Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag fick en chock – han var en raket”

Franz Brorsson är vanligtvis mittback i MFF men mot Örebro blev han högerback.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Jo Inge Berget flyttades ner från yttermittfältare till högerback mot ÖSK.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

MALMÖ. Eric Larsson, Franz Brorsson – eller kanske Jo Inge Berget.

Vem ska egentligen ta högerbacksplatsen när Champions League-gruppspelet fortsätter på onsdag?

– Det var kul att spela på kanten, som jag gjorde i BK Näset en gång i tiden, säger Brorsson.

– Jag ska nog göra jobbet där jag spelar, konstaterar Berget.

Förr om åren har Jo Inge Berget varit helt öppen med att han egentligen vill formeras som anfallare. Så har det emellertid inte blivit i Malmö FF – där har den löpstarka norrmannen alltsomoftast fått härjat på kanterna.

När MFF 5-1-krossade Örebro på hemmaplan i lördags tog Berget ytterligare ett steg bakåt på planen. Från yttermittfältare till högerback. 

– Det gick ju bra det också, tycker jag. Men det är också lite riskabelt och jag får se om jag hamnar där mer. Men jag väntade i alla fall med att göra mål tills jag flyttade framåt och det ä bra, säger Berget, som blev målskytt i den andra halvleken när han placerade in 5-1-målet.

Hur var din reaktion när Jon sa att du skulle vara högerback

– Det var lite väntat. Jag har ju spelat där i en fembackslinje och med dem två ute (Felix Beijmo och Eric Larsson) så tänkte jag att det kanske var en möjlighet att jag hamnar där och det är lugnt. Jag tar den och det är inga problem. 

Tack vare utklassningssegern mot Örebro är Malmö FF tillbaka överst i den allsvenska tabellen. Skåningarna har samlat ihop lika många poäng som topprivalerna AIK och Djurgården – men de båda 08-klubbarna har spelat en match mindre.

”Man kommer högre upp”

Redan på onsdag väntar ny batalj för MFF, när gruppspelet i Champions League rullar vidare med bortamöte mot ryska Zenit. 

– Vi får se, säger Berget, på frågan om han tror det kan bli en högerbacksplats även i Europaspelet.

– Vi har spelat lite med fem backar i Champions League och gjort det bra. Så det kan vara att vi fortsätter med det, det får vi se. Jag ska nog göra jobbet där jag spelar.

Det blev totalt 68 minuters speltid för Jo Inge Berget som högerback, innan han fick kliva upp på mittfältet. Därefter gjorde en annan ovan högerback entré på Eleda stadion – Franz Brorsson.

– Jag fick en chock, han var en raket. Jag har inte sett något liknande, säger MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson.

– Men han sa också att ”Jon, det är inga problem jag har gjort det tidigare”.

Ja, för Franz Brorsson är egentligen en ganska van kantspelare. Såväl hemma i Näset som i MFF:s ungdomslag formerades Brorsson ofta som yttermittfältare eller som ytterback. 

– Jo, man kommer högre upp och man kan köra mer offensivt. Man kan ligga lite på rulle i stället för att bara hela tiden ligga på den defensiva sidan. Så det var skönt, säger en nöjd Franz, och tillägger: 

– Det var kul att spela på kanten, som jag gjorde i BK Näset en gång i tiden. 

Det var kanten där också?

– Ja, jag var yttermittfältare mest. Sedan blev jag högerback i ungdomslagen i Malmö.

”Ville drämma in den från sidan”

Du har det i dig? 

– Haha ja, innerst inne har jag det någonstans. Om man sett mig i ungdomsåren så vet man att jag gjorde en del poäng och mål. Men det var några år sedan nu.

Du såg målsugen ut när du snurrade upp två Örebroförsvarare vid hörnflaggan? 

– Ja, jag vet. Jag ville drämma in den från sidan där. Eller, jag sökte en assist också. Det hade varit pricken över i:et.

Den där assisten sökte Franz mot sin lagkapten, Anders Christiansen. 

– Om han hade passat in till mig på slutet hade han fått en assist. Så det var kul att se honom på högerbacken, säger Christiansen, som för övrigt trivs när hans MFF formerar en 4-4-2-uppställning:

– Det ger fler offensiva möjligheter, tycker jag. Det är bara i Europa som vi har börjat spela med en trebackslinje utan ytterback. Det är den vi har tränat mest med och känner till bäst. Sen får vi ändra lite ibland när vi spelar i Europa, borta eller när vi har många skador som nu. 

– Men vi är väldigt trygga i en fyrbackslinje.

För MFF vankas nästa utmaning på onsdag, när det är dags för omgång två i Champions League-gruppspelet. Malmö åker då till Ryssland för bortamöte mot Zenit. 

TV: SE FLER SPORTNYHETER