Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Helsingborgs jättesmäll – elitlicensen är i fara

Foto: BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Den ekonomiska situationen i Helsingborgs IF är värre än befarat.

Klubben ser ut att backa 13 miljoner kronor, uppger Helsingborgs Dagblad, vilket skulle radera ut det egna kapitalet och äventyra elitlicensen inför den allsvenska återkomsten.

– Vi anstränger oss för att inte behöva hamna i den situationen men elitlicensen är i risk, säger HIF:s ordförande Krister Azelius.

Helsingborgs IF är tillbaka i allsvenskan inför säsongen 2019 efter att ha vunnit superettan i år.

Men trots de sportsliga framgångarna är klubbens ekonomi i kris.

Helsingborgs Dagblad rapporterar att HIF går mot en förlust på hela 13 miljoner kronor. Prognoserna från fjolåret stämde inte och det har blivit än värre.

– Det som är problematiskt är bilden för 2017, och även 2016 som var före min tid. Styrelsen fick prognoser på ekonomin från tjänstemännen, och så sent som i december förra året visade prognosen att resultatet skulle vara i runda tal fem miljoner kronor plus på sista raden, säger HIF:s ordförande Krister Azelius till hd.

Bokslutsarbetet visade, vilket ska framgå i årsredovisningen för 2017, att resultatet i stället var ett minus på 4,3 miljoner kronor.

Elitlicensen hotad: ”Är i risk”

Siffrorna som den dåvarande klubbledningen lade fram som grund för arbetet 2018 har visat sig vara långt ifrån HIF:s verklighet. I maj pekade siffrorna på ett minus på runt sex miljoner kronor. I månadsskiftet september-oktober visade kassörens prognos på ett resultat som pekar mot minus 13 miljoner kronor för året.

Det skulle betyda att HIF:s hela egna kapital är borta och, skriver Helsingborgs Dagblad, ersatt av ett minus i kassan på strax över fem miljoner kronor.

Det äventyrar i sin tur HIF:s elitlicens. HIF måste visa upp ett positivt eget kapital vid årsskiftet och arbetar nu intensivt med att hitta lösningar.

– Om vi konstaterar där vi är nu och inte lyckas med några åtgärder då riskerar vi ett negativt eget kapital och att mista elitlicensen. Eller det blir en elitlicensprövning i det läget. Vi anstränger oss för att inte behöva hamna i den situationen men elitlicensen är i risk, säger Krister Azelius när Kvällsposten når HIF-orföranden.

Hur orolig är du för elitlicensen?

– Det är klart att jag och min styrelse är oroliga, men vi har gott hopp om att kunna vidta åtgärder. Men skillnaden mellan gott hopp och att vara hemma är ändå stor så det är klart jag är orolig för det. Men ingen av oss som håller på att slita med detta kastar in handduken när det gäller att rädda elitlicensen på ett öppet och legalt sätt.

Behöver extern hjälp: ”Vårt scenario”

Enligt Krister Azelius förs det diskussioner på flera olika håll för att hitta ekonomiska lösningar.

Kan ni klara det utan extern hjälp?

– Nej. Delar av det, med de försäljningsinsatser som sker, kan ju påverka resultatet under innevarande år men att vi skulle klara hela det negativa kapitalet på rena interna försäljningsinsatser 2018, nej. Vi arbetar med extern hjälp och det skulle överraska mig mycket om inte det krävs. Vårt scenario är att delvis ta extern hjälp.

Måste ni överväga att sälja någon spelare i vinter för att rädda upp situationen?

– Det finns inte överhuvudtaget i de planerna vi arbetar med. Om någon spelare varit aktuell för försäljning hade vi i det enskilda fallet fått ta ställning till det, men vi har inga planer eller förväntningar på det eller tro att det kommer ske inom innevarande år. Vi måste lösa detta utan förhoppningar på ett transfernetto.

– Det är lite orsak och verkan med att ta sig tillbaka till allsvenskan och hänga kvar. Vi får hela tiden arbeta med andra muskler för att inte tunna ut truppen och därmed ta en utökad risk att åka hiss raka vägen ner.

Enligt Krister Azelius ska dock inte det akuta ekonomiska läget slå mot lagets sportsliga ambitioner i allsvenskan där målet 2019 är att hänga kvar.

Visste inte om läget när Granen värvades

Under sommaren gjorde HIF flera meriterade värvningar i form av Wanderson, Rasmus Jönsson och Markus Holgersson. De värvningarna gjordes dock med externa medel och har inte belastat ekonomin 2018.

Att plocka hem Andreas Granqvist då?

– Den frågan är mer berättigad. Vi tog hem Granqvist i ett läge när vi inte hade klart för oss att 2017 års utfall skulle bli som det blev. Det är svårt att säga hypotetiskt, men det är klart att det är skillnad på att ta hem en spelare med vetskap om att det är ett knepigt ekonomiskt läge än inte. Men vi hade nog ansträngt oss för att få hem en sån spelare som honom till en måttlig kostnad ändå, säger Krister Azelius.

– Och han har inte varit så kostsam för oss. Han skulle hem och kom hem till väldigt rimliga villkor.

Kommer det krävas ett ekonomiskt stålbad de kommande åren även om ni spelar i allsvenskan?

– Jag vet att nu när vi har gjort den här stora genomlysningen om hur det egentligen står till efter att vi insåg prognosmissarna som skett förra året kräver det två saker och det uppdraget är väldigt tydligt till vår nya klubbchef. Vi måste ha en väldig kostnadskontroll och vi måste höja intäktsströmmarna. 

– Det kommer mer tv-pengar 2020, men vi måste bygga intäkter på annat sätt med våra kommersiella möjligheter med sponsorer, publik, restaurang och så vidare. Lika viktigt som att ha kostnadskontroll är att kunna utöka intäkterna om man ska kunna vara med och leka i framtiden på de ädlare placeringarna.

”Säker på att det inte finns någon illvilja”

Hur ser du på de felaktiga prognoserna?

– Ytterst är det alltid styrelsens ansvar att verksamheten och rapporteringen funkar, men med det sagt måste vi våga förlita oss på klubbchefer vem det än är. Det har vi gjort fram tills vi upptäckte att det här inte stod rätt till. 

– Effekten av att degraderas, kombinationen av att minimera organisationen och ändå försöka behålla allsvenska mått för att försöka ta sig tillbaka har gjort att man inte har klarat av operativt att hantera det. Jag är säker på att det inte finns någon illvilja i detta utan det har varit ett försök att få ihop det och man har inte mäktat med.