Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

HIF:s tränarbesked: ”Vi ska fullfölja kontraktet”

HIF:s ledning har fullt förtroende för tränaren tränaren Per-Ola Ljung. Foto: BILDBYRÅN
HIF:s ordförande Krister Azelius. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Helsingborgs IF:s senaste krisdrag är att låna 25 miljoner för att köpa nya spelare.

Nu kommenterar klubbens ordförande Krister Azelius turerna kring de senaste uppgifterna.

Samtidigt ger han klart besked i tränarfrågan.

– Vi ska fullfölja kontraktet med P-O Ljung, säger Azelius.

Det var under måndagen som Helsingborgs Dagblad avslöjade att HIF-ledningen har vänt sig till ett 20-tal kapitalstarka personer för ett nytt stor miljonlån. Planen är att skapa en slagkraftig trupp som kan ge avkastning, till klubben och till finansiärerna, i samband med försäljning.

Krister Azelius väljer att kalla lånekonstruktionen ”programmet”. Han förklarar läget:

– Vi måste rädda vårt allsvenska kontrakt. Och vi måste göra vad som krävs. Men, vi kan inte stå och falla med programmet.

– Om vi landar pengarna i det här programmet redan nu underlättar det när sommarfönstret öppnar. Men det är inget vi kan räkna med. 

Azelius säger ”det finns redan medel”.

– Se hur det såg ut i fjor. Nöden har ingen lag. Och det gäller nu också. Dessutom är vi bättre på det ekonomiskt än förra året.

– Vi kan inte handla som storklubbarna. Vi måste vara extremt kliniska. Så vår uppgift är svår, både ekonomiskt och sportsligt. Vi kan inte ös på fritt och vi kan inte kosta på oss att misslyckas.

Ska förstärka på forwardssidan

De ekonomiska resurserna finns alltså redan i föreningen?

– Ja, jag räknar inte med några externa lösningar. Vi får använda medlen som finns i verksamheten. Får vi programmet på plats i tid öppnar det naturligtvis nya möjligheter. Vi kommer att hantera det med egna resurser om programmet inte sitter.

– Är det så att en extern lösning dyker upp kommer jag inte att säga nej till det. Men i nuläget ser jag inte det framför mig, säger Azelius.

Vilka lagdelar ska ni förstärka?

– Vår prestation har i stora stycken varit spelmässigt bättre än vår poängskörd. Samtidigt får man inte mer poäng än man förtjänar och gör man inte tillräckligt många mål blir det inga poäng.

Azelius påpekar med bestämdhet att HIF måste göra fler mål. När fönstret öppnar i mitten av juli handlar det i första hand om att toppa forwardsbesättningen.

– Vi behöver få bättre utdelning i boxspelet. Vi hade bra resultat i superettan men allsvenskan är allsvenskan. Vår fotbollsgrupp fokuserar på vad vi bör göra för att öka vår målskörd. 

Tydligt besked från Azelius

Den senaste veckan har ihärdiga rykten placerat Mikael Stahre som ny tränare i Helsingborgs IF, något som också Helsingborgs Dagblad berättat om.

Något som dementeras bestämt av Krister Azelius.

Ska ni behålla P-O Ljung som tränare?

– Ja.

Hela säsongen?

– Ja. 

Även nästa säsong?

– Ja, vi ska fullfölja kontraktet som löper över denna och nästa säsong. 

Är ni nöjda med det han presterat?

– Vi ligger tolva. Det är klart att vi inte är nöjda. Vi önskar att vi hade haft fler poäng, såklart. Det räcker inte att spela bra. Poängmässigt är varken P-O eller vi nöjda. Det vore konstigt att säga något annat, säger Azelius.

Hur hanterar ni missnöjet som en del av era supportrar visar mot P-O?

– Så är det i den här businessen. När man inte levererar blir det bröl. Den som först åker på det är tränaren, sedan kommer sportchefen och därefter klubbens ordförande. 

– Detta inte är roligt. Men, det är en del av det som vi håller på med. Det är en del av ekvationen fotboll.

– Hellre att leva i en miljö där man, inom rimliga gränser, utsätts för missnöjesyttringar än att ha samma position i en miljö där ingen bryr sig. När fansen säger ifrån, vilket de har sin fulla rätt att göra, betyder det att man bryr sig.

Höga krav i Helsingborg

– Det väldigt många människor i den här lilla staden Helsingborg som bryr sig om HIF. Inte mins fansen, konstaterar Azelius – och infogar:

– Vi vet att förväntningarna alltid är höga. Det är ingen som jublar för att vi är på kvalplats. Förväntningarna är högre. Och det är rimligt.

Har ni diskuterat situationen med P-O?

– Jag upplever inte att någon av våra medarbetare i HIF behöver mental vård. Vi har fullt förtroende för tränaren. Jag är inte tillskyndare av paniklösningar, jag vill ha långsiktighet och uthållighet, poängterar Krister Azelius.