Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

HIF på anfallsjakt: ”Vi letar för fullt”

Henrik Larsson är tillbaka i HIF. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Andri Bjarnason har lämnat HIF för Kaiserslautern. Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Tre träningar har det hittills blivit för Henrik Larsson som nygammal huvudtränare för Helsingborgs IF. 

Den allsvenska omstarten är nio dagar bort, men för Larsson och HIF väntar närmast en träningsmatch mot IFK Göteborg – samtidigt som klubben tittar på offensiva förstärkningar.
– Vi har en lista på tre, fyra, fem namn som vi tittar på, säger Henrik Larsson. 

Efter förlusten i Skånederbyt mot Malmö FF trodde många att sommaruppehållet skulle bli lugnt för Helsingborgs IF – fokus på att ladda batterierna och att få tillbaka sina skadade nyckelspelare inför den allsvenska hösten var prioriterat. 

Sedan kom allt på en gång.

Först kom uppgifter om att Andri Bjarnason skulle säljas till tyska Kaiserslautern, något som senare bekräftades trots HIF:s och ordföranden Krister Azelius nekande.

Sedan fick Per–Ola Ljung, som även han några dagar tidigare hade klubbens och Azelius fulla förtroende, lämna HIF trots ett nyligen förlängt kontrakt.

Ljungs ersättare blev inte vem som helst – klubbikonen Henrik Larsson som lämnade HIF efter degraderingen till superettan under allt annat än lugna former. 

”Inte för mycket nya instruktioner”

Nu har Larsson genomfört tre träningar med Helsingborgs IF  – en mer passiv och två något mer aktiva; ett upplägg som egentligen inte var planerat från början. 

– ”Chrisse” (Christoffer Andersson, ass. tränare) har varit sjuk ett par dagar. Det var inte meningen att jag skulle vara så aktiv som jag har varit de här två senaste tillfällena, men i och med Chrisses frånvaro så har jag fått gå in och hjälpa Alex (Alexander Tengryd, ass. tränare). Nu är ju den allsvenska omstarten så pass nära, så vi har ju inte jättemycket tid att jobba med, säger Henrik Larsson.

HIF–tränaren anser att spelarna med tanke på förutsättningarna har svarat bra på omställningarna som skett den senaste tiden. 

– Jag är imponerad av gruppens inställning och vilja. Det vet vi om att det alltid blir när det kommer in en ny röst, men det har fungerat väldigt väl vid de här träningstillfällena.

Lucka efter Bjarnason

I och med Andri Bjarnasons flytt till Tyskland är platsen som ensam anfallare i HIF:s 4-2-3-1–uppställning nu tom. Celtic-lånet Noel Mbo testades på positionen under den senaste träningen och fick många och långa instruktioner av Larsson – trots det öppnar HIF-tränaren för att klubben kan komma att förstärka med ytterligare en spelare i det kommande fönstret. 

– Noel får chansen nu mot IFK Göteborg att visa vad han kan. Sen är det ju ingen hemlighet att vi jagar förstärkningar i anfallet. Det är alla väl införstådda med – den spelaren ska vi identifiera och försöka få hit. Vi letar för fullt, vi har tre, fyra, fem namn som vi vill veta lite mer om och lära oss lite mer av, säger Henrik Larsson.

Matchen mot IFK Göteborg spelas på Österås IP i Hässleholm med start 16.00.

Henrik Larssons fem första matcher i HIF

20 juni: Helsingborgs IF – IFK Göteborg (träningsmatch), Österås IP, Hässleholm

28 juni: Örebro SK – Helsingborgs IF

8 juli: IF Elfsborg – Helsingborgs IF

 

15 juli: Helsingborgs IF – IK Sirius

20 juli: AIK – Helsingborgs IF