Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag hade en annan relation till HIF då – det var tuffare”

Mattias Lindström slutade i HIF 2015. Nu är han tillbaka.
Foto: NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN
Här under sin sista match på Olympia, 31 oktober 2015.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Nu är det assisterande till Jörgen Lennartsson som gäller.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Helsingborg spelar nästa säsong i superettan. Tillsammans med Jörgen Lennartsson blir det klubbikonen Mattias Lindströms uppgift att föra laget tillbaka till allsvenskan.
– När HIF åkte ur 2016 hade jag precis avslutat spelarkarriären där och hade då en annan relation till klubben. Den gången var det tuffare, säger 40-åringen. 

Han är från Helsingborg, spelade i HIF som junior och gjort närmare 300 matcher i klubbens A-lag fördelat på två sejourer. 

Mattias Lindström är mångt och mycket Mr Helsingborgs IF. Under onsdagen presenterades han som assisterande tränare till nya huvudcoachen Jörgen Lennartsson. 

Det är ett sargat HIF som tas över efter avhoppande Olof Mellberg, som alltså åkte ur allsvenskan med laget och som sedan valde att säga upp sig från tränartjänsten.

Mattias Lindström har tidigare tränat Tvååker och Eskilsminne – och får alltså nu chansen att verka i klubben i sitt hjärta.

2020 var ett tungt år för Lindström att följa sitt HIF.

– Ja det har varit ett jobbigt år på alla sätt och vis, en riktig berg- och dalbana. Som Jörgen Lennartsson också sa under presskonferensen har det varit tungt att bara kunna kolla på tv och inte se matcherna på plats. Fotbollen är dock som den är. Ibland är resultaten bra medan det ibland går tyngre, säger Lindström och fortsätter:

– Det viktiga nu är vi inte hänger med huvudena för mycket utan att vi som klubb jobbar tillsammans – och att vi då jobbar långsiktigt! Vi ska göra det med passion och glöd, gemensamt.  

”Den här gången var man lite mer förberedd mentalt” 

Mattias Lindström avslutade karriären som spelare i just HIF 2015. Året därpå åkte klubben överraskande ur allsvenskan efter kvalförlust mot Halmstad. Efterspelet är väl känt då HIF-huliganer stormade planen och attackerade en ung Jordan Larsson. Lindström medger att uttåget 2016 var tyngre än årets dito.

– När HIF åkte ur 2016 hade jag precis avslutat spelarkarriären där och hade då en annan relation till klubben. Vi var ju så nära att hålla oss kvar då också med kvalet! Nu i år var känslan en annan, man var lite mer förberedd mentalt på att det kunde bli degradering. Så ja, 2016 var tuffare tycker jag.

Debuterade för HIF i allsvenskan redan 1997 

Jörgen Lennartsson känner Mattias Lindström mycket väl, detta då han verkade som tränare för HIF:s U20-lag 1994-1999 och därefter var han assisterande i klubbens A-lag 2000-2001. Lindström gjorde allsvensk debut redan 1997, då som 17-åring. 

Förutom Lindström finns även två andra HIF-kultspelare i tränarstaben i form av Sven Andersson och Alvaro Santos – något Lennartsson uppskattar.

– Det är så klart väldigt bra att vi har killar som har stort hjärta för klubben. Vi ska göra det här tillsammans. Alla kan inte allting men alla är bra på någonting. Vi har olika ledarstilar och kommer komplettera varandra. Det blir ett riktigt teamwork, utbrister en belåten Lennartsson.