Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag får komma och hämta hem guldet”

Erdal Rakip, tillbaka i Malmö FF.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Erdal Rakip jublar efter sitt 1–0-mål mot Halmstad i augusti 2017.Foto: BJÖRN LINDGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Erdal Rakip tillbaka på Stadion.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter 14 månader utomlands är Erdal Rakip tillbaka hemma i Malmö.

Utan ånger över tidigare beslut och med årets mål glasklar.

– Senast jag stack var guldet här i alla fall, så jag får komma hem och hämta tillbaka det nu, säger Rakip.

Den 14 januari var Kvällsposten först ut med nyheten om att Erdal Rakip var högaktuell för en återkomst till Malmö FF.

Det skulle dröja nästan en hel månad innan övergången blev officiell.

– Det är klubbarna också som ska komma överens. Det är små detaljer som måste sitta, säger Erdal Rakip.

Konsekvensen av att förhandlingarna drog ut på tiden är blev att Malmö FF inte han anmäla mittfältaren till fortsättningen av Europa League, vilket man skulle gjort senast den 1:a februari.

–  Till slut kom klubbarna överens men det blev klart efter sista januari, så man kan inte göra något åt saken. Det hade varit kul att spela (mot Chelsea), men jag får sitta sidan om och heja på laget i stället, säger Rakip som under en längre tid varit fast besulten att lämna Benfica.

– I november var det dags att leta efter speltid och för mig fanns bara ett alternativ, det var att komma hem till Malmö.

När var första kontakten med Malmö FF om en återkomst?

– Det var ändå ganska tidig som vi snackade jag och Danne (Daniel Andersson, sportchefen). Det var i början av december tror jag. Då snackade vi lite och sedan hade vi mer och mer kontakt och det kändes rätt för mig. Jag hade andra alternativ, men för mig var det enda rätta att komma hem och börja om.

Blivit en annan spelare

Om tiden utomlands – först utlånad från Benfica till Crystal Palace och sedan utan speltid även i Portugal – säger Erdal Rakip.

– Jag har blivit en annan människa där borta. Jag har fått lära mig att klara mig själv och vara vuxen, säger Rakip som trots den uteblivna speltiden säger sig ha gått framåt även som spelare.

– Jag är samma typ av spelare, men har utvecklat de starka egenskaperna jag hade sedan tidigare. Sedan har jag byggt upp mig fysiskt och blivit starkare också. Vågen är samma, men jag har bränt lite fett och byggt upp musklerna.

Du får inte vara med i Europa League, men när är det redo för spel?

– Till svenska cupen (mot Degerfors i Lund) på söndag är jag helt redo. Jag känner mig helt fit och om tränaren vill så är jag klar, säger Rakip som gillar vad han sett av dagen MFF.

– Jag tycker att jag passar in bra i Uwe Röslers fotboll. Han spelar ju med tre centrala mittfältare, sedan är det lite olika från match till match men som en av innermittfältarna passar jag bra.

– Det kändes som att vi klickade direkt. Han är öppen och ärligt känns det som och jag ser fram emot att träffa honom och lära känna honom bättre.

Rakip gillar den hårda konkurrensen i MFF

På frågan om den hårda konkurrensen på Malmö FF:s innermittfält med spelare som Fouad Bachirou, Anders Christiansen, Oscar Lewicki, Arnor Traustason och Bonke Innocent säger Erdal Rakip.

– Jag tänkte inte så mycket på det. Det ska vara konkurrens. Det ska inte vara givet att man ska spela för då utvecklas du inte som fotbollsspelare. För mig är konkurrensen på match och träningar viktig, då blir du bättre.

– Jag har varit med i Malmö FF om flera år med jättehård konkurrens. Det var väldigt utvecklande att visa att det var jag som skulle spela.

Malmö FF är inte regerande mästare, hur ser du på allsvenskan 2019?

– Senast jag stack var guldet här i alla fall, så jag får komma hem och hämta tillbaka det nu. Jag fyller 23 år på onsdag, har fyra SM-guld så vi siktar på det femte i år.

Hur ser du på torsdagens match mot Chelsea?

– Alla vet att Chelsea är en större klubb och har de förutsättningar de har. Men man vet aldrig. Allt kan hända i fotboll. 

Vad ser du mest fram emot just nu?

– Nu ser jag fram emot att komma ut på planen, spela inför alla härliga supportrar och visa vad jag går för igen, säger Erdal Rakip.