Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hustruns tvivel inför Rosenbergs avsked

Marcus Rosenberg tar farväl - hyllas med dokumentär
Markus Rosenberg och frun Maria.Foto: ROGER TILLBERG / IBL
Markus Rosenberg i sin sista match i MFF-tröjan – mot FC Köpenhamn.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Han avslutade karriären med att skjuta Malmö FF till Europa League-slutspel. 

Ända fram till avslutet ifrågasatte Markus Rosenbergs fru Maria varför han skulle lägga skorna på hyllan.

– Varför lägga av? Varför inte köra? Det kan jag till och med tycka nu, säger hon i den nya dokumentären om Markus Rosenberg.

På onsdagskvällen hölls en premiärvisning av dokumentären om Markus Rosenberg på Stadion i Malmö. I filmen får man följa med bakom kulisserna under MFF-ikonens sista år i fotbollskarriären.

Där framkommer det bland annat vad som låg bakom kontraktsförlängningen inför den sista säsongen trots att Rosenberg redan hade aviserat att han skulle sluta 2018.

– Jag kom inte på någon anledning att sluta, säger han i dokumentären.

Samtidigt var påtryckningarna stora från omgivningen att han skulle förlänga ett år till.

– ”Berra” (Behrang Safari) har tjatat mest. Han har sagt att jag inte kan sluta, att jag kommer att sakna honom för mycket och inte kommer klara att lägga av, berättar Rosenberg.

Tvivlade sista året

Men även i hemmet fördes diskussionen om hans framtid ända in i det sista, och hans fru Maria berättar i dokumentären att hon hade tvivel under förra säsongen på om det verkligen var rätt val att avsluta karriären.

– Om man brinner för något så mycket och tycker det är så kul, varför lägga av? Varför inte köra? Det kan jag till och med tycka nu, säger hon.

De berättar om hur han kom hem och var nedstämd efter en match mot Sirius förra året.

– När det betyder så mycket kan jag känna, ”jaha, är det läge?” säger Maria innan hon fortsätter:

– Men jag tror man bara vet någonstans när man ska lägga av.

Stödet från Maria

Rosenberg har tidigare talat om Marias viktiga stöd under alla hans år som spelare, både i MFF och utomlands.

– Hon har alltid varit ett bollplank. Jag har aldrig kunnat vara ensam, så hon har fått åka hem när det varit landslagsuppehåll. Kanske har jag varit tio nätter själv under alla åren utomlands. Jag klarar inte att vara ensam, alltså, har han sagt i Sydsvenskan.

– Hon är människan som känner mig bäst av alla i mitt liv, som sett mest matcher. Sett mig vara nere och uppe. Jag tror vi blivit starkare när det bara varit vi utomlands. Det var bara hon och jag, det fanns ingen avlastning när ”Bella” (dottern) skrek på natten. Vi blev ett starkt team även i de tuffa perioderna. 

”Det var rätt beslut”

Efter premiärvisningen berättar Rosenberg själv att saknaden efter fotbollskarriären är stor och att det framför allt är känslan av tillhörighet och att vara en del av ett lag som gör sig påmint.

– De tre där hemma har velat mer än vad jag har gjort under. Men jag är ganska klar med att det var rätt beslut, att gå igenom en säsong till hade inte blivit lika bra. Det är mest kroppsligt, säger han.

Lockar det att närma dig till fotbollen igen i någon form?

– Jag har landat i att jag vill hålla på med fotboll, sedan finns det hur mycket som helst man kan göra. Jag är ingen människa som stressar och det är inte bara så att jag sitter hemma och funderar på det.

Vill inte bli tränare

Markus Rosenberg har i stället fullt upp med sina andra projekt, bland annat driver han en padelhall till vardags.  

– Jag kan rekommendera alla fotbollsspelare som ska sluta någon dag, att kanske ändå ha förberett lite. Om det så är studier eller något annat. För det blir väldigt ensamt. En fotbollsspelare är aldrig ensam, man är alltid med med laget i omklädningsrummet eller andra sammanhang. Man är ensam i bilen de femton minuterna till och från träningen, annars är du aldrig det.

I vilken roll han vill arbeta med fotbollen i framtiden vet han inte än, menar han.

– Det är klart att jag har smalnat av alternativen. Jag har nog valt bort att bli tränare för tillfället. Man måste få distans till det, även om det gör ont är det bäst i långa loppet för mig.

– Jag är beredd att ge det tid och att det på så vis blir bättre för mig i framtiden, säger Markus Rosenberg.

 

Fotnot: Dokumentären om Markus Rosenberg visas på Viaplay från måndagen den 17 februari.