Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hyllningen: ”Stämningen i Malmö är som i Argentina”

Rafael Lamelas från spanska tidningen Ideal på plats i Malmö.Foto: CASPER NORDQVIST
Han är jätteimponerad av stämningen på MFF:s matcher.Foto: BILDBYRÅN
Granada med Soldado i spetsen är inget typiskt spanskt lag.Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

MALMÖ. I kväll är det vinna eller försvinna i Europa League-playoffet när MFF tar emot Granada. Spanska journalisten Rafael Lamelas finns på plats för att bevaka drabbningen – och han beklagar sig över att det är tomma läktare som väntar.

– Jag har sett klipp från Malmös matcher på Youtube. Stämningen är som i Argentina, utbrister Lamelas.

Granada spelar sin största match i klubbens historia. Aldrig tidigare har Andalusienlaget lirat gruppspel i Europa – och så sent som för 15 år sedan huserade Granada i spanska fjärdeligan.

Journalisten Rafael Lamelas har länge bevakat laget – och han är nu på plats i Malmö för att täcka Europa League-playoffet mot MFF för Granadabaserade tidningen Ideal. 

Han medger att han inte på rak arm kan namnge någon MFF-spelare, men han hyser största respekten för det himmelsblåa laget. Malmö FF är en klubb som spanjorer känner till. 

– Malmö har spelat i Champions League. Zlatan Ibrahimovic har lirat i klubben. Alla i Spanien vet vilka Malmö är. Granada har ingen historia i Europa, men det har Malmö. De har mött superstora lag som Real Madrid, Atlético Madrid, PSG, Juventus och Chelsea. En berömd klubb skulle jag säga att Malmö är, säger Lamelas. 

”Malmös fans är fantastiska” 

Hur stora chanser har Granada att nå gruppspelet?

– Granada är ett väldigt starkt lag. Visst, de har Roberto Soldado, men jag skulle säga att kollektivet är nyckeln. De är taktiskt skickliga och håller ihop som ett lag. Jag vet att Granada har stor respekt för Malmö och jag tycker verkligen det är tråkigt att arenan kommer vara tom, konstaterar han och tittar ut över en gigantisk bild på ett fullsatt Stadion i en Europamatch innan han fortsätter:

– Jag har sett klipp från Malmös matcher på Youtube. Stämningen är som i Argentina. 

Du tycker det är samma standard? För Argentinas supportrar är ju världsberömda. 

– Mer eller mindre, ja! Jag har varit och kollat fotboll i Argentina och jag tycker det är samma nivå. Malmös fans är fantastiska så det är som sagt väldigt tråkigt att matchen spelas utan publik. 

”Soldado har det i baktanken – Ahmedhodzic får se upp” 

Granadas största stjärna är tveklöst Roberto Soldado, som gjort över hundra mål i La Liga och som representerat klubbar som Real Madrid, Valencia och Tottenham. MFF:s mittback Anel Ahmedhodzic verkade dock inte skraj förra veckan när han fick frågan om känslan att drabba samman med 35-åringen: ”Han börjar bli gammal nu” var den 14 år yngre spelarens svar.

Soldado skrattade på presskonferensen i går när han fick höra vad Ahmedhodzic sagt.

– Det stämmer att jag blivit lite äldre, men det är inte det som spelar störst roll i fotboll utan det är kvaliteten som spelare. Jag känner mig fortfarande ung, konstaterade en till synes oberörd Soldado. 

Men enligt Rafael Lamelas är det en hämndlysten anfallsstjärna som kommer med extra tändvätska nu. 

– Soldado var redan motiverad, men nu är han ännu mer motiverad efter frågan ni ställde till honom. Tro mig, jag känner Soldado och hans ögon du vet... han kommer vara extra taggad bara för det som Malmöspelaren sa. Visst, Soldado skrattade och såg inte ut att bry sig på presskonferensen, men han lär ha det i baktanken under matchen. Ahmedhodzic får se upp...

Inlånade namn från Premier League-jättarna 

Vilka andra spelare måste Malmö ha koll på?

– Kenedy som är på lån från Chelsea är snabb och har bra skott. Darwin Machís och Yangel Herrera är båda från Venezuela och är viktiga för Granada. Just Herrera är på lån från Manchester City och Valencia ville värva honom, så han är bra! Målvakten Rui Silva är också väldigt betydelsefull för laget. Han är tredjemålvakt i Portugals A-landslag, utbrister Lamelas innan han lägger till:

– Men som sagt är det lagsammanhållningen som är största styrkan. De ger aldrig upp och kämpar något enormt, precis som Malmö. De har lite samma mentalitet faktiskt.

”Daniel Larsson var en besvikelse”

MFF:s Arnor Traustason sa i en tidigare intervju med Kvällsposten att han förväntar sig se tiki taka från spanjorerna, men Granada är inte som många andra La Liga-lag. I stället påminner tränaren Diego Martinez spelfilosofi mer om skandinavisk fotboll än den klassiska spanska diton.

– Exakt så är det faktiskt. Det är ingen tiki taka i Granada haha. Visst, de kan passa bollen och så, men de spelar fysiskt och är väldigt strategiska. Ett komplett lag, skulle jag säga. 

Till sist: Hur ser du på Daniel Larssons halvår i Granada 2014? Han har ju även spelat i MFF...

– Det var ett annat Granada då än vad det är i dag. Visst, de spelade i La Liga då också och försökta klara sig kvar. Han spelade inte mycket. Däremot tyckte jag att han gjorde det bra i Valladolid, där lämnade han avtryck. Men i Granada? Nej, lite av en besvikelse!