Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

HIF-tränaren om tunga säsongen och supporterkritiken: ”En utmaning”

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Våren har varit mörk och kritiken har varit rejäl. 

Per-Ola Ljung och hans Helsingborg önskade sig nog en bättre start på 2019. 

– Det är ett tufft läge, säger han.

Helsingborg har inte haft det lätt under årets allsvenska säsong.

Skåningarna har inte vunnit sedan mitten på april och sedan dess har de hunnit med att tappa poäng mot bottenlagen AFC Eskilstuna och Falkenberg – samt förlora ett hett derby mot Malmö på Olympia. 

Dessutom har klubbens ekonomi sett bättre dagar. Förra året presenterade Helsingborg en en mångmiljonförlust i sitt bokslut. 

Den dåliga ekonomin fick stora konsekvenser för huvudtränaren Per-Ola Ljungs lagbygge. 

Inför säsongsstarten kunde HIF varken behålla alla nyckelspelare eller spetsa till truppen med starka nyförvärv. 

– Vi påbörjade en ny resa och då började den med det här beskedet: minus 15 miljoner. Vi kan inte behålla och vi kan inte krydda. Det är en tuff läge att börja i, säger Per-Ola Ljung, och nämner tappet av Darijan Bojanic som en konkret effekt av klubbens svaga ekonomi. 

– Han var en viktig pjäs för oss som försvann. 

Men trots att plånboken blöder har våren inte varit helt nattsvart.

Per-Ola Ljung pekar ut flera insatser där han tycker att hans manskap förtjänat mer poäng än de fått med sig. Dels mot Djurgården, dels mot Sundsvall och dels i derbyt mot Malmö, som HIF förlorade med 1-0. 

– Våren har gett ett kvitto på att vårt sätt att spela fungerar bra. Vi hade inte kunnat spela som vi gjorde mot Malmö om vårt spel inte hade fungerat, säger han. 

Svårare att värva spelare

Parallellt med uteblivna nyförvärv, en förlorad nyckelspelare och en svag ekonomi har det även blivit svårare att utnyttja sommarens transferfönster till att göra förstärkningar, konstaterar Per-Ola Ljung. 

– De senaste åren har det blivit så mycket pengar att de sex till sju största lagen inte har något behov av att låna ut sin tredjeforward eller sin tredjemittfältare. Det var mycket lättare förr, säger han. 

Men Per-Ola Ljung ser ändå fram emot att förstärka sin spelartrupp med minst en anfallare och en offensiv ytter. 

För det är just offensiva krafter som Helsingborg behöver mer av, konstaterar han. 

– Mycket av det som sker där uppe handlar om individuell kvalitet. Som när Malmö gör sitt mål mot oss: Rosenberg ser någonting och lurar lite, sedan kommer en perfekt boll och ett tillslag och mål. Den typen av aktioner har vi gjort, men vi behöver fler av dem.  

Per-Ola Ljung och hans Helsingborgs IF har haft en tung säsong så här långt in på 2019. Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Supportrarna ropade efter avgång

Från supporterhåll har förståelsen för Helsingborgs tuffa förutsättningar emellertid uteblivit. För några rödblå anhängare rann bägaren över när Helsingborg bara fick ett oavgjort resultat med sig från hemmamatchen mot Falkenberg.

Efter matchen hördes sånger från den södra ståplatsen om att Per-Ola Ljung ska avgå.

– Någonstans har jag inte förväntat mig en annan behandling än de andra som har haft detta jobb. Jag vet vad man gjorde med Henrik (Larsson), jag vet vad man skrek på Roar (Hansen) och jag vet vad man gjorde med Stuart Baxter och Peter Swärdh.

Supporterkritiken har däremot inte gett någon större effekt. Helsingborgs ordförande Krister Azelius har tidigare bekräftat för Kvällsposten att Per-Ola Ljung sitter säkert och att det inte finns några planer på att byta ut honom

Lagkaptenen Andreas Granqvist är inne på exakt samma linje. 

– Han har vårt förtroende. Det är inget snack om den saken, säger han. 

Från Helsingborgs klacken hördes rop efter Per-Ola Ljungs avgång tidigare under våren. Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Vi har varit värda mer”

Själv har Per-Ola Ljung stort hopp om att de sportsliga resultaten ska vända till det bättre under hösten. 

Han pekar på flera olika saker från våren som vittnar om att det finns kvalitet i Helsingborgs trupp: 

Innan HIF drabbades av en rad skador besegrades såväl Norrköping som Hammarby. 

I den andra halvleken i derbyt mot Malmö skapade Helsingborg en rad riktigt heta chanser. 

– Om vi hade varit ett lag som kastat långa inkast eller skjutit upp bollen bara för att se om vi kan få någonting att studsa rätt: då hade jag nog känt att detta inte fungerar. Men jag tycker inte det. Jag tycker vi utveckla spelare och vi utvecklar laget, säger Per-Ola Ljung, och tillägger:

– Vi har varit värda mer under denna vår.