Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Helsingborgs lyft riskerar att sluta i en total krasch

Krister Azelius, ordförande och Joel Sandborg, klubbdirektör
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Andreas Landgren, fackligt ombud för spelartruppen, Krister Azelius, ordförande och Joel Sandborg, klubbdirektör under en presskonferens anordnad av Helsingborgs IF.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Olof Mellberg, huvudtränare i Helsingborg.
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Andreas Granqvist, lagkapten i HIF.
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den 30 januari 2020 visade Helsingborgs IF för första gången på fem år upp ett ekonomiskt plusresultat.

Några dagar tidigare isolerades ett kinesiskt ligalag på sitt lyxhotell i Marbella.

Laget hette Wuhan Zall FC och när HIF nu sju veckor senare står vid ett ekonomiskt stup är det av samma anledning som isoleringen på Costa del Sol.

– Sanningen är att effekterna av coronaviruset slår så hårt mot oss att vi måste sätta frågetecken kring vår framtida existens, säger HIF:s ordförande Krister Azelius.

Hösten 2016 åkte Helsingborgs IF ur allsvenskan. 

Det var samtidigt andra året i rad som klubben gick med ekonomisk förlust.

Det omedelbara budskapet efter degraderingen var glasklar.

HIF skulle i superettan fortsätta med i stort sett samma kostym som i allsvenskan, för att omedelbart studsa tillbaka upp i högsta serien.

Det lyckades man inte med och när uppflyttningen till slut blev ett faktum hösten 2018 så var det i ett läge där exempelvis den nyss hemvända lagkaptenen Andreas Granqvist spelade utan lön.

2015 gick klubben back 5,4 miljoner och 2016 var förlusten 3,2 miljoner. 2017 backade man 4,3 miljoner och när klubben 2018 gick upp igen skrev den ekonomiska förlusten till knappt 10,5 miljoner kronor.

Under samma period gick det egna kapitalet från 9,5 miljoner kronor inför 2015 till precis över en miljon kronor när 2018 var slut.

Därför jublades det i Helsingborg när man i januari 2020 kunde presentera en ekonomisk vinst för 2019.

– Det har vart fantastiskt hårt jobb från hela organisationen. Ingen har backat från det. Där har vi inte vikt en tumme. Det är oerhört glädjande, konstaterade klubbdirektören Joel Sandborg.

Behövde ett plusresultat för att öka satsningen

Det positiva resultatet var viktigt på många sätt.

Inte minst för att få ytterligare stöd från det lokala näringslivet.

Från flera företag som under en längre tid stött Helsingborgs IF – samt några som öppnade för att göra det – var det mer eller mindre ett krav att föreningen skulle få ordning på den sedan många år tillbaka svaga ekonomin.

För att lyckas öka sponsorintäkterna var helt enkelt plusresultatet nästan ett måste.

– Jag märker nu när jag träffar det lokala näringslivet att det finns en tilltro till det vi gör utifrån att vi visat att vi är på rätt väg igen, sade Joel Sandborg till Kvällsposten i samband med att årsredovisningen för 2019 släppts.

På planen var HIF 2019 minst lika svajigt som ekonomin under andra halvan av 10-talet.

Klubben hade fyra huvudtränare under sina allsvenska matcher men sedan landslagsikonen Olof Mellberg tillträdde i början av september stabiliserades prestationerna och det allsvenska kontraktet säkrades med marginal.

Helsingborgs IF blev till slut 10:a i allsvenskan och med Mellberg på plats inleddes ett nybygge av truppen som föll så väl sponsorer som supportrar i smaken.

Vid klubbens årsmöte för bara drygt tre veckor sedan andades ordförande Krister Azelius försiktig optimism. Men pekade också på små marginaler.

– Vi kan inte utesluta att det likt ifjol krävs ett större transfernetto för att balansera svårigheter i andra änden. Budgeten är tuff satt, och ställer stora krav på det kommersiella, sa Azelius till Helsingborgs Dagblad.

Sponsorerna var beredd att satsa mer

Där och då var tendenserna tydliga.

En större del av det lokala näringslivet öppnade för att stödja HIF lite mer än tidigare och i truppen fanns försäljningskapital i egna unga talanger som Armin Gigovic och Max Svensson. På en stekhet transfermarknad – några dagar innan HIF:s årsmöte såldes Djurgårdens 30-årige mittback Marcus Danielson till Kina för 50 miljoner – var försäljningar av talangerna för tvåsiffriga miljonbelopp inte omöjliga. 

Så det fanns potential för HIF att med lite tur och skicklighet slå den egna budgeten med marginal.

Men under alla de där fem veckorna från HIF:s presenterade bokslut till klubbens årsmöte satt Wuhan Zall FC från Kina kvar på sitt lyxhotell i spanska Marbella.

Först för att man i Spanien var rädda att de tagit med sig ett okänd virus från sin hemstad Wuhan. Sedan för att de inte kunde återvända till det isolerade Wuhan. Så till sist var frågan om laget fick lämna det Spanien där Coronaviruset slog till med allt mer skoningslös kraft och återvända till det Wuhan som så sakteliga börjat repa sig.

Och det var inte bara Spanien som drabbades.

Utan hela världen.

Även Sverige.

Och på två veckor förändrades allt för Helsingborgs IF.

Det där positiva resultatet 2019 som man krigat ihop för att ha som avstamp in i 2020 var inte längre något fast att ha under fötterna.

Kan HIF hitta en lösning?

Måndagen 30 mars, två månader efter det första positiva bokslutet på fem år, föll Krister Azelius siffror som en giljotin på presskonferensen i Bistron högst upp under Olympias östra läktare.

Klubben räknar i och med den på grund av coronaviruset uppskjutna allsvenska starten med att gå back 17 miljoner kronor.

Och om allsvenska skjuts upp längre än den nuvarande ambitionen på början av juni så kommer siffrorna att bli ännu värre.

Samtidigt slog Krister Azelius fast att klubben nu ska ägna tio intensiva dagar för att hitta lindringar av problematiken.

Exakt vad som händer i Helsingborgs IF återstår att se.

Finner klubben lösningar?

Spände man bågen för hårt inför 2020 genom att stenhårt jobba fram plusresultatet 2019?

Kommer situationen bli ännu värre?

Eller är HIF:s prognos ett värsta utfallets scenario?

Precis som med det mesta som sker under coronakrisen får vi svaren först i framtiden.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.