Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

HIF får miljoner efter Emil Krafths klubbyte

Emil Krafth, med landslagsmeriter, är klar för Amiens. Foto: NURPHOTO - S / MIKE KIREEV/NURPHOTO/SIPA USA/IB SIPA USA
Ytterbacken lämnade HIF 2015. Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN

Det är inte ofta ekonomiavdelningen på Olympia jublar.

Men när det stod klart att Amiens utnyttjar sin option och köper loss Emil Krafth drog nog en och annan på smilbanden.

Tack vare en vidareförsäljningsklausul får HIF in välbehövliga miljoner.  

Nyligen kommunicerade HIF:s klubbdirektör Joel Sandborg ut att klubben planerar att låna pengar från kapitalstarka personer för att värva spelare. Enligt Helsingborgs Dagblad rör det sig om 25 miljoner kronor.

– Det stämmer. Vi har sett att vår möjlighet att ta in potentiella spelare och förädla på egen hand är jättebegränsad, säger klubbdirektör Joel Sandborg till tidningen.

Nu får klubben in miljoner kronor – utan att behöva låna. 

Får 2,5 miljoner

Det handlar om Emil Krafth som 2015 lämnade för italienska Bologna. Ytterbacken har under säsongen varit utlånad till Amiens. Nu väljer den franska klubben att utnyttja en köpoption. 

Enligt uppgifter till Helsingborgs Dagblad förhandlades en vidareförsäljningsklausul in när Emil Krafth såldes till Bologna. Den är värd cirka 2,5 miljoner, uppger HD.

– När vi får besked om den fulla bilden av den affären kommer vi att kunna överblicka precis hur mycket det blir, säger Krister Azelius, ordförande i HIF till Helsingborgs Dagblad.

Solidaritetsersättning

Utöver det har Helsingborgs IF rätt till solidaritetsersättning. Eftersom Emil Krafth spelade i HIF under tre år är den summan omkring 400 000 kronor. 

Samtidigt får man ytterligare pengar för försäljningen av Alex Timossi Andersson, som lämnade för Bayern München förra sommaren. 

– Den sista fasta utbetalningen kommer till oss i sommar och var klar sedan innan. Att han skrev nytt kontrakt innebär bara för oss att han kommer närmare A-lagsspel och betyder inga pengar, säger Krister Azelius till HD.