Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

HIF nära lösning – räddar elitlicensen

Helsingborgs ordförande Krister Azelius. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Förre HIF-stjärnan Mattias Lindström har varit kritisk mot klubbens återkommande problem med ekonomin och bilden det skapar av HIF. Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Här är julbeskedet som alla HIF-supportrar hoppats på.

Bara de sista detaljerna återstår innan Helsingborgs IF har räddat sin elitlicens.

– Jag känner mig trygg i att vi kommer gå in i 2019 med en elitlicens som inte är ifrågasatt eller kan ifrågasättas, säger HIF:s ordförande Krister Azelius – som även kommenterar HIF-ikonen Mattias Lindströms kritik.

Den 12 december rapporterade Helsingborgs Dagblad att Helsingborgs IF var på väg mot en brakförlust på 13 miljoner kronor för 2018.

Det skulle radera ut klubbens egna kapital och äventyra klubbens elitlicens.

Det stora bakslaget kom efter att den förra klubbledningens siffror visat sig vara rejält felaktiga vilket upptäcktes i månadsskiftet september/oktober.

Samtidigt som HIF:s ordförande Krister Azelius medgav att han var orolig för klubbens elitlicens, hade han ändå goda förhoppningar om att kunna hitta en lösning på den prekära situationen med hjälp av externa medel.

Lagom till jul kommer ett glädjebesked för alla HIF-supportrar. HIF är nära en lösning på ekonomin.

– Jag kan inte berätta mer än att jag räknar med att vår elitlicens kommer vara på plats, säger Krister Azelius och fortsätter:

– Det är några pusselbitar som vi behöver lägga och som vi har stora förhoppningar på. Jag känner att vi kommer lösa det och jag känner inte det med någon tveksamhet men det ska ändå göras. Jag känner mig trygg i att vi kommer gå in i 2019 med en elitlicens som inte är ifrågasatt eller kan ifrågasättas. Men det är en del formalia kvar.

Azelius tacksam för stödet

Lösningen ska vara en kombination av en förbättrad resultaträkning (jämfört med den senaste prognosen) och extern hjälp.

Om allt faller på plats, vad innebär det för det egna kapitalet?

– Det kommer innebära att vi kommer ha drygt ett par miljoner plus i eget kapital. Och det är inget att yvas över måhända, men det är väldigt mycket bättre än 5,5 miljoner back, säger Krister Azelius.

Han riktar stor tacksamhet mot omgivningens stöd.

– Omgivningen är kritisk mot oss med rätta för man måste ha koll. Men det visar sig också att omgivningen har en stor och stark önskan att Helsingborgs IF ska klara sitt eget kapital, klara sin elitlicens och få chansen i allsvenskan igen. Så tacksamheten mot omgivningen som är med och hjälper oss nu är oerhörd.

Ex-stjärnans kritik: ”Det är pinsamt”

Bland dem som varit kritiska till de återkommande ekonomiska problemen i klubben finns den förre HIF-stjärnan Mattias Lindström.

– Som Helsingborgare, som HIF:are och som supporter, som jag ju är nu, så är det pinsamt när man pratar med utomstående som säger att det är en skitklubb och då pratar vi inte ens fotboll. Det är bara ekonomiskt. Det tycker jag är jobbigt och det är den stämpeln som HIF har fått nu eftersom det är tredje eller fjärde gången det här händer. Det är otroligt illa för klubbens rykte. De har en stämpel på sig nu och att sudda bort en sådan kan ta otroligt lång tid, säger Mattias Lindström i NordicBets podcast Ljugarbänken.

Azelius: ”Genant att fatta beslut på felaktig grund”

Krister Azelius gömmer sig inte för kritiken.

– Det är en lång historia med HIF där man talar om brister i den ekonomiska kontrollen och ekonomin och såna saker.

– Om jag hänger på Mattias Lindströms ord så ja, det är fan pinsamt. Jag kan inte lösa det här på två år. Jag kan inte lösa det på fyra år heller, men elitidrotten omgärdas av så många knepiga frågor att man osökt hamnar i dem. Degradering skojar man inte bort, men det jag tycker är mest genant när det gäller nutid är att vi inte hade koll. Vi hade kanske agerat likadant för att ta oss tillbaka till allsvenskan men att inte ha koll är det som plågar mig mest. Man kan fatta sina beslut med kunskap om förhållandena, det är sjukt viktigt, och det är genant att sitta och leda en styrelse som fattar beslut på felaktig grund. Det känns inte alls bra.

Är du orolig för vad de återkommande ekonomiska problemen ger för bild av HIF utåt?

– Orolig? Nej, jag är konstaterande. Om inte vi skärper oss kommer vi ständigt och jämnt att bli betraktade som en problemförening. Det är naturligtvis negativt. Här vill det fan till att ha koll på läget, säger Azelius.

– Men jag tror och känner mig övertygad om att med den nya bemanningen vi har, och inget jag säger nu syftar till att kasta skit på dem bakåt, kommer vi få järnkoll.