättestor anledning till att vi i dag är på ett helt annat ställe.

FÅ BÄST KOLL: Följ Malmö FF – direkt i Messenger 

Safari blev kvitt vadproblemen

Även Behrang Safari är på ett helt annat ställe än han var när han återvände hem till Malmö FF från schweiziska Basel.

Efter att i flera år ha dragits med vadproblem som ledde till andra besvär besökte Safari en specialklinik i München inför säsongen 2018.

Efter det startade MFF-stjärnan 38 tävlingsmatcher i fjol.

– Där i München såddes ett frö i mitt och våra fysios huvuden. ”Vad är det de gör här som får det att funka och som vi måste göra?” Det tog lite tid, men jag är glad över att jag inte gav upp. Jag ville hitta anledningen till varför det blev som det blev.

– Nu har jag hittat mitt sätt, jag försöker förstå min kropp. Och nu när jag mer eller mindre fått bukt med det är jag klarar i mitt huvud också. Jag kan fokusera på ett annat sätt, jag kan slappna av på ett annat sätt.

Har två år kvar på MFF-kontraktet

Behrang Safari har två år kvar på sitt kontrakt med Malmö FF och ser än så länge inget slut på spelar karriären.

– Nu när den biten (vadproblemen) är ur världen känner jag att jag har mycket kvar att ge. Jag har känt det i mitt spel, jag har fått ta ansvar. Små grejer som gör en stor helhet. Så varför ska jag inte fortsätta?

– Just den här delen som betyder mycket för mina pojkar. De har börjat inse vad pappas jobb innebär. Jag trodde aldrig... Eller jag visste inte. Det var oklart om de skulle kunna utvecklas på ett sätt så de kunde förstå det.

Behrang Safari med hustrun Ivana och sönerna Emiliano och Leon.Foto: PRIVAT

Behrang Safaris söner Emiliano och Leon föddes under utlandskarriären och i Basel fick tvillingsönerna diagnosen autism. I en lång intervju med Kvällsposten berättade Safari för två år sedan öppenhjärtigt om sitt familjeliv.

Ett familjeliv som blivit ännu bättre efter återkomsten till Sverige.

– Anledningen att vi kom tillbaks var att vi visste att förutsättningarna för oss som familj med barn med den diagnosen som mina pojkar har var bättre. Sedan dess har vi märkt att Sverige är SÅ mycket bättre. Det är inte så att allt funkar perfekt eller stämmer full ut, men mina pojkar har det jättebra. Även om du får slåss för jättemycket och för att göra din röst hörd.

– Men det finns jättemycket möjligheter för mina pojkar att utvecklas i sin takt. Nu går de i skolan, de är sju år. De har börjat läsa och skriva lite och räkna. Det var en suddig verklighet för mig, jag visste inte om det skulle komma. Det har samtidigt bidragit till att jag har hittat lugn i mitt jobb. Så det är grymt. Det är många som kanske inte tänker på det, men det är allt.

Safaris söner designade årskorten

Inför årets säsong lät Malmö FF Emiliano och Leon designa klubbens årskort samtidigt som klubben stödde organisationen LifeWatch som arbetare för att öka förståelsen för autism och liknande diagnoser.

Årskortet som designats av Behrang Safaris söner.Foto: MFF.se

– När Malmö FF nu har engagerat sig i mitt liv, och inte bara mitt liv utan mångas liv, när det kommer till att ha barn med funktionsnedsättningar eller diagnoser...

– Jag känner att jag vill finnas här ännu mer nu. I det stora hela, med allt detta, så växer också kärleken för klubben. Jag känner också att det går åt båda hållen. Jag känner en så stor tacksamhet, säger Behrang Safari som börjat fundera på livet efter spelarkarriären.

– Jag har levt med fotbollen i så många år. Det här är vad jag kan och jag känner: ”Varför ska jag inte ge tillbaka av det?”.

Behrang Safari gör ingen hemlighet att han gärna hade jobbat kvar i Malmö FF.

– Det är klart. För mig är det ett fantastiskt ställe att jobba på.

LÄS MER: Följ allsvenskan här – mål, highlights och direktrapport