Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ingen hemlighet att MFF vill se höst-vår”

Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Coronakaoset kan skriva om allsvenskan.

Malmös FF:s sportchef Daniel Andersson ser en öppning för att övergå till höst-vår i svensk fotboll.

– Det kan bli ett sådant läge, säger Andersson.

När coronaviruset kopplar greppet om en hel värld kan det medföra omvälvande förändringar – på det svenska seriesystemet i fotboll.

Daniel Andersson betonar att det inte handlar om att utnyttja krisläget som lamslår hela samhället.

– Det finns en stor ovisshet när vi ser framåt. Vi jobbar efter den verkligheten som finns nu, säger sportchefen.

Ingen vet när fotbollen kan öppna för matcher.

– Förbundet väntar in i Europa. Vi får se vad man kommer fram till. Om det blir i maj, juni, juli eller augusti, säger Daniel.

Om säsongen inte kan starta förrän framåt sensommaren finns en möjlighet att ställa om till höst-vår och samtidigt anpassa sig till fotbolls-Europa.

– Det är ingen hemlighet att Malmö FF är en förespråkare för höst-vår. Sedan tror jag inte att motståndarna bryr sig om det, säger Daniel Andersson.

Har ni lyft frågan?

– Den idén har vi fört fram tidigare. Vi jobbar efter att spela som övriga Europa. Men vi förstår att det är extremt komplicerat att genomföra med tanke på klimatet i vårt land och den omställning det blir hela vägen ner i de lägre serierna.

– Som sagt, tanken har föresvävat oss. Samtidigt befinner vi oss mitt i coronakaoset och försöker hantera det på bästa sätt, säger Andersson.

Daniel Andersson: ”Fördelarna med höst-vår”

Allsvenskan var en höst-vår-serie fram till omläggningen i mitten av 50-talet.

– Kanske gör förbundet en tillfällig förändring, för att man tvingas till det. Det beror nog på hur länge corona hänger kvar. Det är mycket att ta ställning till. Ska det bli spela utan publik även om alla vill ha publik? Det är nödvändigt för alla klubbar att det kommer publik till matcherna.

– Vi får se vad som händer. Uefa kommer att ge oss vägledning när man tar beslut om EM, kvaltävlingar och landslag, säger MFF-bossen.

Han ser flera fördelar med att spela höst-vår. 

– Om man vill närma sig Europa är det rätt väg att gå. Om en mästare koras i maj är det närmare till det europeiska kvalspelet. Det blir lättare för svenska klubbar att behålla laget och fortsätta satsa.

Samtidigt säger Daniel Andersson så här:

– Allsvenskan är en enormt stark produkt. Om man bara tänker på den allsvenska identiteten, och inte tycker att man ska spela i Europa, är det kanske bättre att profilera sig som vi gör i Sverige.