Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag gör allt för att komma med”

Anders Christiansen hoppas att hans prestationer i MFF ska räcka för en plats i EM.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
I det danska landslaget finns bland annat den internationella stjärnan Christian Eriksen.
Foto: REUTERS / BILDBYRÅN

MALMÖ. Malmökaptenen Anders Christiansen siktar mot EM.

Men mittfältsstjärnan medger samtidigt att den rödvita konkurrensen är minst sagt stenhård. 

– Det är en pojkdröm och jag gör allt för att komma med, säger Christiansen.

När Malmö FF tog en trygg 3-1-vinst mot Kalmar tog Anders Christiansen i vanlig ordning plats på det centrala mittfältet. Men till skillnad från den sista tidens matcher så fanns dansken numera på en högre position – han agerande i en släpande forwardsroll precis bakom anfallsduon Antonio Colak och Jo-Inge Berget.

– Det var jobbigt, det blev många löpningar. Men det var skönt att komma lite närmre målet, säger ”AC”, och fortsätter:

– Men generellt är det väl bara tio meter som skiljer mina olika positioner år, så det är inte så stor skillnad. Jag hade gärna haft några fler avslut mot mål men omvänt så blev det några sista- och nästsista passningar. Det är också positivt.

”Tror det är utvecklande för fotbollen” 

MFF satte hårt mot hårt redan från start och Kalmar hade uppenbart svårt att hantera skåningarnas press. Bara under den första halvleken gjorde Malmö dubbla mål efter bollvinster.

– Vi visste att de vill spela boll och de är hjärtligt välkomna att göra det. Generellt gillar jag när lag vill spela och inte bara skickar bollen långt. Det är nice att de vill spela mycket fotboll. Jag tror det utvecklar dem och det utvecklar ligan, säger Anders Christiansen.

Du tror det är bra för svensk fotboll att lag som Kalmar kommer hit och försöker spela och inte bara skickar bollen långt?

– Alltså, först och främst är fotboll en show. Jag tror att de flesta vill ha en teknisk fotboll med dribblingar och målchanser, framför lag som bara skickar bollen långt och tacklar sönder matcherna.

– På så sätt tror jag det är utvecklande. Både för publiken och för svensk fotboll. 

Anders Christiansen är en minst sagt cementerad del av Jon Dahl Tomassons MFF-elva.

”Vi vore haft två poäng mer”

Samtidigt som matcherna duggar tätt har ”AC” varit en av få spelare som inte roterats ut ur startelvan. Dansken hoppas att det blir 90 nya minuter redan på torsdag, när Malmö ställs mot Elfsborg hemma på Eleda stadion.

– Jag får återhämta mig bra och ge återhämtningen extra tid både i dag och i morgon. Sedan är det bara att köra på. När det är fyra dagar mellan matcherna är det hur lugnt som helst, det blir tajtare när det bara är tre dagar. Men jag är redo att köra för fullt på torsdag, säger Christiansen. 

Efter sju allsvenska matcher har MFF samlat ihop 14 poäng och parkerar som tvåa i tabellen, enbart bakom Djurgården. 

– Vi vore ha haft två poäng till om vi tittar rättvist på match för match. Om vi kan ta semester med segrar från de kommande två matcherna så ser det riktigt bra ut, säger Christiansen.

– Men vi tar en match i taget. Nu blir det Elfsborg på torsdag och då ska vi gå ut med samma energi och vinna den matchen också. 

Christiansen om EM: ”En pojkdröm”

Under tisdagen kommer den svenska förbundskaptenen Janne Andersson att plocka ut sin EM-trupp. En dryg vecka senare kommer den danska motsvarigheten Kasper Hjulmand meddela vilka spelare han tar med sig till sommarens mästerskap. 

26 danska spelare ska följa med till EM – visst hoppas  Anders Christiansen att han kommer med.

– Det är positivt att det blev tre extra platser, säger MFF-kaptenen, och fortsätter: 

– Jag går runt och hoppas att mina prestationer räcker, även om konkurrensen är tuff. Det är en pojkdröm och jag gör allt för att komma med där. Vi får se, jag kan inte göra mer än spela de kommande två matcherna. 

”Jag tror Djurgården blir stabila”

Men innan det vankas EM-uttagningar och landslagsspel så ska Malmö avverka ytterligare två allsvenska matcher. Först på torsdag mot Elfsborg, innan vårsäsongen avslutas med bortamöte mot Örebro. 

MFF parkerar två poäng bakom serieledande Djurgården. 

– Säsongen är lång och mycket kan hända. Jag tycker Djurgården ser stabila ut, de vet exakt vad de ska göra. De har väl också bara allsvenskan att fokusera på. Så jag tror de blir stabila, säger Anders Christiansen.