Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Värsta spelaren man kan möta”

”Röslers superfacit – MFF:s guldvapen?”
Foto: ANDREAS HILLERGREN / TT NYHETSBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Hösten 2015 bildade de anfallspar.

Nu står Nikola Djurdjic och Markus Rosenberg på var sin sida i den allsvenska guldstriden.

– Det finns inget värre, det är den värsta spelare man kan möta, säger Djurdjic.

– Det är en väldigt bra fotbollsspelare som lever väldigt mycket på inställning, säger Rosenberg.

Trots att Nikola Djurdjic bara spelade ett halvår för Malmö FF känner han fortfarande, fyra år senare, att det är något speciellt med att möta skåningarna.

Inför toppmatchen är det framför allt en MFF-spelare Djurdjic öser beröm över.

– Det Rosenberg gjort i Malmö FF, på sättet han representerar klubben i Sverige och internationellt, det är för mig enormt och samtidigt ett föredöme på hur man representerar en klubb på bästa sätt. Jag har stor respekt för honom, han har tagit MFF till Champions League två gånger, mer eller mindre på egen hand. Han har tagit klubben till en ny nivå och det är kvalitet rakt igenom, både som spelare och människa, säger Djurdjic.

Djurdjic hyllar Rosenberg

Hammarbys anfallsstjärna känner att han har Markus Rosenberg att tacka för mycket, han uppskattar den förre anfallspartners ledaregenskaper och ger exempel på viktiga detaljer i det.

Hösten 2015 spelade Malmö FF i Champions Leagues gruppspel mot Schaktar Donetsk. Vid ledning med 1-0 fick MFF straff i den 56:e minuten. Nikola Djurdjic kände sig het.

– ”Mackan” skulle skjuta straffen, men jag gick fram och tog bokstavligt talat bollen från honom. ”Mackan” kollade bara på mig och sa: ”Är du säker?”. Jag minns att jag svarade ”jag fixar det här”. Alltså, att göra det mot Rosenberg som är kung i Malmö, det var svårt. Jag vet inte ens vad jag tänkte på i den stunden om jag ska vara ärlig, säger Djurdjic.

Han missade straffen.

– Om jag hade varit i ”Mackans” situation så vet jag nog inte vad jag hade sagt till den spelare som tagit bollen från mig innan en straff. Men Rosenberg var den förste spelare som gick fram till mig efteråt och sa ”det är okej, vi fortsätter”. I det ögonblicket kände jag hans storhet. Det betydde mycket att han gick fram till mig.

Markus Rosenberg och Nikola Djurdjic efter den missade straffen.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Jämför Rosenberg med Zlatan

Nikola Djurdjic säger att Markus Rosenberg är en förebild, både som spelare och som människa. Hammarby-anfallaren tror att det blir näst intill omöjligt för MFF att ersätta Rosenberg när kaptenen lägger av efter den här säsongen.

– För mig är det ingen typisk svensk spelare, utan snarare en spelare som påminner om Zlatan i stilen. Jag vet att han inte tycker om den jämförelsen, men han har som vi säger i Serbien en ”sportslig fulhet”, det vill säga en oförskämdhet på planen som han drar till sin fördel. Det är inte typiskt svenskt för mig, men det finns några till spelare som har samma egenskaper, som till exempel Sebastian Larsson i AIK. Jag älskar när jag ser de egenskaperna hos en spelare, säger Djurdjic.

Trots vänskapen, respekten och beundran vill Nikola Djurdjic inte att Markus Rosenberg ska sluta på topp.

– Jag vet att han vill avsluta karriären med att vinna SM-guld, men jag och Hammarby är där för att förstöra hans planer. Det finns inget som gör mig gladare än att förstöra hans SM-guldplaner.

– ”Mackan” vet att jag är 100 procent Hammarby. Oavsett vad så är jag alltid lojal mot min klubb, jag gör allt för klubbens färger. Jag är beredd att göra otillåtna saker för att vinna över honom och andra. Jag tror också att det är därför vi har så stor respekt för varandra, han hade gjort samma sak om han var i min sits. Jag har inga som helst problem att förstöra hans planer.

Nikola Djurdjic firar senaste segern mot Djurgården.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Press på Malmö FF

Ni är två spelare som alltid spelar på gränsen. Vart drar du gränsen för vad som är okej att göra på planen och inte?

– Det är väl att göra något som gynnar ditt lag, trots att du vet att det inte är särskilt populärt eller att det kan skapa problem för dig. Enligt mig är det viktigt att våga offra dig för laget. Jag och ”Mackan” skulle alltid göra det för våra respektive lag, där är vi extremt lika. Det var som jag sa när jag kom till Bajen: ”Jag är inte här för att bli älskad, utan för att vinna”. Det är mitt motto och han resonerar nog som jag. Ibland måste man göra något fult för att vinna, det är egenskaper som bara vinnare har. Samtidigt är det svårt att veta vart gränsen går, ibland passerar jag den både två och tre gånger.

Tror du att MFF känner en stor press?

– Jag har hört de säga väldigt många gånger att de har den bästa truppen i allsvenskan genom tiderna. Deras självförtroende är onekligen stort och de vill så klart leva upp till de högt ställda förväntningarna. MFF är vana vid att vara i topp, jag tror att de har mer att förlora än vi. Samtidigt blir det ingen lätt match, det är ett högklassigt motstånd. Men vi har ett bra flyt just nu och helt ärligt så tror jag inte att det blir så lätt för MFF att möta oss på Tele 2. De har en stor respekt för Hammarby, de vet vad vi står för och den tuffaste uppgiften i allsvenskan är att åka till vår hemmaplan och ta tre poäng.

Rosenberg: ”Han är likadan”

Markus Rosenberg tystnar först när han får höra Nikola Djurdjics ord.

– Jag vet inte vad jag ska säga... Men det är kul, säger Rosenberg och fortsätter:

– Vi hade en härlig period med både Djurdjic och Rodic. Det var mycket framgång. Vi kom varandra ganska nära och har fortfarande ganska bra kontakt. Det är härliga människor.

Vad tror du att Djurdjic menar när han jämför dig med Zlatan?

– Det är kanske blandningen av vad man gör på planen och mentaliteten. Han (Djurdjic) är nog likadan. Han gör allt för att vinna, och i bland går han över gränsen. Det har vi sett även i år, han har väl haft något rött. Men det är också därför han är så viktig för dem.

Kan man trigga honom så att han går över gränsen?

– Han har ju också en mängd med erfarenhet med det är klart att det byggs upp en frustration om vi tar ledningen och de inte kommer till några chanser.

Hur svårt är det att möta Hammarby borta?

– Det är en av de svåraste. Samtidigt har vi satt oss i en situation där vi har allt i egna händer.

”Det är ett jättestort avbräck för MFF”