Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

HIF vill inte jaga högre publiksnitt till varje pris

HIF:s publik på Olympia. Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Joel Sandborg. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Tack vare återkomsten till allsvenskan borde Helsingborgs IF:s publiksnitt öka.

Det hoppas Joel Sandborg också – men klubbdirektören lyfter gärna fram helt andra siffror.

– Vi måste prata mer om hur mycket pengar vi tjänar på varje match, säger Sandborg.

Andreas Granqvist vände hem, Helsingborgs IF tog sig tillbaka till allsvenskan och publiksnittet ökade.

Kulmen nåddes i Granqvists första match, mot Norrby den 2 augusti, då Olympia var fullsatt. När säsongen 2018 summerades hade det kommit i snitt 8013 personer per match, betydligt fler än 2018 då det i snitt kom 6758.

I den allsvenska återkomsten kom 11 455 personer och såg HIF vinna mot IFK Norrköping.

Klubbdirektören Joel Sandborg gillar utvecklingen. Samtidigt poängterar han vikten av att ekonomisk substans bakom de högre publiksiffrorna.

– Vi har valt att inte svara på frågor om vad vi har för målsättning gällande publiksnitt. I stället har vi ett intäktsmål per match, säger Sandborg och utvecklar varför.

– Om vi har ett mål på 10 000 åskådare, får 11 000 till Olympia men ändå bommar vårt intäktsmål så betyder det förmodligen att vi skänkt bort eller reat ut alldeles för många biljetter och så kan vi inte ha det.

Helsingborgs IF möter Hammarby

Sandborg vill tydliggöra att det är ur många olika perspektiv är viktigt med stor publik. Det lockar sponsorer, det skapar stämning och publik drar ny publik.

– Men som de flesta vet lever vi med en tajt ekonomi som vi måste få ihop. Vi måste ha koll på våra intäkter och utgifter helt enkelt. På sikt vore det fantastiskt om Olympia var utsålt i varje match. För att nå dit måste vi fortsätta utveckla våra evenemang, nå ut och vara relevanta, säger klubbdirektören.

Han lyfter fram ytterligare en anledning till att inte jaga högre publiksnitt till varje pris.

– Vi har närmare 4000 personer som köpt årskort och lagt en stor summa på det. Det hade inte sett bra ut om de hela tiden fick erbjudanden om billigare biljetter, eller till och med gratis.

Så, hur mycket publik kommer på matchen mot Hammarby?

– Vi ska göra allt vi kan för att nå budget på den.

– Nej, men säg 11 000 då. Det känns som en rimlig siffra i en sån match. När du ringer mig några dagar före samma match om tre år så hoppas jag att jag inte behöver gissa. Då hoppas jag kunna säga att det blir 16 000 och att det är slutsålt sedan länge.