Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

HBK:s ordförande: ”Blir ett enormt slag”

Halmstads ordförande Tony Karlsson.Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Ett inkomstbortfall på minst tio miljoner kronor, men kontraktsmässigt står Halmstads BK ändå bättre rustat än tidigare om man åker ur allsvenskan i höst.

Nästa vecka avgörs om huvudtränaren Igor Krulj får fortsatt förtroende kommande år.

– Det är en viktig fråga, säger HBK:s ordförande Tony Karlsson.

Med sex omgångar kvar är Halmstads BK:s hopp om att hålla sig kvar i allsvenskan litet. Nio poäng skiljer upp till kvalplats inför lördagens hemmamöte med IFK Norrköping.

– Jag förstår att folk räknar ut oss med tanke på att det är många poäng upp. Samtidigt ger vi oss inte utan vi kör hela vägen in i kaklet och får utvärdera det när allt är färdigt. Så länge möjligheten finns ska vi försöka ta den, säger ordföranden Tony Karlsson.

Varför har ni hamnat i den här sitsen?

– Om man tar ett riktigt stort perspektiv så har vi haft ett riktigt tungt ok på axlarna rent ekonomiskt. Det är naturligtvis en faktor som spelar roll även i det här sammanhanget. Hade man suttit med en kassa med pengar hade man kunnat hantera sommarens transferfönster annorlunda. Jag tror att (Sead) Haksabanovic hade varit förlorad i vilket fall som helst, men du hade kanske rekryterat in andra spelartyper.

– Sanningen är ju att vi har ganska mycket att göra upp med från historiken. Så fort vi gör en affär kommer alla gamla synder till ytan. Sen satsade vi ungt från början vilket är en filosofi i klubben. Det är klart att ett ungt lag ibland kan sakna stabiliteten som ett rutinerat lag har.

Faktum är att HBK:s startelva i genomsnitt är Europas 14:e yngsta i  år (23,46 år) enligt CIES Football Observatory.

Sead Haksabanovic.Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

I 35-miljonersförsäljningen av Sead Haksabanovic tappade HBK också sitt största offensiva hot, men säkrade samtidigt ekonomin flera år framåt.

– Om det nu blir så att vi inte klarar det har vi ändå lyft fram en massa spelare som bara blir bättre och bättre. Vi kan göra rätt för oss. För klubben som sådan är vi på väg åt helt rätt håll.

”Enormt slag ekonomiskt”

Tony Karlsson har inte gett upp, men konstaterar att en degradering skulle bli en smäll.

– Det är ett enormt slag rent ekonomiskt. Du får inte ihop det när du kommer uppifrån och går ner. Samtidigt är det så att vi ska nog klara att hantera det, men vi gör det inte genom att vi klarar att gå plus/minus noll nästa år. Så är inte verkligheten. Det kommer bli oerhört tufft, säger Tony Karlsson.

Man brukar tala om minst tio miljoner kronor i inkomstbortfall.

– Jag är i stort sett säker på att det inte räcker. Det är väldigt viktigt, om vi åker ur, att folk ställer upp på oss runtomkring och fortsätter med sponsring och annat.

Att sponsorjätten Lagardere i samma veva lämnar svensk fotboll, bland dem Halmstad, ser däremot inte ut att påverka HBK så mycket.

Ytterbacken Adnan Kojic är överens med Halmstad och att gå skilda vägar efter säsongen.Foto: PELLE BÖRJESSON / IDROTTSFOTO / BILDBYRÅN

Kojic lämnar HBK

Kontraktsmässigt tycker Tony Karlsson också att Halmstad står bättre rustat jämfört med de senaste gångerna som klubben åkt ur allsvenskan.

Många spelare har kontrakt över kommande säsong och bara en spelare har klausul att bryta kontraktet vid en degradering.

– Vi har varit ganska tydliga med att är man med oss är man med oss oavsett. Man måste också säga att vi dansat den här lindansen i ett par år. Vår förhoppning är nu att antingen hänger vi kvar och har kraft att stabilisera oss inför nästa år, det är min bedömning. Åker vi ur får vi göra allt vi kan för att komma upp och stabilisera oss så snabbt som möjligt.

Av de utgående kontrakten är det klart att ytterbacken Adnan Kojic lämnar efter säsongen.

– Vi överens om att han går någon annanstans. Det är en väldigt bra kille, men ibland hamnar man i ett läge där hans syn på saken och vår syn på saken går isär.

Däremot inte hur det blir med målvakten Isak Pettersson eller anfallaren Alexander Ruud Tveter.

– När det gäller Tveter är känslan att båda parter avvaktar vad som sker den närmaste tiden.

Tränarfrågan avgörs nästa vecka

En än viktigare framtidsfråga är vem som ska träna klubben kommande säsonger. 29-årige Igor Krulj, som tog över efter Jan Jönsson i sommar, har ett utgående kontrakt. HBK vill ta beslut så tidigt som möjligt, inte minst för truppbyggandets skull, och styrelsen kommer ta upp frågan på ett styrelsemöte nästa vecka.

– Då ska styrelsen ta ställning och diskutera den frågan, säger Tony Karlsson som personligen är väldigt positiv till Krulj.

– Vad jag ser är Igor en väldigt ung tränare som gör det väldigt bra. Vi har en väldigt bra miljö under träningsveckorna, den är väldigt stimulerande för spelarna och han är väldigt omtyckt. I det rent taktiska är det klart att han som 29-åring går på någon mina som en 50-åring med 20 års erfarenhet inte gör. Samtidigt lär han sig väldigt fort.