Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ian Pettersson hyllar mamma

Ian Pettersson fick debutera för HIF mot Sirius. Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
16–årige debutanten höll nollan.Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Kalle Joelsson tog sig för knät och signalerade för byte. 

På bänken hade Helsingborg en 16–årig målvaktsdebutant vid namn Ian Pettersson som kom in – och höll nollan. 

– Helt otroligt, jag vet inte vad jag ska säga, får en överlycklig debutant fram efter matchen. 

Det var efter ett farligt Siriusanfall som Kalle Joelsson satte sig ner i gräset, tog sig för knät och grinade illa. Det stod ganska snabbt klart att Joelsson inte skulle kunna fortsätta matchen – för ett HIF som haft stora bekymmer med målvakterna under säsongen innebar det att en 16–åring debutant var det enda alternativet att tillgå.

Fram klev Ian Pettersson, sommarlovsledig gymnasieelev och så sent som i matchen mot MFF på södra ståplats – och höll nollan.

– Otrolig känsla. Hoppas bara att det inte var något allvarligt med Kalle – han gör en bra första halvlek och några riktigt fina räddningar. Jag blev lite nervös där när jag sprang på linjen, men det släppte så fort jag kom in på planen. Supportrarnas stöd, ledningens, tränarens… Det var helt fantastiskt, säger en mycket glad Ian Pettersson. 

Tredje yngsta debutanten sedan 2006

Pettersson blev i samband med inhoppet den tredje yngsta debutanten sedan 2006 – bara Niklas Bärkroth och Sead Haksabanovic var yngre när spelade allsvensk fotboll för IFK Göteborg respektive Halmstad. 

En uppenbart rörd och känslosam Ian Pettersson berättar också att han efter matchen tackade en särskild person som befann sig på Olympias långsida.

– Jag kramade om mamma. Det är så otroligt skönt, jag är så jävla glad att hon kom hit och stöttade… Jag vet inte riktigt vad jag ska säga…, får en rörd Pettersson fram. 

Hyllades av Granqvist

En som också var snabbt framme och kramade om Pettersson var Andreas Granqvist, HIF:s lagkapten. 

– Ian kommer in och gör det jättebra, känns trygg i både målvaktsspelet och med fötterna. Jag sa bara till honom att vara lugn, spela sitt spel och att han skulle veta att vi står bakom honom. Han är väldigt säker i sig själv och kommer ut med självförtroende – vi hoppas att vi får se mer av honom, att han får utvecklas och bli en väldigt bra målvakt för Helsingborgs IF, säger Andreas Granqvist.