Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Henkes” besvikelse – över ikonens avhopp

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Henrik Larsson är tillbaka.

Nu berättar han om hur HIF ska räddas, hur offensiven ska fixas – och det trista beskedet att Christoffer Andersson lämnar.

– Det är en förlust för Helsingborgs IF, men vi måste respektera det, säger ”Henke”.

Ni kan historien vid det här laget. För två och ett halvt år sedan åkte Helsingborgs IF ur allsvenskan.

Den stora klubbikonen och huvudtränaren Henrik Larsson pekades ut som en av de skyldiga – och skandalscenerna som uppstod efter slutsignalen blev en mardröm för alla inblandade.

Huliganer från HIF bestämde sig för att storma planen – och attackera sedan både Henrik Larsson och sonen Jordan Larsson.

Henrik Larsson lämnade Helsingborgs IF som följd. In kom Per-Ola Ljung som ersättare. 

Spola fram bandet två och ett halvt år och rollerna är ombytta. För drygt en vecka sedan fick Per-Ola Ljung sparken och Henrik Larsson är mannen som får uppdraget att rädda kvar Helsingborgs IF i allsvenskan. Kontraktet skrevs säsongen ut.

Chans till revansch

Beskedet kom som en blixt från klar himmel.

– Jag fick ett smajl på läpparna och kände att det var otroligt skönt att få den förfrågan, säger Henrik Larsson om chansen till revansch som HIF-tränare.

Det är knappast ett dukat bord som anfallslegendaren kommer till. Helsingborg ligger på negativ kvalplats i serien efter en tung vårsäsong. Senast laget vann en fotbollsmatch var den 15 april.

– Nu måste vi hitta ett sätt, jag tillsammans med ledarstaben och spelarna, att göra det klubben har velat hela tiden och det är att stanna kvar till 2020, säger Henrik Larsson.

Sörjer vännens avhopp: ”Fin tränare”

Klart är dock att han får ta sig an utmaningen utan Christoffer Andersson som assisterande tränare. HIF-profilen valde att lämna Helsingborgs IF kort efter Henrik Larsson presenterades. Anledningen är att Christoffer Andersson inte har kraften att fortsätta.

”Henke” beklagar ikonens avhopp.

– Det är synd och tråkigt eftersom han är en man som besitter mycket fotbollsegenskaper, både praktiskt och teoretiskt. Det är en förlust för Helsingborgs IF, säger han och fortsätter:

– Samtidigt måste man respektera individens beslut. Han känner att energin inte är där riktigt och då är det svårt att tvinga någon. Men det är tråkigt eftersom det är en ikon i klubben. Han har ju flest matcher i allsvenskan för HIF.

Men HIF-tåget rullar vidare även utan Christoffer Andersson.

– Vi har inte tid att fundera så mycket över det nu. Vi jobbar på en lösning och när den är på plats så presenterar vi det.

Christoffer Andersson (här till höger om Per-Ola Ljung) lämnar Helsingborgs IF efter tränarbytet. Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Förre målsprutan ska få HIF att göra mål igen

Henrik Larsson var en av Europas mest fruktade målskyttar som spelare. Nu ska den tidigare Guldbollen-vinnaren försöka lyfta ett av allsvenskans målsnålaste lag. 

HIF:s tolv mål på lika många matcher skrämmer knappast bottenkonkurrenterna – och Henrik Larsson medger att det återstår ett stort jobb för att få fart på offensiven.

– Det är klart vi pratar om det och det kommer vi behöva göra under hela hösten. Nu har jag bara hunnit med fyra träningspass och en match, så vi får jobba på och försöka hitta vägarna som gör att vi kommer till de riktigt vassa chanserna, säger han.

Larsson experimenterar offensivt

I torsdagens träningsmatch mot IFK Göteborg experimenterade Henrik Larsson friskt i jakt på islossning framåt. Noel Mbo och Mamudu Moro fick var sin halvlek på topp – men nollan i målkolumnen förblev intakt. Dessutom tvingades den offensive kreatören Wanderson bryta med en fotskada.

HIF förlorade med 0–2 i ”Henkes” första match tillbaka på tränarbänken.

– Det är klart att vi vill skapa fler chanser. Det finns många bra intentioner, men det brister lite i det tekniska utförandet och då rinner det ut i sanden, säger Henrik Larsson – som inte kände att det var särskilt speciellt att vara tillbaka som HIF-boss.

– Jag har ju gjort det här förut, det är inget nytt. Det tar lite tid att vänja sig igen. Klart att det är roligt att vara tillbaka, men det hade varit roligare om vi hade vunnit.

Jagar febrilt efter flera nyförvärv

Larsson hymlar inte om att det letas offensiva förstärkningar för fullt. Särskilt inte sedan lagets stora skyttekung Andri Bjarnason sålts till det tyska svensklaget Kaiserslautern i dagarna.

– Så är det ju. Vi har sålt en forward, så då måste vi få in en forward. Så enkelt är det. Sen letar vi till några andra positioner också, men prio ett just nu är en anfallare. 

Andri Bjarnason gjorde 16 mål på 27 superettanmatcher i fjol. Nu är han såld till Kaiserslautern. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Har du satt en deadline för när du vill ha anfallaren på plats?

– Fönstret öppnar ju inte förrän den 15 juli. Men det är klart att om vi får in en sådan spelare i träning tidigare än så är det bättre för hela laget.

Viktiga matcher väntar

Den allsvenska omstarten närmar sig med stormsteg för HIF. Serien sparkar i gång igen den 28 juni borta mot Örebro. Därefter väntar Elfsborg borta – och sedan Sirius hemma i ”Henkes” återkomst till Olympia.

Tre extremt viktiga matcher för att få en bra start på resan mot ett säkrat allsvenskt kontrakt för HIF.

Läs mer: HIF på anfallsjakt: ”Vi letar för fullt”