Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hyllningen: ”Han är en otrolig spelare”

Nordmakedoniern hyllar både Granqvist och Olof Mellberg. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Egzon Bejtulai ska bilda mittlås med Andreas Granqvist.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Han bytte Nordmakedonien mot Sverige och Shkendija mot Helsingborgs IF.

Egzon Bejtulai är redo för att ta nästa steg – med Andreas Granqvist som förebild.

– Han är en otrolig spelare, säger Bejtulai.

Att gå från en liga i något av Balkanländerna till Sverige och allsvenskan hör inte till vanligheterna. Inte heller det omvända – på senare år är det exempelvis Leonard Zuta som lämnade Häcken för kroatiska Rijeka, och Sulejman Krpic, AIK–förvärvet som inte gjorde någon större succé och som återvände till Bosnien.

I år har två lag värvat spelare direkt från Balkanlag – AIK i form av Jasir Asani som anslutit på lån från albanska FK Partizani, samt Helsingborgs IF som plockat in Egzon Bejtulai från makedonska Shkendija. 

Den nordmakedonske landslagsmannen är tänkt att bilda mittlås med Andreas Granqvist, men kan också spela på en ytterbacksposition. 

Just samspelet med det svenska landslagets kapten är något som Bejtulai ser fram emot.

– Han är en otrolig spelare med massor av erfarenhet. Jag hoppas och tror att jag kan lära mig mycket av honom, precis som resten av laget. Han är verkligen en ledare, säger Egzon Bejtula och fortsätter:

– Nu är jag ny och ska lära känna både laget och lagkamraterna, men det kommer bli bra. 

”Ville prova något nytt”

Klubbvalet, berättar Bejtulai, bottnade i en önskan om att prova något nytt. 

– Det här är tänkt att vara nästa steg i min karriär. Det spelas bra fotboll i Sverige – man kombinerar både fysik och fart, jämfört med en mer tekniskt fokuserad fotboll som man spelar i Nordmakedonien. 

– Tränarens (Olof Mellberg) spelfilosofi tror jag på. Vi har en bra mix mellan rutin och unga, hungriga spelare, vilket i sin tur gör att vi kan utvecklas och hela tiden ta steg framåt. 

Bejtulai utvecklar sin syn på Olof Mellberg. 

– Han hade en enorm karriär som spelare och representerade många olika storklubbar. Han är tydlig med vad han vill ha ut av oss. 

Chans att nå EM

Med 15 landskamper på meritlistan för Nordmakedonien har Bejtulai chansen att spela EM i sommar om allt går vägen. I den första matchen ställs man mot Kosovo – seger där och vinnaren mellan Vitryssland och Georgien blir motståndare i playoff–finalen.

Bejtulai spelade senast för landslaget i oktober 2019 i förlustmatchen med 2–0. Då blev det 90 minuters spel. I de två senaste matcherna har han däremot varit utanför truppen. 

Helsingborg spelar under lördagen match mot lettiska Liepaja, innan man på tisdag ställs mot ryska Tekstilshik Ivanovo.