Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

HIF-stjärnan nobbar västindiska paradiset

Ger upp spel med Holland – men tackar ändå nej till Curaçao.Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Åtta allsvenska mål har det blivit för van den Hurk i år.Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Västindiska paradisön Curaçao.Foto: WORLD PICTURES / STELLA PICTURES MAURITIUS

HELSINGBORG. Anthony van den Hurk är holländare med ursprung från västindiska Curaçao. HIF:s anfallsstjärna, som ger upp spel i holländska landslaget, har ändå inga tankar på att representera paradisön på landslagsnivå.
– Jag känner inget samband dit, säger 27-åringen.

Han är delad fyra i allsvenskans skytteliga. Anthony van den Hurk har visat sig vara en succévärvning för Helsingborgs IF – som lyckades lösa anfallaren från holländska MVV Maastricht i vintras.

Med åtta fullträffar och fem målgivande passningar för bottenlaget har 27-åringen gjort sig ett namn i allsvenskan, men att nå holländska landslaget är en dröm som han gett upp. 

– Det känns väldigt långt borta. Jag behöver göra otroligt många mål för att det ska bli aktuellt. Så nej, det är inget jag alls tänker på, säger van den Hurk som däremot representerade Holland på ungdomsnivå.

– Ja, jag spelade med Hollands U15, U16 och U18-lag. 

”Jag fick ett samtal från dem”

Anfallaren kan lira landslagsfotboll om han vill. Pappan är från den västindiska paradisön Curaçao. Att göra som forne MFF-stjärnan Fouad Bachirou (som spelar för afrikanska Komorerna, en annan idyllisk ö nära Ekvatorn) är dock inte något som van den Hurk tänker göra.

– Jag fick ett samtal från landslagscoachen för fyra år sedan, men jag har inget samband med landet. Jag har aldrig varit där. Jag växte upp utan min pappa och det är han som är därifrån, säger HIF-spelaren som tackade nej till att representera landet i samband med telefonsamtalet. 

– Jag var ny i klubben då (De Graafschap) och hade jag åkt i väg med landslaget hade jag kanske tappat min plats där. Det var en av anledningarna till att jag inte valde att åka, men framför allt som jag nyss sa så känner jag inte att jag har något samband med landet. De har sagt att jag alltid är välkommen till landslaget om jag ändrar mig, men det är bättre att jag lämnar min plats till någon som verkligen vill vara där tycker jag. 

”Hade inte varit stjärnan i Curaçao”

Det bor bara 160 000 människor på Curaçao. Men van den Hurk hade inte varit stjärnan i deras landslag. Leandro Bacuna är likt van den Hurk från Holland men med rötter från den västindiska ön och han har gjort 116 matcher i Aston Villa, 59 i Reading och är nu uppe på över 50 framträdanden i nuvarande klubben Cardiff City i Championship.

– Bacuna har spelat i Premier League. Landslaget har rätt bra namn faktiskt. En annan spelare är visserligen tillbaka i holländska ligan nu, men han var tidigare i Southhampton. Så nej, jag hade inte varit stjärnan där.  

Bildgooglar man Curaçao ser det otroligt vackert ut. Hade du spelat i landslaget där hade du fått en härlig ”semester” varje gång det vankades landslagsspel...

– Det är ett väldigt fint ställe. Min mamma som är från Holland bodde i Curaçao i fyra år och hon har sagt väldigt bra saker om landet.