Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hareides avgörande råd till Jon Dahl Tomasson

Åge Hareide och Jon Dahl Tomasson på Malmö FF:s onsdagsträningFoto: Mattias Larsson
Åge Hareide på Malmö FF:s träning på onsdagen, till vänster sportchefen Daniel Andersson.
Hareide som Malmö-tränare.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Jon Dahl Tomasson som Malmö-tränare.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

MALMÖ. Åge Hareide rekommenderade Jon Dahl Tomasson att ta jobbet som huvudtränare i Malmö FF.

Trots danskens ringa erfarenhet som huvudtränare tror Hareide att Tomasson kan bli en succé.

– Det är bra förutsättningar i Malmö, säger Hareide.

I fyra år var Åge Hareide och Jon Dahl Tomasson förbundskapten respektive assisterande förbundskapten för det danska landslaget.

Sedan – blott sex månader innan Danmark ska spela tre gruppspelsmatcher på hemmaplan i Parken – hörde Malmö FF av sig till Tomasson för att försöka locka Hareides högra hand över Sundet.

– Jag förlorade mitt närmsta bollplank, ett bollplank jag haft under alla mina fyra år i Danmark. På så sätt var det inte optimalt för mig, säger Åge Hareide som på onsdagen var på plats i Malmö och följde MFF:s träning.

– Men jag förstår Jons beslut. Han har varit öppen med att hans ambitioner har varit att bli huvudtränare igen och när han väl besökt Malmö förstod jag att han skulle försvinna. 

Hareide hyllar Jon Dahl Tomasson

Redan i höstas gick det danska förbundet DBU ut med uppgifterna 

Faktum är att Åge Hareide – som tillsammans med Tomasson inte fått sitt kontrakt med DBU förlängt efter EM – rekommenderade sin kollega att ta jobbet som huvudtränare i Malmö FF.

– Jag och Jon har kommit väldigt bra överens. Jag hade bara gott att säga om Malmö FF och Malmö när han frågade mig, säger Hareide som tog MFF till Champions League så väl 2014 som 2015 och vann SM-guld med klubben 2014.

Åge Hareide om vilka möjligheter Jon Dahl Tomasson har att nå framgång med Malmö FF:

– Bra. Det är bra förutsättningar i Malmö. Jon har massor av erfarenhet från allra högsta nivå, så den erfarenheten har han, säger Åge Hareide.

Tomasson och Hareide i det danska landslagetFoto: BILDBYRÅN

”Gå in på Stadion är alltid unikt”

När Malmö FF presenterade Jon Dahl Tomasson höjdes en del frågetecken kring danskens ringa erfarenhet som huvudtränare på högsta nivå.

På den punkten har Åge Hareide ett viktigt råd till sin forne assistent.

– Jag har varit i Malmö. Att komma till en så stor klubb som Malmö FF är inget du kan lära dig klara av på förhand. Du måste uppleva det och utvecklas med det. Du måste lära dig det den vägen.

– Det tror jag Jon har väldigt goda möjligheter att göra, säger Hareide som i samtalen med Tomasson bland annat lyft fotbollsmiljön i Malmö.

– Att gå in på Stadion är alltid något unikt. Det finns en glöd och en passion i Malmö som jag sett på få andra ställen. Kan du hantera det på rätt sätt så lyfter den miljön fram det bästa i dig.

För egen del jagar Åge Hareide nu en ersättare till posten som assisterande förbundskapten inför sommarens EM där Danmark spelar samtliga tre gruppspelsmatcher på hemmaplan i Parken.

– Vi håller på för fullt. Efter fyra år har vi alla rutiner på plats och ett väldigt bra arbetssätt. Det handlar nu om att hitta rätt person, en person som kan laget och de danska spelarna, säger Åge Hareide.

Så spelas allsvenskan i fotboll 2020

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.