Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ingen krigsförklaring – en vädjan om dialog”

Ola Toivonen är en av flera fotbollsstjärnor som skrivit under ett öppet brev, där uppmaningen bland annat är att polisen ska skrota den kritiserade villkorstrappan.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Malmö FF-anhängare.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
MFF-ikonen Pontus Jansson i landslagströjan.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Ola Toivonen är en av flera svenska fotbollsstjärnor som i ett öppet brev uppmanar polisen att skrota den kritiserade villkorstrappan.

Enligt MFF-stjärnan började initiativet med att Pontus Jansson tog kontakt.

– Det är ingen krigsförklaring, utan en vädjan att ta upp dialogen igen mellan supportrar och polis, säger Toivonen.

Polisens villkorstrappa stod i centrum för en stor konflikt inom fotbollssverige under 2019

I grund och botten är villkorstrappan ett verktyg där polismyndigheten, utifrån ordningsläget, i olika steg kan upprätta villkor för klubbar som arrangerar publika evenamang. Konkret ledde tillämpningen av villkorstrappan till att bland annat flaggförbud infördes och att ståplatssektioner fick kapaciteten begränsad.

Protesterna blev många och högljudda – inte minst från supporterhåll.

Under onsdagen vädrade även flera svenska fotbollsstjärnor sitt motstånd mot villkorstrappan i ett öppet brev. 

Ett brev som bland annat signerades MFF-ikonerna Pontus Jansson, Markus Rosenberg och Ola Toivonen.

– Det var ”Ponne” (Pontus Jansson) som hörde av sig med sina initiativ. Vi hade lite frågor tillbaka, och till slut tyckte vi det var ett bra initiatv. Det är ingen krigsförklaring, utan en vädjan att ta upp dialogen igen mellan supportrar och polis, säger Toivonen.

Är det här frågor du funderat på tidigare också, även innan du fick kontakt med Pontus Jansson?

 – Nja, det är Pontus som styr upp det här och frågar om vi vill stå bakom det. Han förklarar vad som händer inom supporterkulturen. Så svaret på den frågan är nej.

”Ett bra iniativ”

Det öppna brevet är också signerat av bland andra Henok Goitom, Marcus Danielsson, Tobias Sana, Mikael Lustig och Marcus Berg. Fotbollsstjärnorna vädjar till polisen att ”ta sitt förnuft till fånga” och ”sätta sig ner och återigen föra samtal med fotbollens alla parter”.

Stjärnorna uppmanar även polisen att helt slopa den ”förhatliga” villkorstrappan. 

– Sista tiden har det fungerat bra sett till hur supportrarna har uppträtt och så vidare. Det är just därför de (supportrarna) vill hitta en bättre dialog med polisen. Jag tycker det här är ett bra initiativ av Pontus och de andra supporterpersonerna, säger Ola Toivonen.

Som en del av villkorstrappan har polisen haft möjlighet att minska ståplatsläktare efter att det till exempel förekommit pryoteknik. En åtgärd som använts mot klubbar som AIK och Malmö FF.

Vad tycker du som spelare om pyroteknik?

– Nej, men återigen är det väl trevligt. Men jag är inte så mycket för avbrott när vi väl har börjat. Men det är väl något mellan arrangör, supportrar och polisen. Det är inte på mtit bord, säger Ola Toivonen.

https://twitter.com/OlaToivonen20/status/1364550661954805762

Förlorade mot superettanlag 

SportExpressen har tidigare rapporterat om hur intern kritik och press utifrån gjort att flera personer som befinner sig inom polismyndigheten, eller som arbetar med läktarfrågor, har förhoppningar om en mildare strategi under 2021.

När fansen förhoppningsvis tillåts återvända till läktarna igen.

– Supportrarna var något jag verkligen såg fram emot att komma hem till, det är något man längtar efter. I mina senaste klubbar, speciellt i Frankrike, var det ingen jätteatmosfär på läktarna, säger Ola Toivonen.

– Den senaste jag hade (klubb med bra läktarstöd) var väl i Holland. Det är några år sedan, så jag längtar tillbaka efter stäming och atmosfär på läktarna. Det kanske hjälper en som spelare också? 

Kommer ni göra något mer nu, även efter det här öppna brevet?

– Räcker inte det!?

Ola Toivonen under Malmö FF:s premiärmatch i svenska cupen, som slutade med 2-1-förlust mot superettanlaget Västerås SK.
Foto: JOE MILLER / AVALON / STELLA PICTURES/JOE MILLER / AVALON AVALON

På fotbollsplanen inledde Malmö FF tävlingsåret med en besvikelse och förlorade premiären i svenska cupen mot Västerås SK med 2-1

Redan på måndag finns chans till revansch när MFF reser till Göteborg för att ta sig an Gais. 

– Det var en onödig förlust senast men vi får hoppas det var ett bra ”wake up call” för oss. Vi slarvade lite i grunderna och drog på oss lite för mycket onödiga frispakar som straffade oss och som de gjorde mål på, säger Ola Toivonen, och tillägger:

– Det är dags att steppa upp.