Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Hoppas att det blir mer riktiga Wanderson i år”

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: THOMAS JOHANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

2009 vann Wanderson den allsvenska skytteligan med 18 mål.

Tio år senare är brassen nu tillbaka i allsvenskan – och undrar själv var han står.

– Jag hoppas det blir mer den riktiga Wanderson i år, säger HIF-stjärnan.

Wanderson do Carmo kom till allsvenskan och Gais 2007.

Succén blev stor och trots att Gais aldrig kunde lyfta från mittskiktet av tabellen så öste Wanderson in mål.

Efter drygt 40 allsvenska mål och en sejour i saudiarabiska Al Ahli flyttade brassen till ryska Krasnodar 2012.

Den flytten är anledningen till att Wanderson i dag spelar för Helsingborgs IF.

För i Krasnodar blev anfallaren så småningom lagkamrat med Anders Granqvist och efter Wandersons tunga år i Dynamo Moskva och turkiska Alanyaspor ringde HIF-kaptenen sin gamla kompis när det behövdes offensiva krafter på Olympia.

– Det hade varit en svår tid i min karriär När jag kom hit var jag inte alls i bra form. Jag hade inte spelat alls på två månader och jag skulle in i laget samtidigt som säsongen var i full gång. Jag hade inte spelat 90 minuter på ett år, säger Wanderson.

Sedan återkomsten har brassen spelat åtta tävlingsmatcher, varav en full tid.

Ett drygt halvår senare är läget ett annat.

– Nu fick jag starta om med resten av laget i januari och bygga upp mig från start. Det är en helt annan form jag är i nu. 

– Men jag har en bit kvar. Jag måste bli bättre och bättre. Möjligheterna till det är bra. Kroppen är hel, jag är frisk, allt är bra. Inga skador, ingenting. Förra året kom skadorna eftersom jag inte spelat på så länge och det var mycket ut och in. Nu är det mer den riktiga Wanderson.

Ser Norrköping som ett hårt test för HIF

Var känner du att du står just nu, så här inför premiären?

– Formen blir bättre och bättre för varje dag. Både för mig och för laget. När det nu är dags för premiär känns det som att vi fortfarande är på väg uppåt. Jag känner mig pigg och längtar till premiären, säger Wanderson som med åren modifierat sin spelstil en smula.

– Jag har varit borta från allsvenskan i många år! Jag måste jobba hårt, både för laget och för att komma in i allsvenskan igen. Men 2019 kommer att bli mycket bättre än förra året. 

Helsingborgs IF har spelat nio träningsmatcher fram till premiären mot IFK Norrköping utan att förlora en enda, vad betyder det?

– Det är jättebra men vi måste fokusera på premiären. Vi har inte förlorat på länge, men om vi förlorar direkt i allsvenskan så betyder det tidigare ingenting. 

– Men det är så klart fint för självförtroendet, vi har spelat bra långa stunder. Vi fick ett bra test mot FCK, ett stort lag där vi fick oavgjort, säger Wanderson som är ödmjuk inför söndagens allsvenska premiär på Olympia.

– Nu handlar det om att vi kan fortsätta vara starka. Vi möter Norrköping, en av favoriterna att vinna allsvenskan, det blir en bra match. Ett bra test till för oss.