Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ikonen: ”Är inte ett dugg orolig för det”

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

För två och ett halvt år sedan lämnade Henrik Larsson Helsingborgs IF efter att klubben åkt ur allsvenskan och hans son Jordan attackerats av huliganer på Olympias gräsmatta. 

Nu är ikonen tillbaka som huvudtränare för HIF.

– Jag fick ett smajl på läpparna och kände att det var otroligt skönt att få den förfrågan, säger Larsson om sin comeback.

Helsingborgs IF hade varit i allsvenskan i 24 raka säsonger när man i november 2016 åkte ur efter att ha förlorat kvalet mot Halmstads BK.

Efter slutsignalen på Olympia invaderades planen av ett antal personer som bland annat gav sig på dåvarande HIF-spelaren Jordan Larsson, Henriks son.

Åtta personer kom till slut att dömas för händelsen, men då hade Henrik Larsson sedan länge lämnat Helsingborgs IF.

Samtidigt fick spelarlegendaren tuff kritik för lagets prestationer och en stor del av skulden för degraderingen.

– Efter att jag lämnade här för två och ett halvt år sedan har jag egentligen aldrig fått något annat än kärlek på min telefon och personligen när jag gått på gatorna i Helsingborg. Så det är jag inte ett dugg orolig för, säger Henrik Larsson som dock erkänner att han förstår frågeställningen kring att han nu är tillbaka som huvudtränare i HIF.

– Det är klart att där alltid är någon eller några som inte kommer att gilla det här beslutet, men det är en del i det hela. Det var inte optimalt sättet som jag lämnade här senast.

Henke tyst i två och ett halvt år

Efter degraderingen och stöket på Olympia valde Henrik Larsson att ligga lågt.

– Jag har inte pratat om det på två och ett halvt år. Jag gjorde en intervju med Expressen där jag sa det mesta och ska jag vara ärlig så kommer jag inte ihåg vad jag sa i den där intervjun.

– För mig är det ett avslutat kapitel. Från här ser jag framåt och försöker skapa bästa möjliga förutsättningar för Helsingborgs IF att spela kvar i allsvenskan nästa säsong.

Henrik Larsson vid tumultet på Olympia 2016. Foto: BILDBYRÅN

Vad lärde du dig av din förra sejour i Helsingsborgs IF?

 – Det är alltid en svår fråga. Vad lärde jag mig av den tiden? Det är många saker, både på ett personlig plan och hur man sätter samman saker och ting.

– Jag hoppas att jag kommer att ha stor erfarenhet med mig, och tror att jag kommer att ha stor erfarenhet med mig, denna gång när jag befinner mig i situationer där det kanske inte riktigt går som man vill. Att ändå kunna hitta ljuspunkterna där och ta saker vidare, för det är det som är det absolut viktigaste.

Att Larsson nu återanställs som huvudtränare efter att Per-Ola Ljung fått sparken kom ändå som en stor överraskning för de flesta.

Även Henrik Larsson.

– Det är klart att det var lite överraskande att frågan kom just nu. Men att den skulle komma någon gång i framtiden har jag alltid varit ganska övertygad på med tanke på min historik här som spelare, säger Larsson och berättar om processen fram till beslutet.

– I onsdags kontaktade Krister (Azelius, HIF:s ordförande) mig. Jag fick samtalet och sa till honom att jag behövde fundera lite, jag behövde ringa några samtal. Jag ringde min hustru som inte befinner sig i landet och så ringde jag min rådgivare Rob Jansen. Efter de samtalen var det väldigt klart att jag skulle tacka ja.

Krister Azelius och Henrik Larsson. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Behöver göra fler mål

Under de två och ett halvt år Henrik Larsson varit borta från att direkt arbeta med elitfotboll har han ändå följt den noga.

– Jag har jobbat med media med Champions League och VM i Ryssland för brittiska bolag, jag har varit en liten sväng i Ängelholm som assisterande tränare, jag har sett väldigt mycket fotboll, mest på tv. Det är framför allt på de sätten jag följt fotbollen, säger Larsson.

Helsingborgs IF ligger i skrivande stund på samma position som man slutade det året då man åkte ur med Larsson som manager.

Kvalplats.

– Det är ett faktum att vi behöver göra lite fler mål. Sedan är det inte så att jag ensam kommer in här för att lösa situationen själv utan vi är ett stort gäng som måste göra detta tillsammans. Vi är spelare, ledare, supportrar och klubbledning tillsammans. Vi måste se till att hitta bästa möjliga vägen att föra detta framåt, säger Larsson som på frågan om skillnaden mellan dagens lag och det han ledde 2016 svarar.

– Generellt sett skulle jag vilja säga att rutinen är lite större nu än då om jag är tvungen att jämföra. 

Fått erbjudanden från utlandet

Under tiden utan tränaruppdrag har Henrik Larsson fått ett flertal erbjudanden från så väl Storbritannien som mer avlägsna länder, men valt att tacka nej.

– Först och främst är det så att vår dotter Janelle är 17 år och har ett år kvar i skolan så det har aldrig riktigt varit aktuellt att ta flyttlasset och dra utomlands.

Vad fick dig att ta jobbet den här gången?

– Det som är intressant med HIF är situationen vi är i. Möjligheterna som finns här och att få arbeta tillsammans med ”Granen” (Andreas Granqvist) i form av spelare och kommande sportchef, det är också inspirerande.

– Nu måste vi hitta ett sätt, jag tillsammans med ledarstaben och spelarna, att göra det klubben har velat hela tiden och det är att stanna kvar till 2020.

Krister Azelius och Andreas Granqvist står bakom Henrik Larsson. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Möter IFK Göteborg på torsdag

Med Henrik Larsson in som huvudtränare har HIF en ledartrojka i Larsson, lagkaptenen och kommande sportchef Andreas Granqvist samt ordförande Krister Azelius som känner varandra nära och väl sedan många år tillbaka.

En fördel för HIF?

– Det tror jag säkert. Vi känner varandra väl och kan slänga käft ganska bra och där är väldigt, väldigt, väldigt högt i tak. Det tror jag är viktigt när du ska fatta snabba beslut.

– Sedan är det klart att vi inte bara kan fatta de besluten själva utan vi måste involvera rätt väg, allting måste gå rätt till och det är så du skapar en bra organisation tycker jag.

På torsdag möter ni IFK Göteborg i Hässleholm, har du hunnit tänka på den matchen ännu?

– Oh, ja. Den har jag hunnit tänka på en hel del. Men först och främst är det absolut viktigaste för mig att få till ett möte med resten av ledarstaben. För vi behöver sätta oss ner, jag behöver känna lite på dem och vad de har för tankar och idéer.

– För det är viktigt att vi drar åt samma håll allihopa och att vi jobbar för en sak allesammans, och det är Helsingborgs IF, säger Henrik Larsson.