Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ikonen är högaktuell att ta över Malmö FF

Jon Dahl TomassonFoto: LEE SMITH / REUTERS BILDBYRÅN
Jon Dahl Tomasson i rollen som assisterande förbundskapten för Danmark.Foto: ©ANDERS KJÆRBYE / FODBOLDBILLEDER BILDBYRÅN
MFF firar efter Sören Rieks mål mot FCK i Europa LeagueFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Jon Dahl Tomasson är högaktuell för att ta över som ny huvudtränare i Malmö FF. 

Enligt SportExpressens uppgifter är han MFF:s huvudkandidat och har tillsammans med ett annat utländskt namn varit sist kvar i processen när MFF letat en ny tränare.  

MFF väntas offentliggöra vem det blir inom kort.  

Kvällsposten kunde den 11 december avslöja att Uwe Rösler skulle köpas ut från sitt kontrakt med Malmö FF, detta trots att MFF precis gått vidare från gruppspelet i Europa League. Två dagar senare meddelade också klubben att tysken lämnar MFF. Sedan dess har ett intensivt arbete med att hitta en ny tränare pågått. 

Nu är klubben bara små detaljer ifrån att presentera en ny huvudtränare. 

Mot slutet har två utländska kandidater varit kvar och enligt initierade uppgifter till Kvällsposten är Danmarks Jon Dahl Tomasson Malmö FF:s huvudkandidat. 

Den forne danske landslagsmannen – som gjorde 52 mål på 112 landskamper för Danmark – är i dag assisterande förbundskapten i sitt hemland där Åge Hareide, som tagit Malmö FF till två Champions League-gruppspel och ett SM-guld, är förbundskapten.

Ajax och AZ Alkmaar förebilder

Malmö FF:s ordförande Anders Pålsson sade redan vid MFF:s årsmöte 2019 att han ville se sin klubb ta efter den holländska modell där Ajax genom åren varit mest framgångsrikt och via egen talangförädling nått stora framgångar så väl nationellt som internationellt.

– Det är en intressant klubb som får fram många unga och duktiga spelare och vågar låta de spela tidigt. Det finns vissa paralleller mellan Malmö och Ajax, sa Pålsson till Kvällsposten i fjol.

Så sent som veckan innan Uwe Rösler lämnade Malmö FF tog tysken upp det faktum att MFF:s styrelse såg Ajax och AZ Alkmaar som förebilder för hur MFF ska utvecklas.

– Det kräver resurser och satsningar för att kunna jobba som de klubbarna, sa Rösler då.

Dahl Tomasson assisterande till Hareide

Jon Dahl Tomasson var dansk landslagsstjärna i en tid då det var en självklarhet att Danmark skulle spela 4–3–3 och på samma offensiva sätt som Ajax blivit känt för.

Jon Dahl Tomasson var bara 18 år när han flyttade till holländska Heerenveen där han gjorde 37 mål på 78 matcher innan han såldes till Newcastle i Premier League.

Därefter gjorde Tomasson fyra framgångsrika säsonger i Feyenoord innan han spelade för Milan i tre säsonger och därpå i Stuttgart och Villareal innan han återvände till Feyenoord där karriären avslutades 2011.

Det var också i Holland som Tomasson inledde sin tränarbana, först som assisterande och sedan som huvudtränare i Excelsior.

Jon Dahl Tomasson var också verksam som manager i Roda och assisterande i Vitesse innan han 2016 blev assisterande förbundskapten till Åge Hareide.

Enligt vad Kvällsposten erfar har Åge Hareide gett Malmö FF goda vitsord kring Tomasson.

Malmö FF:s fystränare Ben Rosen är även fystränare för det danska landslaget vilket innebär att startsträckan för Tomasson som tränare för MFF skulle bli relativt kort, då så väl viktiga relationer som samarbete kring träningsupplägg finns sedan tidigare.  Tomasson har också varit tydlig med att han en dag vill bli huvudtränare för ett lag igen efter tiden som assisterande förbundskapten. 

Mycket talar alltså för att Tomasson blir ny huvudtränare i Malmö FF, även om alla detaljer inte är helt klara. 

SportExpressen har förgäves sökt Jon Dahl Tomasson via samtal och sms.