Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Helt plötsligt stod jag där i bara kalsonger”

Martin Olssons glädjevrål efter SM-guldet
Anders Christiansen blev av med nästan alla sina kläder under guldfirandet på Eleda stadion.
Foto: JOE MILLER / AVALON / STELLA PICTURES/JOE MILLER / AVALON AVALON

Förra året: tomma läktare, positiva covid-test och utebliven guldmiddag.

Nu: planstormning, trofélyft inför tusentals supportrar och en guldfest värd namnet.

– Det var en riktig go kväll, säger MFF-kaptenen Anders Christiansen om lördagens guldfirande. 

Anders Christiansen gjorde sin allra första match i Malmö FF redan 2016. Han kom då allra närmast från en kort sejour i Italien och Serie A-klubben Chievo Verona. 

Sedan dess har Christiansen blivit svensk mästare fyra gånger – 2016, 2017, 2020 och 2021. 

Årets guld är däremot speciellt på många sätt, tycker MFF-kaptenen. Inte minst eftersom han för första gången fick en chans att lyfta Lennart Johanssons pokal inför en fullsatt hemmaborg.

– Det har varit en speciell säsong på alla sätt, både personligen men också för laget. Allt det som har hänt utanför planen och allt jobb man har gjort har fått en mening. Vi är i väg mycket från våra barn, partners och kompisar. Då är det skönt att allt jobb man har lagt ner fått en mening.

– Att stå här med ett SM-guld samtidigt som vi har spelat i Champions League – det är jag enormt stolt över, säger Christiansen.

Lite drygt två dygn har hunnit passera sedan Lennart Johanssons pokal lyftes mot den skånska himlen. Anders Christiansen möter upp i Eleda stadions pressrum kort efter ett kylslaget träningspass ute på hybridgräsmattan.

Humöret är fortfarande på topp och guldglädjen sitter ännu kvar innanför de himmelsblå väggarna. 

Hur var guldfesten, blev det en lång kväll?

– Den var fantastisk! Nej, det blev inte en så lång natt faktiskt men det var en rolig natt och det var fantastiskt att först fira på plan med alla supportrar och sedan med laget och familjen efteråt. 

– Det var en riktigt go kväll.

Anders Christiansen lyfter Lennart Johanssons pokal för fjärde gången.
Foto: JOE MILLER / AVALON / STELLA PICTURES/JOE MILLER / AVALON AVALON

Guldkontrasterna är extremt stora bara jämfört med förra året.

Där och då säkrade MFF förstaplatsen i början på november genom att hemmabesegra IK Sirius med 4-0. På grund av de dåvarande pandemirestriktionerna genomfördes inget större firande - men MFF skulle åtminstone samlas för en gemensam middag.

”Stod där helt plötsligt – i bara kalsonger”

Den blev emellertid aldrig av, eftersom Anders Christiansen själv testade positivt för corona.

 – Eric (Larsson) pratade om det att han aldrig vunnit SM-guld innan förra året. ”Fan, om det bara hade varit supportrar här hade det varit helt annorlunda”. 

– Och nu fick han uppleva det! Det är en annan värld när man får jubla med supportrarna. Så det var fantastiskt, säger ”AC”.

Lördagens sista allsvenska tillställning mellan MFF och HBK slutade mållöst, 0-0. Men det räckte alltså för att guldet skulle stanna kvar i södra Skåne. 

Direkt efter slutsignalen stormades innerplanen på Eleda stadion av tusentals euforiska hemmasupportrar – som fick fira ett guld på sin egen arena för första gången sedan 2010. 

– Det var helt magiskt, säger Christiansen om planstormningen.

– När de stormar oss och mig kommer jag inte ihåg hur jag tog mig från den situationen till vår ”safe zone”, eller vad vi nu ska kalla den. Jag har ingen aning om den var tio eller 20 meter bort. Jag har ingen aning hur jag kom dit, men helt plötsligt stod jag där i bara kalsonger. 

Och ingen GPS?

– Nej, och ingen GPS!

Malmö FF:s säsong avslutas först på onsdag, med ett bortamöte i Champions League-gruppspelet mot storklubben Juventus. 

TV: SE FLER SPORTNYHETER

Sören Rieks var försenad till guldfesten - igen