”Jag är bara en simpel fotbollstränare”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Malmö FF har med sig en 2-1-ledning till returen mot HJK Helsingfors.

Bortsett från Ola Toivonen och Jonas Knudsen kommer Malmö till matchen mötet med en hel och redo trupp.

Och med förväntningar på sig. 

– De borde njuta av det, jag älskar det här, säger MFF:s tränare Jon Dahl Tomasson. 

I Mötet med Mjällby senast valde tränare Jon Dahl Tomasson att gå runt på flera spelare – bland annat lämnades Anders Christiansen helt utanför truppen och Oscar Lewicki spelade 45 minuter. 

MFF-tränaren menar dock att alla hela truppen – bortsett från Jonas Knudsen och långtidsskadade Ola Toivonen – är tillgängliga för spel i kvalreturen mot HJK Helsingfors under tisdagskvällen. 

– Vi hade en bra prestation i Mjällby där vi tog hand om en del spelare som vi behövde. Andra spelare fick chansen och tog chansen och jag var glad att se att de tar chansen när de får den. Den här gruppen växer hela tiden och det gör oss starkare, säger Tomasson. 

Hur det är med Jonas Knudsen – som inte spelat sedan han utgick mot Degerfors den 17 juli – är alltjämt ovisst, dansken har inte rest med laget till Helsingfors. 

– Läkare kommer att utreda honom och då kan vi berätta hur det är med honom. Jag är ingen doktor, jag är en simpel fotbollstränare. Ola (Toivonen) är också hemma men resten är tillgängliga och redo att spela, säger Tomasson. 

”Jag älskar det här”

MFF har med sig en 2-1-ledning från hemmamötet – och blir vid en seger klart för gruppspel i någon av de numera tre europeiska turneringarna. 

Matchen betyder med andra ord väldigt mycket, för många.  

– De borde njuta av det och jag älskar det här, men så klart är det en viktig match för Sverige och klubben men för mig så ger det energi. Det är underbart att folk hoppas på ett bra resultat det är perfekt att folk har det synsättet och det ger positiv energi, säger Tomasson och fortsätter: 

– Såklart vill vi ta oss till gruppstadiet och så som det ser ut i dag så finns det många möjligheter. 

Vad står då i vägen för MFF och Europadrömmarna? Tomasson ger sin bild av det finska motståndarlaget. 

– De är bra med bollen och bra i sina förflyttningar. Vi vet vilka kvalitéer det har och det behöver vi lösa. Men vi vet också att vi är ett lag som vill skapa chanser och göra mål för att ge något tillbaka till supportrarna, resultatet är det viktigaste. Vi gör mål iprincip varje match och det tankesättet är alltid det viktigaste, säger Tomasson och ser fram emot matchen. 

– Det är alltid spännande att spela. Vi älskar Europaspel, vi älskar det tajta spelschemat. Att ha matcher var tredje dag det är en del av klubbens, mina och spelarnas ambitioner. Om jag ska vara ärlig så ger positiv energi och vi ser verkligen fram emot matchen här i Helsingfors.